Lijst met namen slechte verpleeghuizen openbaar

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn speelde dinsdag 5 juli 2016 open kaart over welke Nederlandse verpleeghuizen slecht presteren.

Zorgen

Diverse partijen in de Tweede Kamer drongen hier maandag 4 juli 2016 al op aan, nadat bekend was geworden dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zich grote zorgen maakt over de kwaliteit van de zorg in 11 zorginstellingen in Nederland.

Verscherpt toezicht

De IGZ voerde afgelopen jaar verscherpt toezicht uit bij 150 verzorgingshuizen. Uit het rapport dat Van Rijn hierover naar de Kamer stuurde, bleek verder dat naast de 11 ernstige gevallen het ministerie over nog eens 38 verpleeghuizen bezorgd is. Deze 38 blijven voorlopig onder verscherpt toezicht staan.

Sluiting

Instellingen uit het rapport worden eerst geïnformeerd voordat Van Rijn de lijst met namen van zorginstellingen bekend maakt. Voor de 11 verpleeghuizen die een wanprestatie hebben geleverd is sluiting niet uitgesloten. “De situatie bij deze verpleeghuizen is onacceptabel”, aldus staatssecretaris Van Rijn.

De lijst

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de grootste zorgen over deze elf instellingen:

 • Careyn
 • Evean Zorg Amsterdam
 • Stichting Amstelring Groep
 • Stichting Antroz antroposofische woonzorggroep
 • Stichting Beweging 3.0
 • Stichting Humanitas
 • Stichting IJsselheem Holding
 • Stichting Laurens
 • Stichting WoonZorgcentra Haaglanden (WZH)
 • Stichting Zorggroep Florence
 • Zorggroep Groningen.

Dat deze instellingen vaak niet aan de normen voldoen, betekent overigens niet dat alle verpleeghuizen die onder zo’n instelling vallen onder de maat presteren. “De kwaliteit en veiligheid van zorg kan bij de ene locatie op orde zijn, terwijl een andere locatie van dezelfde aanbieder flinke tekortkomingen heeft”, aldus de inspectie.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reacties (4)

  opa vrolijk says:

  De heer van RIjn en de IGZ hebben jarenlang prijsafspraken zorgverzekeraar gedoogd!
  Deze betaalden minder als een verpeeghuis niet aan de inkoop eisen voldeed
  Wij kunnen alles weerleggen!.

  Zo was er een verpleeghuis zonder 1 verpleegkundige! Volgens inkoop eisen: 1 verpleegkundige 7×24 uur lijfelijk aanwezig in het huis: Weigeren van medische hulp!, Geen leefplannen!, Geen medicatie overzicht! Na noodlottige val, geen arts! Pesterijen en dreigementen! Afhalen eigendom!

  Instanties waren op de hoogte incl burgemeester van niet werken allarmeringsystemen etc.
  Het kon niet anders dan fout gaan!

  Lees mee op: http://opa-vrolijk-vertelt.webnode.nl/over-ons/

  ariebakker says:

  wat dachten we van de verzorgingshuizen met verpleeghuisbedden. die de kennis en kunde niet hebben om verpleeghuiszorg te leveren maar die dan wel de hogere bedplaatsvergoeding op strijken? diezelfde van Rijn heeft dat soort van hogere kosten voor de ouderenzorg in de hand gewerkt.

  Hanneman says:

  Ik begrijp al die poeha over het publiceren van cijfers en bevindingen van de IGZ of staatssecretaris niet. Men heeft verscherpt toezicht gehouden en is daar zelfs nog steeds druk mee bezig. Het ware beter als hier in plaats van toezicht inzicht stond te lezen. Die diverse partijen zijn waarschijnlijk meer de spiegels en kralen waarmee het publiek op een dwaalspoor kan worden gezet om zodoende de aandacht áf te leiden van waar het werkelijk om gaat. Dwaze en asociale bezuiniging op alle terrein.
  In een welvaartsstaat zou iets niet mogen voor komen. Als beschaafd land zouden we op een fatsoenlijke manier met elkaars welbevinden om moeten gaan. Deze acties zijn er geen voorbeeld van en leveren uiteindelijk voor de zorgvragers helemaal niets op.

  ellabella says:

  Ik vind het prima , dat de namen van slechte verpleeghuizen openbaar wordt.
  Heb dit zelf meegemaakt met mijn moeder, die indirect vermoord is door de verzorging in een Verpleeghuis.
  Dit verpleeghuis in Amsterdam stond al bekend als slecht, maar er was nergens anders plaats voor haar.
  In een paar weken tijd hebben ze ervoor gezorgd, dat mijn moeder was uitgedroogd. In het ziekenhuis hebben ze voor haar gevochten , om haar nieren weer op gang te krijgen, maar helaas. Op 82 jarige leeftijd is mijn moeder overleden. Dit was niet nodig geweest en heb het ook bij inspectie gemeld.