antibiotica

Onderzoek naar alternatief voor antibiotica gestart in Twente

Met de steeds grotere resistentie van bacteriën tegen antibiotica zijn er heel hard alternatieven nodig. Daar wordt nu onder andere ook aan gewerkt in een groot onderzoek van Medisch Spectrum Twente (MST) en Universiteit Twente (UT).

Niet meer te genezen

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) investeert samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bijna 7 miljoen euro in onderzoek naar nieuwe toegankelijk en betaalbare antibiotica en alternatieven voor antibioticagebruik. Voor het onderzoek in Twente is 750.000 euro subsidie toegekend door de NWO. Het onderzoek is belangrijk omdat steeds meer bacteriën resistent zijn tegen steeds meer soorten antibiotica. Daardoor komt het al voor dat patiënten overlijden aan relatief eenvoudige infecties, die niet meer met antibiotica genezen te zijn.

Afweersysteem

De onderzoekers van MST en UT werken samen met het Laboratorium voor Microbiologie Twente/Achterhoek, ziekenhuis AMC uit Amsterdam en 2 bedrijven uit Oostenrijk en Duitsland. Het alternatief waar zij zich op richten gaat uit van unieke moleculen die de afweer tegen bacteriële infecties versterken. Door een bepaalde stof in het afweersysteem te gebruiken, worden bacteriën efficiënter aangevallen door het lichaam.

Potentieel goede behandelvorm

Het onderzoek, dat 3 jaar duurt, richt zich eerst op proeven met bloed, urine en opgehoest slijm met een resistente bacterie. Vervolgens zijn er onderzoeken met muizen nodig om te kijken hoe het in werkelijkheid werkt en wat mogelijke bijwerkingen zijn. De eerste resultaten wijzen erop dat dit een potentieel goede behandelvorm is. Als dit inderdaad na afloop van het onderzoek blijkt, dan zal de methode in een vervolgonderzoek bij mensen worden toegepast.

Lees ook: antibioticaresistentie en zijn bacteriofagen de oplossing voor antibioticaresistentie?

(Bron: mst.nl, tubantia.nl, medicalfacts.nl)

Geef een reactie