wouter bos

Wouter Bos doet voorstel om medicijnen betaalbaar te houden

Als het aan bestuursvoorzitter Wouter Bos van het VU medisch centrum ligt, dan komt er een maximum aan de winst van farmaceutische bedrijven om dure medicijnen betaalbaar te houden.

Redelijke winstmarges

De oud-minister van Financiën pleit in Het Financieele Dagblad voor een winstnorm van maximaal 10 procent. Dat is volgens hem nodig omdat initiatieven van de farmaceutische industrie zelf “geen zoden aan de dijk zetten”. Wat Bos betreft moet de discussie beginnen “bij wat we redelijke winstmarges voor de farmaceutische industrie vinden”.

Hij wijst er op dat een winstplafond bij meer branches is ingevoerd.”Bij de privatisering van telefonie lieten we de Opta maximale winstmarges bewaken. En we vinden ook dat eredivisievoetbal niet achter een decoder mag verdwijnen, ten bate van commerciële belangen. Over telefoons en voetbal doen we stoer, maar bij farma doen we niets.”

Ongehoord

Bos heeft weinig fiducie in een voorstel om alleen nog te betalen voor middelen die bij individuele patiënten werkelijk effectief blijken. “Zolang aandeelhouders een winstmarge van 20 procent eisen, betekent die formule alleen dat we extra gaan betalen voor medicijnen die wel werken”, aldus de ziekenhuisdirecteur. “Ik vind dat ongehoord. We laten commercie een dominante rol spelen, richting patiënten die geen keuze hebben.”

Geneesmiddelensector: “onuitvoerbaar”

De geneesmiddelensector is het niet met Bos eens. De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen noemt zijn voorstel voor een winstplafond “slecht voor patiënten en praktisch onuitvoerbaar”. De brancheorganisatie verklaart: “geneesmiddelenbedrijven opereren in een internationale markt. Nederland kan niet op eigen houtje het rendement van internationale private bedrijven aan banden leggen.” Wanneer we investeerders niet belonen met een gezond rendement, zou er geen geneesmiddel meer op de markt komen en staat de innovatie stil.”

Minister Schippers wil EU op één lijn krijgen

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maakt zich ook al langere tijd hard om de landen van de EU op één lijn te krijgen om zo sterker te staan tegenover de farmaceutische industrie. Ze wil meer transparantie over de prijzen van medicijnen. Op haar initiatief gingen Europese zorgministers in december 2016 met de bazen van grote farmaceutische bedrijven om de tafel over de hoge prijzen van sommige medicijnen. Aanleiding is het maatschappelijke en politieke debat over de hoge kosten van veelbelovende nieuwe geneesmiddelen, vooral dure kankermedicijnen.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord

Reactie

    oosterwijck says:

    Hoezo kan Nederland niet op eigen houtje het rendement van de farmaciebedrijven aan banden leggen? …. Hoezo Europese markt? … In Nederland kunnen de farmacieproducenten, wél de rijzen 4x zo duur maken als in Belgie? …

    De brancheorganisatie verklaart: “geneesmiddelenbedrijven opereren in een internationale markt. Nederland kan niet op eigen houtje het rendement van internationale private bedrijven aan banden leggen.”

    Waar blijft de brancheorganisatie, als ik klaag over de 4x hogere prijs van een geneesmiddel in Nederland? …

    Ik weet één ding héél zeker: Dit hele verhaal is weer gebakken lucht. … Het zal wel met de verkiezingen te maken hebben.