Alarmerende stijging medicijntekorten

Apothekers maken zich zorgen over het medicijntekort in Nederland. Het aantal medicijnen dat korte of lange tijd niet leverbaar is, blijft namelijk alarmerend stijgen. Zo meldt de NOS.

Economische redenen

In 2015 waren er 625 middelen niet leverbaar, terwijl dit er in 2014 en 2013 maar 527 en 426 waren. De apothekersorganisatie KNMP houdt sinds 2013 cijfers bij van middelen die 2 weken of langer niet beschikbaar zijn. Tijdelijke tekorten ontstaan vaak door productieproblemen of een toenemende vraag. Tekorten die definitief opspelen, zijn in 70 procent van de gevallen te wijten aan economische redenen. Farmaceuten willen geen goedkope medicijnen maken als ze maar weinig worden afgenomen op de Nederlandse markt.

Antibiotica

De meeste leveringsproblemen waren met antibiotica. Patiënten moeten dan overschakelen op een ander soort antibioticum dat meer dan één bacteriesoort aangrijpt. Met als gevolg dat eenvoudige infecties moeilijker te bestrijden zijn, omdat bacteriën ongevoelig worden door het vervangende middel.

Bezorgde huisartsen

Het Nederlands Huisartsen Genootschap noemt deze situatie zorgelijk. “Patiënten moeten regelmatig wisselen van geneesmiddel. Dat kan leiden tot fouten. Bovendien maakt het patiënten ongerust als het merk dat ze gewend zijn niet voorhanden is.”

Geef een reactie

Reactie

    Henk Klop says:

    Waarom wordt er van regerings wege niet ingegrepen wordt het er geen tijd voor een ingreep dit wordt wel hoog tijd om de politiek inte schakelen dit kan levens kosten den haag doe iets en met spoed de tijd drinkt voor sommige landgenoten!