antibiotica

Nieuwe veelbelovende antibiotica malacidines ontdekt in bodemmonsters

Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuwe klasse antibiotica ontdekt die ook inmiddels multiresistente bacteriën bestrijdt. In het blad Nature Microbiology wordt de antibiotica, malacidines genaamd, gepresenteerd.

Bodemmonsters

Doordat de huidige, veelgebruikte antibiotica niet meer doeltreffend zijn bij steeds meer infecties, wordt er hard naar alternatieven gezocht. Zo zijn de al langer bekende bacteriofagen op weg om meer voet aan de grond te krijgen en wereldwijd zoeken onderzoekers verder. Een team van Rockefeller University heeft zich in de zoektocht gericht op bodemmonsters. De bestaande antibiotica zijn afkomstig van micro-organismen en de bodem wemelt daarvan is hun gedachte daarbij geweest. En hun aanname is juist gebleken. Het team heeft honderden grondmonsters verzameld op tal van plekken in de VS en heeft daarin de doeltreffende malacidines aangetroffen.

Test met MRSA-bacterie

Malacidines bestrijden bacteriën heel anders dan de meeste andere medicijnen: ze vallen een cruciaal onderdeel van de bacteriële celwand aan. Tijdens het testen van de nieuwe klasse antibiotica hebben de onderzoekers het medicijn toegediend aan ratten met een huidinfectie veroorzaakt door MRSA (Meticilline resistente Staphylococcus aureus). De betreffende bacterie is multiresistent, maar blijkt niet opgewassen tegen de nieuwe klasse antibiotica. Binnen 72 uur zijn de ratten de bacterie kwijtgeraakt.

Resistent?

De onderzoekers hebben ook onderzocht of de MRSA-bacterie resistent kan worden voor de nieuwe klasse antibiotica. Maar zelfs nadat ze de bacterie 20 dagen achter elkaar aan een net niet dodelijke doses malacidine blootgesteld hebben is de bacterie nog niet resistent tegen het antibioticum gebleken.

Verder onderzoek

De eerste onderzoekresultaten zijn dus zeer veelbelovend, maar er is verder onderzoek nodig om te bekijken of de ontdekte antibiotica ook voor mensen veilig en effectief zijn.

(Bron: Scientias)

Geef een reactie