griepepidemie

Griepepidemie eindelijk voorbij

Hij duurde lang dit keer, maar we kunnen weer opgelucht ademhalen. Want na 20 weken is er eindelijk een einde gekomen aan de griepepidemie in Nederland. Deze griepgolf duurde volgens de meting van gezondheidsinstituut Nivel meer dan 2 keer zo lang als gemiddeld. 

Officieel ten einde

In de afgelopen weken neemt het aantal griepgevallen al af. 2 weken geleden zijn er nog 36 op de 100.000 mensen geveld door de griep, de afgelopen week zijn dat er nog maar 24. Van een epidemie is sprake als er meer dan 51 op de 100.000 mensen de griep hebben. Voor gezondheidsinstituut Nivel geeft deze daling reden genoeg om aan te nemen dat de griepgolf officieel te einde is.

2 keer zo lang

Deze griepgolf heeft lang aangehouden. Gemiddeld duurt zo’n epidemie een week of 9, dit keer dus ruim 2 keer zo lang met 20 weken. Het zijn vooral veel ouderen en jonge kinderen die zich met griepklachten bij de huisarts melden. Opvallend is dit jaar ook de hoeveelheid ouderen die zich melden met longontsteking.

Griepprik

Hoewel er nog altijd veel te doen is over de griepprik, blijven deskundigen zich hard maken om vooral de risicogroep wel te vaccineren. Vooral ouderen zijn zeer kwetsbaar. Voor hen kan een ‘griepje’ grote gevolgen hebben. In zijn column Griep is mijn hobby, onderstreept dokter Ted van Essen het belang van vaccineren. Want door de vergrijzing worden we steeds vatbaarder voor de griep.

(Bron: ANP)

Geef een reactie