medicijnen

Gaan het coronavaccin en medicijngebruik goed samen?

Gebruikt u medicijnen en vraagt u zich af hoe deze werken in combinatie met het coronavaccin? U bent niet de enige met deze vraag. Wetenschappelijk onderzoek naar de combinatie van medicijnen en coronavaccins staat nog in de kinderschoenen. Bijwerkingencentrum Lareb en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geven antwoord. 

Vragen

Heel veel Nederlanders gebruiken medicijnen. Op de website van Patiëntenfederatie Nederland, de belangenvereniging voor iedereen die zorg nodig heeft in ons land,  staat dat ruim 11 miljoen mensen dit soort middelen. Uiteraard hoeft lang niet iedereen hetzelfde tot zich te nemen, maar 11 miljoen is toch een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking.

Van die 11 miljoen zijn er ook veel mensen die verschillende pillen, zalfjes, druppels of andere medicamenten moeten gebruiken. Die moeten goed op elkaar worden afgestemd om problemen te voorkomen. Levert een plotseling samengaan met een coronavaccin dan geen problemen op?

Geen onderzoek

Volgens de voorzitter van Stichting Hartpatiënten Nederland Jan van Overveld is hier nog geen onderzoek naar gedaan. “Er is nog niets bekend over die wisselwerking. Ik ken geen lopend onderzoek naar de combinatie van hart-medicatie en vaccins. We durven er dan ook niets over te zeggen.” Hart- en vaatziekten zijn veelvoorkomend in Nederland; ruim 1,5 miljoen Nederlanders kampt hiermee en moeten vaak medicatie gebruiken als bloedverdunners, cholesterolverlagers en plasmiddelen.

Bijwerkingen

Lareb is het meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van geneesmiddelen in ons land. Het houdt ook meldingen bij over bijwerkingen van coronavaccins. In de laatste wekelijkse update, na 900.000 vaccinaties, zijn er 5.068 meldingen over 24.031 vermoede bijwerkingen. Daarbij gaat het vooral om spierpijn, hoofdpijn en niet lekker zijn na de prik. De meldingen worden met experts besproken. Als er aanleiding voor is wordt een nadere analyse gedaan. Meldingen over nieuwe wisselwerking tussen bepaalde medicijnen en coronavaccins zijn niet binnengekomen, zegt directeur Agnes Kant. “Interactie tussen bepaalde medicatie en coronavaccins is ons nog niet opgevallen, maar een uitgebreide analyse hebben we nog niet gedaan.”

Geen invloed

Lareb deelt informatie over bijwerkingen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Dat is een onafhankelijke organisatie die de kwaliteit, werking en veiligheid van medicijnen in Nederland reguleert. Het CBG krijgt, net als de Stichting Hartpatiënten Nederland, regelmatig vragen over de combinatie medicijnen en vaccins. “De meeste medicijnen hebben zeer waarschijnlijk geen invloed op de vaccinatie, maar we blijven hier uiteraard meer informatie over verzamelen”, laat de woordvoerder MAX Meldpunt weten.

Uitzonderingen

De meeste medicatie ‘bijt’ het coronavaccin dus niet, maar er zijn wel een aantal uitzonderingen volgens het CBG. Het gaat bijvoorbeeld om sommige bloedverdunners of medicatie die het afweersysteem beïnvloedt. “Omdat de vaccins worden toegediend als intramusculaire injectie (een injectie in het spierweefsel, red.) is bij gebruik van bloedverdunners oplettendheid geboden”, stelt het CBG. “Voor medicatie die het afweersysteem beïnvloedt moet nog onderzocht worden wat de invloed is op de werkzaamheid van de coronavaccins.”

Dergelijk onderzoek wordt momenteel uitgevoerd bij het UMC Amsterdam. En bij diabetespatiënten kan het weleens voorkomen dat door een vaccinatie (zoals bij de griepprik) de bloedsuiker tijdelijk even schommelt. Dat komt incidenteel voor en is tijdelijk. Als er na nieuw wetenschappelijk onderzoek meer bekend wordt over de combinatie tussen vaccins en medicijnen is dat ook te vinden op de website van het CBG.

Huisarts

Het CBG verwijst verder naar de eigen behandelend arts. “Deze weet namelijk het meeste over de persoonlijke situatie van de patiënt. En kan daarmee de beste inschatting maken of het de beste keuze is om het vaccin op dat moment te nemen.” Agnes Kant van Lareb geeft ook zo’n advies: “de belangrijkste rol ligt bij de huisarts. Die kent de patiënt. Ga bij twijfel altijd naar de huisarts.” Griepexpert en voormalig huisarts dr. Ted van Essen vindt dat een logische gedachte. Hij wijst erop dat de kans op onbekende interactie met medicijnen uiterst klein is. “Net als bij de gewone griepprik, gaat het bij coronavaccins om zogenoemde dode vaccins. Er vindt geen wisselwerking plaats tussen zulke vaccins en medicijnen. Maar toch is wel belangrijk om bij te houden om in de toekomst goed advies te kunnen geven.”

Bron: Meldpunt, Patiëntenfederatie Nederland

Geef een reactie