Niet alleen extra geld naar verpleeghuizen

Niet alleen naar verpleeghuizen, maar naar de gehele ouderenzorg moet meer geld gaan. Dat bepleiten diverse organisaties op dinsdag 4 april 2017 in een open brief aan Edith Schippers.

Organisaties

Volgens zorgorganisaties Espria, Fundis, HVP Zorg, Vilente en Zorgbalas, mantelzorgorganisatie Mezzo, ouderenorganisatie ANBO, werknemersorganisaties Nu’19 en De Unie en de Leyden Academy on Vitality and Aging is het van groot belang dat beschikbaar geld evenwichtig over de langdurige zorg voor ouderen wordt verdeeld. Het moet niet alleen naar de verpleeghuizen gaan.

Situatie verpleeghuizen

Volgens de briefschrijvers is de beeldvorming rondom de verpleeghuizen hardnekkig. “Er wordt gedacht dat het leven in een verpleeghuis dramatisch is”, melden ze in de brief. “Media en politiek vergroten incidenten uit en heel Nederland denkt daarom nu dat de ouderenzorg in ons land slecht is.” Verbeteringen op het gebied van de efficiëntie van de organisatie, zoals de NZa heeft aangekaart, en het aannemen van gekwalificeerd personeel zijn inderdaad nodig. Maar volgens de briefschrijvers is de zorg in verpleeghuizen over het algemeen goed. Het is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Bovendien woont slechts 8 procent van de kwetsbare ouderen in een verpleeghuis.

Extra geld

Tegelijkertijd woont de overgrote meerderheid van de kwetsbare ouderen (92 procent) thuis. Dat komt onder andere door de hervormingen van kabinet-Rutte II om mensen langer thuis te laten wonen. Verder is er veel bezuinigd in deze zorgsector en is de kwaliteit van de zorg in de thuissituatie achteruit gegaan. De organisaties willen daarom dat er goede zorg en ondersteuning naar de gehele ouderenzorg gaat, zodat er ook geld terechtkomt bij de langdurige thuiszorg.

De open brief komt na een adviesrapport van de NZa, dat op donderdag 30 maart 2017 is gepubliceerd. Daarin raadt de instelling het kabinet aan om minstens 1,3 miljard euro extra in verpleeghuizen te investeren.

(Bron: ANP, ANBO)

Geef een reactie