Ook ouderen hebben ADHD

Bijna 3% van de 60-plussers lijdt aan ADHD, zo blijkt uit onderzoek van Marieke Michielsen. ADHD begint vaak al in de jeugd. Naar schatting lijdt zo’n 1 op de 20 Nederlandse kinderen aan deze stoornis. Tot nu toe was er echter nog maar weinig onderzoek gedaan naar ADHD op oudere leeftijd.

Uit interviews met 231 respondenten blijkt dat ouderen met ADHD meer last hebben van eenzaamheid, depressiviteit, een laag zelfbeeld en angstklachten. Ook zijn ze vaker gescheiden en hebben ze een lager inkomen dan ouderen zonder de aandachtsstoornis. De meeste ouderen vinden de stoornis minder storend naarmate ze ouder worden, omdat onder andere de druk van werk en sociaal leven minder wordt of verdwijnt.

Behandeling

Ouderen kunnen net als iedereen behandeld worden met psychotherapie en medicatie. Wel moet er extra aandacht besteed worden aan de angsten en de depressieve symptomen, de eenzaamheid en het lage zelfvertrouwen die bij ouderen voor kunnen komen. Michielsen hoopt vooral op meer bewustwording dat ook ouderen ADHD onder de leden kunnen hebben.

Meer informatie:
Website Hersenstichting – ADHD

Geef een reactie

Reacties (2)

  Marry Monné says:

  Als kind was ik rustig. Nu ben ik bijna 57 jaar en heb volgens mij al jaren last van ADHD. Volgens een huisarts kan dat niet. Dus geen medicatie. Wat nu?

   Bemersyde says:

   Beste Marry,

   Door het laten stellen van een juiste diagnose bij een GGZ instelling,
   kan je alsnog de juiste medicatie voorgeschreven krijgen.
   Wellicht kan de huisarts, als Poortwachter, een verwijzing schrijven?