Griepepidemie veroorzaakt opnamestop ziekenhuizen

Verschillende ziekenhuizen in Nederland hebben een opnamestop. Er zijn veel patiënten, vaak vooral ouderen, met griepklachten die voor een overvol ziekenhuis zorgen. Maar nu is er geen plek meer.

Drukte in Brabant

Opnamestops zijn onder andere afgekondigd in het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch en het Bernhoven in Uden. Er wordt momenteel veel geschoven met patiënten. Het Westfriesgasthuis in Hoorn zit ook overvol en moest zelfs patiënten naar Friesland sturen. Voorzitter van het Westfriesgasthuis Arno Timmermans zei in het Radio 1 Journaal dat niet iedereen meer kan worden geholpen: “Er zijn veel patiënten die naar ons toe komen. Nu worden mensen met een griepje niet meteen opgenomen. Maar door een griep kunnen kwetsbare ouderen ernstig ziek worden.” Maar ook onze medewerkers zijn ook getroffen door de griep. Doordat ook onze eigen medewerkers ziek zijn, is de capaciteit minder dan we zouden willen. Dat kan problemen geven.”

Het hoort bij de tijd van het jaar

Ook in de Rotterdamse ziekenhuizen is het volle bak. Zoals bij het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Het ziekenhuis moest de laatste dagen meerdere patiënten doorsturen naar het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. RTV Rijnmond sprak met het afdelingshoofd Spoedeisende Hulp Ton Bok van het Albert Schweitzer: “Het hoort bij de tijd van het jaar, maar het is nu echt extreem druk.”

Niet overal ligt het vol

Het probleem doet zich ook voor bij het Waterlandziekenhuis in Purmerend. Dat heeft nog wel bedden, maar stelde afgelopen weken al meerdere keren opnamestops in vanwege de vele griepgevallen. In de regio Utrecht valt het mee voor de ziekenhuizen. RTV Utrecht meldt dat geen van de regionale ziekenhuizen tot een opnamestop is overgegaan. Het Sint Antonius in Nieuwegein en het UMC hebben voor deze tijd van het jaar extra voorzieningen geregeld.

(Bron: ANP, NOS)

Geef een reactie