herhaalprik

Ted van Essen: Booster, herhaalprik, Omicron

Ik kan er nu ook over meepraten: na 2 jaar voorlichten over de pandemie heb ik zelf het coronavirus opgelopen. Op een internationale conferentie over luchtweginfecties, die voor het eerst niet via Zoom werd gehouden. Ik ben zeker niet de enige. Je hoort het overal om je heen en ook het RIVM constateert een stijging in de besmettingscijfers.

Vaccinaties

Het zal u niet verbazen dat ik al mijn vaccinaties heb gehad. De 2 basisprikken, de booster en 3 maanden geleden de herhaalprik. We weten intussen dat je dan goed beschermd bent tegen ziekenhuisopname wegens covid, maar niet tegen de verkoudheidsklachten. Dat komt omdat de antistoffen niet goed doordringen in het neusslijmvlies. Dus kan een virus dat daar landt zich gaan vermenigvuldigen met snotterigheid en hoesten tot gevolg.

60-minners

Lang niet alle 60-plussers hebben die herhaalprik gehaald. Ik hoor dat de belangstelling op de vaccinatiestraat nu wel toeneemt door al die covidgevallen. Beter laat dan nooit. Mensen onder de 60 jaar willen die herhaalprik soms ook hebben. Omdat ze zich kwetsbaar voelen en dat kan ik mij goed voorstellen. De afspraak is dat alleen 60-minners die vanwege een weerstandsvermindering bij de medisch specialist in behandeling zijn in aanmerking komen voor die herhaalprik. Dat is jammer, want ook de huisarts behandelt veel van dat soort patiënten. Een herhaalprik zou die groep minder angstig maken om Omicron op te lopen.

Fake news

Er verschijnen veel valse berichten op social media over de mogelijkheid om een 2e herhaalprik te halen. Voor 60-plussers is zo’n 5e prik alleen beschikbaar voor mensen met een verwijzing van de medisch specialist. Als je twijfelt kun je beter navragen of je ervoor in aanmerking komt via de afsprakenlijn. Zonder afspraak sta je wellicht voor niks lang in de wachtrij.

Nieuwe variant?

Waarom geven we eigenlijk niet iedereen de mogelijkheid voor zo’n 5e prik? Het is zoals gezegd niet nodig, omdat je voldoende beschermd bent tegen ziekenhuisopname. Maar een herhaalprik werkt ook beter als de periode tussen de prikken 6 maanden of langer beslaat. Daarom is het plan om in september 2022 in elk geval alle 60-plussers een 5e prik aan te bieden. Om voldoende beschermd te zijn tegen de wintercovid. Misschien is er dan wel een nieuwe variant van het virus, zodat het vaccin daarop kan zijn aangepast.

Quarantaine

Natuurlijk wil ik andere mensen niet besmetten met mijn corona, dus ben ik al een paar dagen in isolatie. Dat levert in elk geval een lege agenda op en dat is eigenlijk wel lekker. Ik merk wel hoe lastig het is om te voorkomen dat ik mijn echtgenote besmet, want je komt elkaar natuurlijk wel tegen in huis. En als zij ook ziek wordt duurt onze quarantaine nog weer langer. Het valt niet mee om met zo’n nieuwe ziekte als Covid-19 te leren omgaan.

(Foto: ANP)

Geef een reactie

Reacties (4)

 1. Achatan says:

  Aangezien ikzelf ook een paar dagen geleden covid heb opgelopen zit ik (of eigenlijk lig ik, want ik ben er wel wat ziek van) thuis in ISOLATIE. Toen ik na twee jaar met verbazing constateerde dat ik corona had opgelopen ben ik op de website van het rivm gaan kijken naar alle regels rond de infectie. Daar wordt ook het verschil tussen quarantaine (het woord dat Ted van Essen ten onrechte in zijn stukje gebruikt) en isolatie uitgelegd. Quarantaine was de term voor de regel: thuisblijven als je in contact bent geweest met iemand die besmet is met het virus (die regel is al een paar maanden geleden afgeschaft) maar tegenwoordig wordt nog wel zeer afgeraden om kwetsbare personen te bezoeken, zeker tien dagen nadat de besmetting is geconstateerd. Mijn situatie (en die van Ted van Essen) heet dus (thuis)isolatie.

 2. AnneVere says:

  Met verbazing las ik over een “5e prik”. Ik ben 56 en vanwege mijn slechte gezondheid behoor tot de zogenoemde “risicogroepen”. In januari heb ik een boosterprik gekregen en in totaal heb ik 3 prikken gehad. Uiteraard weet ik dat er een nieuwe golf COVID aankomt of er zelfs misschien al is. En ik vroeg me al af: waarom krijg ik geen uitnodiging voor een 4e? Maar nu begrijp ik dat er al op grote schaal 4e prikken zijn gegeven.
  Had ik een uitnodiging voor een 4e moeten krijgen? Wat moet ik nu doen?

  1. MAX Vandaag says:

   Beste AnneVere, bedankt voor uw reactie. Voor de 4e prik zijn er specifieke groepen opgeroepen, op deze pagina leest u er meer over: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/aanpak-coronavaccinatie/herhaalprik Als u ook een 4e prik wilt, zou u dit met uw huisarts of medisch specialist kunnen bespreken.

 3. Justme58 says:

  Zolang het RIVM of welke instantie dan ook geen onderzoek gaat doen naar hartproblemen die kort na de vaccinatie ontstaan (ik ben een van de velen die daar mee te maken kreeg) ga ik geen booster halen. Ik hoor teveel verhalen van anderen die ook hartkloppingen/hartoverslagen heeft gekregen. Ik moest naar de cardioloog die de hartoverslagen ook beaamde na 2 holteronderzoeken maar ze waren onschuldig. Dat ik uren wakker lag van die vervelende hartoverslagen dat vond ie niet belangrijk.
  Nadat ik meidoorntabletten ben gaan slikken werden die overslagen fors minder maar zo af en toe spelen ze nog wel op.
  Ik ga niet het risico nemen dat het weer zo erg wordt. Ik weet dat corona heel heftig kan verlopen maar de meeste mensen overleven het en de meesten ook zonder restklachten. Ik ken wel mensen die nog steeds last hebben van een besmetting en dat is erg, maar de meeste mensen die ik ken hadden alleen wat lichte verkoudheidsklachten en wat koorts.
  Dus zoals ik er nu over denk, neem ik geen booster. Ik heb de eerste 2 vaccinaties wel genomen maar met de kennis van nu zou ik die ook niet meer nemen.