Duur 03:11
Gepubliceerd op 1 maart 2022

Dokter Teds Spreekuur: doofheid

In Dokter Teds Spreekuur geeft dokter Ted van Essen in diverse video’s op MAX Vandaag uitleg en extra informatie over uiteenlopende medische onderwerpen. Na de zomerse kwalen, komen in deze 10-delige reeks algemenere onderwerpen aan bod. Deze keer: doofheid.

Doofheid

Doofheid komt veel voor. Maar liefst 10 procent van de mensen heeft er last van. Bij mensen van boven de 65 jaar gaat dat om wel 20 procent. Doofheid kan tijdelijk zijn, door een prop in het oor. Maar ook blijvend bijvoorbeeld na een ongeval. Maar meestal wordt het veroorzaakt door de veroudering van het oor. Dat begint vaak in het slakkenhuis. Daar worden geluiden omgezet in prikkels die naar de zenuwen gaan. In het slakkenhuis zitten trilharen en die worden ouder en kunnen dan het geluid minder goed omzetten. Maar om hoeveel verlies gaat het dan? Welk geluid valt als eerste weg en kunnen we doofheid door veroudering voorkomen? Dokter Ted van Essen legt het uit in bovenstaande video.

Dinsdag 8 maart 2022 heeft dokter Ted het in Dokter Teds Spreekuur over blaasontsteking. Bekijk hier alle video’s.

Geef een antwoord

Reacties (3)

  Hillebillie says:

  Goed om te lezen, maar mijn ervaring is wel dat je pas je gehoorapparaat vergoedt krijgt van de verzekering als je aan beide oren schade hebt. Je kunt tenslotte toch nog met één oor ook nog goed horen. Dit heeft tot gevolg dat je beide hersenshelften het niet goed oppakken (iets voor hersen dkt Erik) en het gesprek zo vreemd binnenkomt waardoor je nog steeds zegt “wat zei je net, ik heb het niet zo goed verstaan”. Wil je dit oplossen moet je via, je nu al te drukke, huisarts een verwijzing krijgen naar de K&O arts, die vervolgens een flink aantal mensen aan het werk zet om beide oren van een gehoorapparaat te voorzien en de maatschappij is al met al meer kwijt doordat de verzekeringenspremie omhoog gaan. Hoe krom wil je het hebben en ondertussen maken de gehoorwinkels wel reclame om je binnen te trekken. Groet oet het mooie Salland, oet Heino

  MOBILITEITSDESKUNDIGE says:

  Ik mis een antwoord op hoe je doofheid kunt voorkomen.
  Mijn vader was trompettis in een bekend Amsterdams orkest en zat voor de pauken.
  Op latere leeftijd had hij een gehoorapparaat dat menigeen niet zal kunnen betalen.
  Ik vraag mij dus af, of ik straks ook dezelfde doofheid krijg, of komt dat toch door zijn werk?
  Beethoven kon zijn eigen negende symfonie niet meer horen.
  Door mijn talloze bijscholingscursussen weet ik, dat als er een snelheidsbeperking langs de weg is, terwijl mensen niet aan de weg werken maar een eindje verderop, je redelijk asociaal bent als je daar toch te hard rijdt. Uit onderzoek is gebleken, dat 35 motorvoertuigen die 50 KM/U rijden, evenveel decibel lawaai produceren dan slecht 1 motorvoertuig die 70 KM/U rijdt.
  Dat kan dus vroegtijdige lawaai doofheid bij wegwerkers veroorzaken.
  Te hard rijden kan dus letsel bij anderen veroorzaken. Letsel bij anderen veroorzaken is strafbaar.
  Ik ben gecertificeerd door o.a. Ministerie van V en W, Vamor, IBKI, Innovam, ANWB,
  Ministerie van I en M, ABAN, BOVAG afd. VAN, CBR, VAM, LBVI, OC-Rij, PIVM, VVCR, SWOV e.a..
  Ik zou nu nog willen weten of in je oor peuteren of schoon houden eventueel positieve en/of negatieve effecten kan hebben.
  Ik doe regelmatig een druppeltje olijfolie in mijn oor. Dit naar aanleiding van een bezoek aan mijn huisarts.
  Ik heb het idee dat als ik mijn oor zacht en soepel hou, dat beter is voor de trilhaartjes dan dat mijn oor te droog is.
  Kan uitdroging of te droge oren ook een oorzaak zijn van het achteruit gaan van je gehoor?
  Je wil immers ook geen overmatige oorsmeer in je oren.
  Kan het gebruik en geluid van een gehoorapparaat je oren sneller achteruit doen gaan?
  Je krijgt immers meer geluid te verwerken. Teveel geluid kan je gehoor beschadigen.
  Soms piept een gehoorapparaat van iemand zo, hard, dat het zelfs bij mij pijn doet.
  Dat moet haast wel gevolgen hebben voor de drager van een gehoorapparaat.
  Is het wel verstandig om vroegtijdig een gehoorapparaat te gaan gebruiken?
  Als mensen beter articuleren en hun lippen bewegen en je merkt zelf niet dat je wat minder hoort, dan is een gehoorapparaat toch niet meteen nodig?
  Mensen die doof zijn kunnen ook prima een rijbewijs halen. Dat geldt niet voor iedereen, maar voor een aantal wel.
  Zo blijf ik toch nog met wat vragen zonder antwoord zitten. De kern is, hoe kan ik mijn gehoor zo goed mogelijk gezond houden?

  Timmie Walker says:

  Goedemorgen Dokter Ted,

  Prima filmpje! Alleen jammer; u adviseert om tijdens gesprekken de radio uit te zetten. Dan is het wel jammer dat er tijdens uw praatje achtergrondmuziek te horen is. Is het zo erg om soms even niets te horen?
  m.v.g.

  Tim Fontaine.

Bekijk ook

Meer