Duur 04:14
Gepubliceerd op 10 januari 2018

Hoe navigeert Nederland? Doe mee aan het onderzoek

Navigeren is een vak apart. Mannen denken vaak dat ze er veel beter in zijn dan vrouwen, en er gaan geruchten dat jongeren minder kans hebben om te verdwalen dan oudere mensen. Wat is hier van waar? Neurowetenschapper Ineke van der Ham doet hier al enige tijd onderzoek naar en u kunt haar helpen. 

Hulp voor mensen met hersenproblemen

De weg vinden is voor gezonde mensen vaak al een uitdaging, laat staan voor mensen met een hersenbeschadiging of dementie. Onder deze groep mensen is verdwalen een groot probleem en daar wil Van der Ham graag iets aan doen. Om een succesvolle therapie te ontwikkelen, is het eerst zaak om inzicht te krijgen in hoe de mens überhaupt navigeert. Hier bestaat immers veel verwarring over. Met dit doel voor ogen start Van der Ham in 2017 haar onderzoek.

Meedoen aan het onderzoek

Begin 2018 vertelt zij hierover in Tijd voor MAX en vraagt zij kijkers om mee te helpen door een online vragenlijst in te vullen. Op deze oproep wordt massaal gereageerd, maar Van der Ham kan nog steeds meer informatie gebruiken. Zeker de data van oudere personen is zeer welkom. De test is niet alleen handig voor de wetenschappers, maar ook voor de deelnemer zelf. Aan het einde van de test worden er tips gegeven om het navigatievermogen naar een ander niveau te tillen. Wilt u de test invullen? dat kan via de website van de Universiteit Leiden, waar Ineke van der Ham aan verbonden is.

Oudere hersenen

Hoewel er dus nog steeds testpersonen worden gevraagd, zijn de eerste resultaten van het onderzoek al bekend. Zo is leeftijd van zeer grote invloed op ons navigatievermogen. Hoe ouder het brein, hoe lastiger het wordt om de weg te vinden. Dit heeft te maken met de hippocampus, een gebied in de hersenen dat het navigeren regelt en als eerste achteruit gaat zodra het brein veroudert. Ook bij mensen met dementie wordt dit gebied als eerste aangetast.

Mannen zijn niet beter in navigeren

Verder wijst het onderzoek uit dat geslacht absoluut geen effect heeft op het navigatievermogen. “Het stereotypebeeld dat mannen beter zouden zijn in navigeren strookt niet met mijn onderzoeksresultaten. Mannen en vrouwen presteren vergelijkbaar op de testjes”, aldus Van der Ham tegen de Volkskrant. Wel is het zo dat vrouwen slechter worden in navigeren naarmate zij ouder worden. Oudere mannen, daarentegen, zijn meesters in zelfoverschatting. Zij denken vaak dat zij nog prima de weg kunnen vinden, terwijl ze dit in werkelijkheid soms helemaal niet meer zo goed kunnen.

Tijdens het weekend van de Wetenschap op 6 en 7 oktober 2018 worden er meer resultaten naar buiten gebracht. Op 5 oktober 2018 licht zij alvast een tipje van de sluier op in Tijd voor MAX.

(Bron: Universiteit Leiden, de Volkskrant, Tijd voor MAX)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer