dunner wordend haar

Dunner wordend haar bij vrouwen. Hier komt het door en dit is eraan te doen

Het is een natuurlijk verschijnsel dat de haarbos met het ouder worden minder vol wordt. Maar bij dunner wordend haar kan er ook meer aan de hand zijn. We zetten mogelijke oorzaken op een rij. En eventuele oplossingen.

De overgang / afname oestrogeen

Naar schatting heeft 40 procent van de vrouwen na de overgang last van haaruitval en dunner wordend haar. Het hormoon oestrogeen regelt allerlei processen in het vrouwenlichaam, waaronder ook een gezonde haargroei. Tijdens de overgang gaat de productie ervan flink achteruit. Uiteindelijk wordt er tot wel 80 procent minder van aangemaakt. Dat is ook te merken aan het haar. Haarcellen delen zich er minder makkelijk door, waardoor er minder en minder sterk haar aangemaakt wordt. Een hormoonpreparaat kan hier eventueel bij helpen. Het zorgt er niet voor dat uw haar weer volledig terug groeit, maar wel dat de achteruitgang wordt geremd. U kunt met uw arts bespreken of dit voor u een optie is.

Wisselen van de seizoenen

Over het algemeen verliezen mensen 100 tot 120 haren per dag. Het haar wordt daar niet dunner van, omdat er voldoende nieuwe haren bij groeien. Verliest u er langere tijd meer dan 120 per dag, dan wordt het wel dunner. Jaarlijks zijn er 2 perioden waarin er meer haren uitvallen dan in de rest van het jaar. Over het algemeen merken de meeste mensen dit in de herfst en de lente. Vanaf eind augustus, begin september neemt de dagelijkse haaruitval toe, met als hoogtepunt de maand oktober. Om vervolgens weer een aantal maanden te verminderen, tot het in de maanden maart en april in het voorjaar weer toeneemt. In een eerder artikel vertellen we er meer over.

Stress

Wie een tijdlang erg veel stress ervaart, kan merken dat dit een uitwerking heeft op de haren. Een ontslag, geldzorgen of een sterfgeval kunnen er letterlijk voor zorgen dat u met de handen in het haar zit. Het effect ervan kan soms ook met een vertraging optreden. Tot wel een half jaar na de oorzaak. Meestal is de extra haaruitval en daarmee dunner wordend haar tijdelijk. En herstelt het zich zodra u minder stress ervaart.

Ziektes

Verschillende ziektes kunnen ervoor zorgen dat er meer haaruitval optreedt en het haar dunner wordt. Dan hebben we het niet over Alopecia, de haaraandoening waarbij iemand plotseling kaal wordt. Zo kan onder andere een periode van koorts het dunner worden van de haren in de hand werken. Maar ook een aandoening van de schilklier of sterk afvallen kan het veroorzaken. Verder kan een tekort aan ijzer of andere belangrijke voedingsstoffen zijn uitwerking hebben op het haar. Overleg met uw huisarts of er een behandeling, supplement of medicijn is dat in uw geval kan helpen.

Kaalheid
Lees ook: 8 op de 10 mannen verliezen hun haren: hoe ontstaat kaalheid?

Medicijnen

Verschillende medicijnen hebben haaruitval of het dunner worden van het haar als bijwerking. Dat gaat zowel om medicijnen voor bepaalde aandoeningen, zoals antibiotica, bloedverdunners en bloeddrukmedicatie, als pijnstillers zoals ibuprofen en diclofenac. Uw huisarts kan u vertellen of u een ander middel kunt gebruiken, dat deze bijwerking niet of minder heeft. In het geval van chemotherapie groeit het haar na afloop van de behandeling bijna altijd weer terug. Soms verdwijnen er haarzakjes door medicijnen. Op die plekken kunnen dan geen nieuwe haren meer groeien en is het haar blijvend dunner.

Zo voorkomt u onnodige uitval en beschadiging van uw haar

  • Draag uw haar niet (te) strak in een staart. Hierdoor kunnen haren afbreken en haarzakjes beschadigen.
  • Verf uw haar liefst niet. Haarverf bevat chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor de haarzakjes en uw hoofdhuid.
  • Slaap met uw haar los. Als u uw haar ’s nachts vastbindt, ontstaat er spanning bij de haarlijn en de wortels. En dat is niet bevorderlijk voor uw haren.
  • Gebruikt u haarelastiekjes? Kies dan een variant zonder metaal. Uw haren kunnen namelijk in het metaal blijven hangen, waardoor ze onnodig afbreken.
  • Bescherm de hoofdhuid goed tegen de zon.

Wondermiddeltjes die wel en niet werken

Er zijn een hoop producten op de markt die veel beloven, maar de beloftes niet waarmaken. Zoals bepaalde vitamines en shampoos. Toch zijn er bepaalde middelen die (voor een deel van de vrouwen) wel werken. Zoals Minoxidil. Informeer daar bij uw huisarts naar. Dan kan worden uitgezocht of dat voor u een mogelijkheid is. Een gezonde levensstijl is verder voor uw hele lijf goed, maar specifiek ook voor uw haar. Het zorgt er van binnenuit voor dat het gezond en sterk groeit. Dus voldoende bewegen, gezond eten en drinken, niet roken en voldoende ontspanning.

(Bron: archief, Thuisarts, Margriet, apotheekonline.net, de Volkskrant. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Nanatje says:

    Ik persoonlijk de biologische haar olie van blackseedpharma 4 maanden geleden gebruikt en zie gelukkig het verschil, ben super blij met het resultaat 🥰ik raad iedereen aan op hun site te kijken👍en eerst hun advies in te winnen voor je met iets start.
    Je krijgt er advies op maat