Bloedgroepen A, B en O gezocht

In Nederland zijn er de komen de jaren 40.000 extra bloeddonoren met diverse bloedgroepen nodig. Het aantal is de afgelopen 10 jaar sterk gedaald. Met de campagne #MissingType wordt niet alleen in Nederland, maar wereldwijd aandacht gevraagd om bloed te geven.

Wereldwijd  minder donoren

In Nederland is het aantal donoren de afgelopen 10 jaar met 20 procent gedaald, wereldwijd is dat bijna 30 procent. Dat staat naast het feit dat iedere 3 seconden ergens op de wereld iemand een levensreddende bloedtransfusie ontvangt.

Bloedgroepen

Bloedbanken zijn op zoek naar de bloedgroepen A, B en O. Vooral jonge mannen zijn meer dan welkom. Zij komen minder vaak naar de bloedbank dan vrouwen. “Mannen mogen maximaal 5 keer per jaar bloed geven tegenover vrouwen die dit maar 3 keer per jaar mogen. Dus mannen meldt u aan!”, aldus Merlijn van Hasselt van Sanquin. Iedereen tussen de 18 en 65 jaar en met een gewicht van meer dan 50 kilo kan in principe bloeddonor worden. De veiligheid van het bloed gaat boven alles, dus er is een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen.

#MissingType

Om de campagne kracht bij te zetten vragen beroemdheden, waaronder actrice Jamie Lee Curtis en rapper LL Cool J, om bloeddonor te worden. De nieuwe campagne Missing Type is een initiatief van bloedbanken uit 21 landen, waaronder Nederland. In de campagne laten bekende landmarks en websites in hun teksten de A, B en/of O wegvallen om te laten zien wat voor gat er valt als ze ontbreken.

(Bron: ANP/Sanquin)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Misco says:

  Niet te begrijpen dat vele donoren met niet ontdekte kanker onder de leden gewoon bloed kunnen geven in Nederland en donoren die al meer dan 5 jaar vrij van kanker zijn nooit meer kunnen geven. Anderzijds moeten we leven met zo’n groot tekort aan bloed. Protocollen verhinderen dit en bij Sanquin kunnen ze het óók niet begrijpen. De wereld op z’n kop; we moeten er maar mee leven!

  den hans says:

  ik zou best willen helpen, zij het niet, dat als je vroeger geelzucht hebt gehad, dan wordt je vaak niet toegelaten, zodoende heb ik het maar zo gelaten.

  oosterwijck says:

  Trap niet in de mooie praatje van de bloedbanken. Je mag hen gratis materiaal leveren, waar veel geld aan verdiend wordt. En het moet allemaal voor niets, uit menslievendheid. Maar daar denkt de directie van de bloedbanken anders over, die geven zichzelf €300.000 tot €500.000 salaris. Niet menslievendheid, maar een inkomen conform de marktwerking.