hart

Minder schade door koelen hart na infarct

Het hart is een spier. En spierblessures zijn tegen te gaan door te koelen. Met dit gegeven zijn cardiologen van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven een onderzoek gestart naar een manier om het hart te koelen na een infarct om nog meer schade te voorkomen. Met succes. Want de onderzoekers zijn er in geslaagd een nieuwe techniek te ontwikkelen. Cardioloog en intensivist Luuk Otterspoor promoveert donderdag 11 januari 2018 op deze nieuwe koelingsmethode.

Schade

Een hartinfarct ontstaan doordat de kransslagader plotseling wordt afgesloten. Daardoor stokt de bloedtoevoer naar het hart en kan een deel van het weefsel afsterven. Met een dotterbehandeling wordt geprobeerd om het bloedvat weer te openen. Gebeurt dit snel dan is de kans groot dat de helft van het aangetaste hartspierweefsel het overleeft. Dotteren laat ook een wond achter. Het lichaam wil die beschadigingen herstellen. De ontstekingscellen die dit oplossen veroorzaken een zwelling. Dat is normaal, maar een zwelling in een afgesloten ruimte kan geen kant op. Kleine bloedvaten komen hierdoor in de verdrukking en worden permanent beschadigd. Dit kan weer leiden tot hartfalen of overlijden.

Koelen van het hart

Samen met wetenschappers van de TU Eindhoven en de Lifetec Group ontwikkelde cardioloog en intensivist Luuk Ottespoor een nieuwe techniek om het hart te koelen tijdens het dotteren. Door de vernauwing in de kransslagader wordt een katheter geschoven. De katheter wordt gebruikt om koude vloeistof in het infarctgebied te spuiten. Zo wordt het aangetaste deel van het hart gemiddeld 5 graden kouder. 10 minuten later wordt de kransslagader geopend, waardoor het bloed weer naar het hart stroomt. Daarna wordt het hart nog 10 minuten gekoeld. Pas daarna wordt de stent geplaatst. Otterspoor heeft de koelmethode uitgevoerd bij 10 patiënten en concludeert dat die uitvoerbaar is en niet tot complicaties leidt.

Meer onderzoek nodig

Bij de 10 patiënten waarbij deze nieuwe techniek is gebruikt, is het gebied rond het infarct voor 80 procent behouden gebleven. Hoewel dit 10 keer een succes is, erkent Ottenspoor ook dat er nog geen conclusies aan verbonden kunnen worden omdat de groep erg klein is. Het Catharina Ziekenhuis gaat de methode de komende jaren met 5 hartcentra in Europa verder onderzoeken. Over 3 jaar moet duidelijk zijn of patiënten er baat bij hebben.

(Bron: Volkskrant)

Geef een reactie