oorlellen

Last van stinkende oorlellen? Hier wordt dat door veroorzaakt en zo lost u het op

Het klinkt misschien wat gek en vies, maar als u er last van heeft bent u niet de enige: stinkende oorlellen. Maar wat is hier eigenlijk de oorzaak van en hoe lost u het op?

Oorkaas

Stinkende oorlellen komen eigenlijk alleen voor wanneer u gaatjes in uw oren heeft. De geur wordt namelijk veroorzaakt door dode huidcellen, zweet en achtergebleven haar- en make-upproducten die zich in de gaatjes en rondom uw oorbellen ophopen. De naam die aan deze onsmakelijke opstapeling wordt gegeven is oorkaas, omdat het volgens sommige mensen een beetje een kaasachtige geur heeft.  Hoe langer u deze zogenoemde oorkaas laat opstapelen, hoe heftiger de geur wordt.

Schoonmaken doet u zo

Gelukkig kunt u deze geur relatief simpel doen laten verdwijnen door uw oorlellen (en de rest van uw oor) regelmatig schoon te maken. Oren worden namelijk nog weleens vergeten tijdens het schoonmaken van het lichaam. Draagt u oorbellen? Dan kunt u deze het best eens in de zoveel tijd even uit uw oren halen en de gaatjes laten luchten. Daarna kunt u uw oorlellen schoonmaken met een zachte washand en water en zeep. Gebruik daarna eventueel ook nog een (milde) scrub om dode huidcellen en andere viezigheid weg te boenen. Pas hiermee echter wel op, want gevoelige oorlellen kunnen ontstoken raken door het gebruik van scrub.

Vergeet de oorbellen niet

Naast de oren mogen ook de eventuele oorbellen die u draagt niet vergeten worden tijdens het schoonmaakrondje. Dit hoeft heus niet altijd met een steriliserend product te gebeuren, deze agressieve middeltjes kunnen namelijk voor extra gevoeligheid rondom uw oorlellen zorgen. De meeste soorten oorbellen kunt u gelukkig gemakkelijk schoonmaken met een beetje shampoo of afwasmiddel. Of kijk eens naar deze tips over het schoonmaken van sieraden. Zorg er ook voor dat uw handen altijd schoon zijn wanneer u uw oorbellen en gaatje aanraakt, op deze manier voorkomt u eventuele ontstekingen en de verspreiding van vuil.

(Tips en Weetjes, Margriet, Women’s Health)

Geef een reactie