antibioticaresistentie

Antibioticaresistentie veroorzaakt nog geen grote problemen in Nederland

Waar antibioticaresistentie in andere landen een steeds groter probleem wordt, heeft Nederland de situatie nog steeds onder controle. Dat blijkt uit onderzoek van microbioloog Wouter Rottier, die verbonden is aan het UMC Utrecht. Volgens Rottier overlijden er evenveel mensen aan infecties die veroorzaakt worden door resistente bacteriën als aan infecties die in de hand worden gewerkt door bacteriën waar nog wel een medicijn voor is.

Gevaar van antibioticaresistentie

In het buitenland is het niet ongewoon dat er na een medische behandeling bijna letterlijk een zak vol antibiotica wordt meegegeven. Infecties verdwijnen zo als sneeuw voor de zon, maar voor hoe lang nog? Inmiddels zijn er al heel veel ziekmakende bacteriën resistent geworden voor antibiotica, waardoor een simpele blaasontsteking al snel levensbedreigend kan worden.

Onderzoek in Nederland

In Nederland zijn ook steeds meer resistente bacteriën, maar deze zorgen – in tegenstelling tot in andere landen- niet voor meer sterfgevallen. Om tot deze conclusie te komen doet Wouter Rottier onderzoek in 8 Nederlandse ziekenhuizen. Hier deelt hij telkens 2 groepen in: in groep 1 zitten mensen met infecties veroorzaakt door resistente bacteriën en in groep 2 mensen met infecties veroorzaakt door niet-resistente bacteriën. Hoewel artsen er in het geval van resistente bacteriën weliswaar langer over doen om een werkend medicijn te vinden, heeft dit geen invloed op de overlevingskansen van de patiënten. Deze zijn gelijk aan die van de mensen met niet-resistentie bacteriën in hun lichaam.

Antibioticabeleid

Dat de situatie in Nederland onder controle is, heeft te maken met het antibioticabeleid dat wordt gevoerd. Nederlandse artsen schrijven minder vaak antibiotica voor dan buitenlandse collega’s, waardoor er minder resistente bacteriën zijn dan elders. “Bovendien zorgen de microbiologische laboratoria in Nederland voor een snelle diagnose en krijgen mensen die een infectie hebben met een resistente bacterie heel snel de juiste antibiotica”, aldus Rottier tegenover de NOS.

Ook ondervragen Nederlandse ziekenhuizen patiënten voor opname over eventuele bezoeken aan buitenlandse zorginstellingen. Als zij daar bijvoorbeeld in het ziekenhuis hebben gelegen, mogen zij niet op een reguliere afdeling komen te liggen en moeten zij in isolatie. Pas als duidelijk is dat zij geen residente bacteriën bij zich hebben, mogen zij van de isolatiekamer af. Mensen die varkens- of kippenboer zijn of deze in hun familie hebben, krijgen dezelfde behandeling. Deze dieren dragen immers relatief vaak resistente bacteriën met zich mee die gevaarlijk kunnen zijn voor mensen.

Alert blijven

Ondanks dat het goed gaat op dit vlak, moeten we in Nederland wel waakzaam blijven. Want, zo zegt Rottier: “De ernstiger vormen van antibioticaresistentie die nu in andere landen voorkomen, kunnen ook naar Nederland komen.”

Meer weten over antibioticaresistentie? Op MAX Vandaag vindt u een aantal informatieve artikelen over dit onderwerp

Dokter Ted gaat dieper in op antibioticaresistentie

Tegen deze bacterie is geen antibioticum opgewassen

Onderzoek naar alternatief voor antibiotica gestart in Twente

Zijn bacteriofagen de oplossing voor antibioticaresistentie?

Bron: ANP, NOS, archief

Geef een reactie