tandvlees

Let op uw tandvlees!

1 op de 10 Nederlanders heeft wel eens last van zijn tandvlees. Dat lijkt onschuldig, maar minder bekend is dat ontstoken tandvlees andere ziektes en aandoeningen kan veroorzaken of verergeren. Daarom roept hoogleraar tandheelkunde Frank Abbas zorgverzekeringen op om behandelingen te vergoeden. 

Gezond tandvlees

Ons tandvlees beschermt het kaakbot en de wortels van onze tanden en kiezen. Gezond tandvlees heeft een roze kleur, ligt stevig om de tanden en kiezen en bloedt niet bij het poetsen of eten. Maar door niet goed te poetsen of de tanden te onvoldoende te verzorgen kan tandplak zich ophopen en een ontsteking van het tandvlees veroorzaken.

Paradontitis

Raakt het tandvlees ontstoken en dit wordt niet behandeld, dan kan deze ontsteking chronisch worden. Dit heet paradontitis. “Dit is niet alleen slecht voor het gebit, maar ook voor de algehele gezondheid”, aldus Abbas tegen RTL Nieuws. Ontstekingen spelen bij hart- en vaatziekten en diabetes een belangrijke rol. De bacteriën die vrijkomen bij een tandvleesontsteking kunnen in het bloed terechtkomen en vinden een weg naar de zwakke plek in de bloedbaan. Daar nestelen de bacteriën zich en kunnen bloedingen veroorzaken. Overigens is dit niet het enige probleem. De lever maakt bij ontstekingen in het lichaam ontstekingsstoffen aan. Die stoffen hebben weer een negatieve bijwerking op andere plekken in het lichaam. Naast slechte hygiëne kan ook te vet eten en eten waar weinig vitaminen in zitten paradontitis veroorzaken. Ook roken maakt de kans op ernstige tandvleesontsteking groot.

Behandeling en verzorging

Het goede nieuws is dat ontstoken tandvlees goed te behandelen is. Door dagelijks de tanden te poetsen en schoon te maken met behulp van tandenstokers, ragers of flosdraad kunnen ontstekingen worden voorkomen. Is het toch ontstoken dan kan een mondhygiënist het tandplak en het tandsteen verwijderen waardoor de ontsteking verdwijnt. Deze behandeling valt nu onder de aanvullende tandartsverzekering. Abbas pleit ervoor om de behandeling van paradontitis in de basisverzekering op te nemen. “Het is een medische behandeling en zou daarom vergoed moeten worden. Met een relatief eenvoudige behandeling zijn hogere kosten te voorkomen.”

(Bron: RTL Nieuws)

Geef een reactie

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Ons tandvlees beschermt het kaakbot en de wortels van onze tanden en kiezen. Deze openingszin is nu juist de reden, dat je geen implantaten moet nemen. Veel mensen zwichten voor implantaten, omdat daarmee een tand of kies kan worden nagebootst of een prothese kan worden vastgezet. Maar bedenk wél dat je altijd met een open wond, rondloopt en een openverbinding met het kaakbot. Waarmee chronische ziektes worden veroorzaakt, zoals hartaandoeningen en leveraandoeningen.