wallen

Last van wallen? Zo ontstaan ze en komt u er vanaf

Heeft u wallen onder uw ogen? Veel mensen hebben hier last van. De vorming van de dikke en donkere plekken onder onze ogen heeft vele oorzaken. Gelukkig kunt u er ook iets tegen doen.

Verkleuring en verdikking

De huid onder onze ogen is erg dun. Gemiddeld is het over ons hele lichaam zo’n 2 tot 3 millimeter dik, maar de huid onder onze ogen is dit 0,5 millimeter. Bloedvaatjes die door de dunne huid schijnen, zorgen ervoor dat donkere kringen zichtbaar kunnen worden.

Er zijn verschillende redenen die de verkleuringen veroorzaken.
Een van de redenen is te weinig slaap. Door te weinig slaap wordt onze huid dof en bleek. Om vermoeidheid tegen te gaan, maakt ons lichaam cortisol aan. Van deze stof worden we alert, maar het maakt ook de bloedvaten wijder. Omdat er weinig vet- of bindweefsel onder onze ogen zit, worden de wijde bloedvaten onder de dunne huid zichtbaarder en ontstaan er verkleuringen.

Naast verkleuring, kunnen er ook verdikkingen ontstaan. Wanneer we slapen, knipperen we niet met onze ogen, waardoor het vocht zich ophoopt. De spieren rondom onze ogen maken door het knipperen een soort melkende beweging. Het overtollige vocht wordt zo beter afgevoerd uit het onderhuidse weefsel. Dit is dan ook de reden dat de wallen ’s ochtends groter zijn en gedurende de dag kunnen verdwijnen. Een goede nachtrust zou dus de kans op wallen kunnen verkleinen.

slapen
Lees ook: 10 tips om beter te slapen

Huidveroudering

Wallen kunnen ook ontstaan door huidveroudering. Hoe ouder u wordt, hoe minder collageen u aanmaakt. Collageen houdt de huid soepel en stevig. Door het verlies van collageen ontstaat er dus huidveroudering. Hierdoor kan de huid onder het oog gaan verslappen. Dit zorgt voor wallen, omdat de slappe huid het vetweefsel niet meer op zijn plek kan houden. Er zijn verschillende oogcrèmes en maskers die de huid voeden met collageen. Dit maakt de huid stevig en vermindert de kans op wallen.

Huidveroudering is onvermijdelijk, maar er zijn verschillende zaken die het proces kunnen versnellen. Denk aan roken en veel in de zon liggen. Roken droogt de huid uit en beschadigd bloedvaten. Door de nicotine wordt de huid niet voldoende gevoed en kunnen de afvalstoffen minder goed worden afgevoerd. Naast dat het stoppen met roken sowieso goed is, kan het werken tegen het krijgen van wallen.
Net als roken, droogt uv-straling van de zon de huid ook uit en zorgt het voor verslapping. Een zonnebril of het smeren van een goede zonnebrandcrème kunnen ook de kans op wallen verminderen.

Vochtbalans

Stress wordt ook vaak gezien als de boosdoener voor wallen. Bij stress maakt uw lichaam, net als bij te weinig slaap, ook cortisol aan. Dit stresshormoon zorgt niet alleen voor alertheid, maar kan ook de vochtbalans in de huid verstoren. Door te weinig vocht in het lichaam, kan de huid onder de ogen nog dunner worden. Dit is ook de reden dat u wallen sneller ziet wanneer u stress heeft of te water weinig drinkt.

Wat nog meer zorgt voor een verstoring in de vochtbalans, zijn cafeïne en alcohol. Deze middelen werken dehydraterend. Krijgt u dus te veel hiervan binnen, dan is de kans groter dat u last krijgt van wallen. Drink in plaats van dat wijntje of het kopje koffie een glas water, om zo de vochtbalans van uw huid op niveau te houden.

Schoonheidsprobleem

Werkt het bovenstaande niet? Er zijn een hoop huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die zeggen te helpen tegen wallen. Zo kunt u de huid opfrissen door schijfjes komkommer op de ogen te leggen. Door de antioxidanten uit de komkommer hydrateert u de huid en wordt deze weer strak. Hetzelfde kunt u doen met melk. Leg twee wattenschijfjes doordrenkt met melk op uw ogen en laat deze 20 minuten hun werk doen. De melk voedt de huid en helpt met het afdrijven van overtollig vocht.

opgezwollen ogen
Lees ook: Last van opgezwollen ogen? Deze middeltjes kunnen helpen

Of deze remedies ook echt werken is dus niet wetenschappelijk bewezen, maar het uitproberen kan vermoedelijk geen kwaad.

Medische redenen

Heeft u nooit last van wallen, maar ontstaan er opeens verdikkingen onder de ogen en komt u hier niet van af? Dan kan er meer aan de hand zijn. het kan bijvoorbeeld duiden op slecht werkende nieren. Wanneer u erg vaak last heeft van rode wallen, kan dit duiden op een ijzertekort. Het rode pigment in de bloedcellen wordt dan sneller afgebroken. Ondanks dat deze gevallen weinig voor komen, is het in beide gevallen altijd goed een arts te raadplegen.

(bron: Quest, Janmagazine, Dokterfrodo, Gezonderleven, Radar, Margriet, Gezondnu, Thuisarts)

Geef een reactie