Vaxzevria

AstraZeneca coronavaccin door naamsverandering voortaan als Vaxzevria bekend

Het coronavaccin AstraZeneca heeft een naamsverandering ondergaan en heet voortaan Vaxzevria. De naam is op 25 maart 2021 veranderd en goedgekeurd door het Europees Medicijnen Agentschap (EMA). Buiten een andere naam en verpakking is het vaccin zelf ongewijzigd. 

Beter imago door naamsverandering?

De fabrikant achter het coronavaccin blijft wel AstraZeneca heten, alleen de naam van het COVID-19 vaccin AstraZeneca verandert in Vaxzevria. Het is niet ongebruikelijk dat medicijnen naamsveranderingen ondergaan, maar in dit geval gaat het om een middel dat veelvuldig op een niet al te positieve manier in het nieuws geweest is. Het is een mogelijkheid dat er nu voor een naamsverandering gekozen is in een poging het imago te verbeteren, maar dat is niet bekend.

Vaxzevria op lange termijn positiever

Tegenover RTL Nieuws leggen deskundigen op het gebied van merknamen uit dat een naamsverandering om de reputatie te verbeteren niet altijd zin heeft. Merkspecialist Mary Hoogerbrugge benadrukt dat alleen een andere naam op je product plakken niet helpt. Het vertrouwen wordt hier niet mee hersteld. Merkenadviseur Pierre Konings noemt de naamsverandering riskant en vindt dat AstraZeneca beter transparant kan zijn over de risico’s. Op de langere termijn kan het volgens hem wellicht wél werken, aangezien Vaxzevria makkelijker te onthouden is en het een positieve klank heeft.

Prikpauze in Nederland

In Nederland geldt er tot en met donderdag 8 april een tijdelijke prikpauze met het AstraZeneca-vaccin van mensen jonger dan 60 jaar. Vanwege een zeer zeldzame vorm van trombose die opgetreden is bij een kleine groep mensen die is ingeënt. Het EMA heeft op 7 april een advies uitgebracht en geconcludeerd dat het waarschijnlijk gaat om een zeldzame bijwerking van het vaccin. De EMA stelt daarbij dat de voordelen van het vaccin opwegen tegen de nadelen. Op 8 april volgt een spoedadvies van de Gezondheidsraad. Daarna wordt besloten hoe er in Nederland verder wordt gegaan met het vaccin. De informatie op de website van de Rijksoverheid wordt op basis hiervan geactualiseerd. AstraZeneca heeft ondertussen in een verklaring gemeld dat het bedrijf probeert te achterhalen wat er bij alle gevallen van ernstige bijwerkingen is gebeurd.

(Bron: ANP, RTL Nieuws, EMA, Rijksoverheid)

Geef een reactie

Reacties (4)

  Yoast says:

  Denken ze dat we net als onze premier Rutte vergeten dat het eerst AstraZeneca heette?

   Els62 says:

   Goeie

  Cora1955 says:

  Grappig dit, Vaxzevria een andere naam voor Astra Zeneca “die op de langere termijn een positieve klank kan krijgen omdat het makkelijker te onthouden is”. Nou ik onthoud het wel hoor, ik wil met beide namen niet gevaccineerd worden!

  Joseph001 says:

  Dat AstraZeneca we moeten krijgen, ( ! ) zeggen ze en denken ze en willen ze opdringers willen macht vergroten en eigen ze leefgebied verbreden vernieuwen, willen etc.
  Dus bedoeling is het wel dat bepaalde groep in deze volk letterlijk gedwongen om AstraZeneca te nemen word …