klok verzetten, wennen aan zomertijd

Klok verzetten: zo went uw biologische klok sneller aan de zomertijd

De klok verzetten, we hebben er vooralsnog 2 keer per jaar mee te maken. Over het algemeen went het lichaam vrij snel aan een uur tijdverschil, maar sommige mensen houden er langer last van dan anderen. De biologische klok raakt dan tijdelijk verstoord en dit kan van invloed zijn op het slaapritme. Met onze tips kunt u sneller aan het tijdverschil wennen.

Klok vooruit of achteruit?

Twijfelt u altijd of we de klok nou vooruit of juist achteruitzetten bij de zomer- en wintertijd? Een handig ezelsbruggetje om te onthouden is dat in het voorjaar de klok vooruit gaat. En in het najaar dus achteruit.

Zomertijd en wintertijd in 2024

In 2024 zetten we de klok in de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 maart een uur vooruit. En in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober achteruit.

Waarom hebben we last van het verzetten van de klok?

In het voorjaar zetten we de klok, zoals gezegd, vooruit en hebben we voor ons gevoel een uur minder slaap. De wekker gaat immers een uur eerder. Onze interne klok kan daar niet altijd even snel of even goed aan wennen. Vooral wanneer het tijdens het moment van opstaan nog donker is. Daglicht in de ochtend zorgt voor een wakker gevoel en een goed slaap-waakritme. Bij te weinig licht in de ochtend verschuift de biologische klok en voelen we ons duffer.

Het lichaam ervaart de kortere nacht als een soort jetlag. Door die mini-jetlag wordt het normale slaapritme verstoord en krijgen we te maken met een gevoel van slaaptekort. Vooral avondmensen zijn daar gevoelig voor. Uit onderzoek is gebleken dat niet luisteren naar de biologische klok het risico op aandoeningen als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten kan verhogen. In onderstaande video legt hoogleraar Chronobiologie en Gezondheid Bert van der Horst van het Erasmus MC daar meer over uit.

zomertijd
Lees ook: Is de zomertijd ongezonder dan de wintertijd?

Tips om te wennen aan de zomertijd

Voor wie na het verzetten van de klok altijd veel moeite heeft met het tijdverschil, kan het helpen om een aantal dingen aan te passen en rekening mee te houden met de volgende zaken:

Zo kunt u beginnen met het slaapritme geleidelijker aan te passen. Ga daarvoor in de week voordat de zomertijd ingaat, steeds al iets eerder slapen en opstaan. Zorg er na het instellen van de zomertijd voor dat u weer op dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat als u normaal gewend bent. Alleen een uurtje eerder.

Hoewel een (kort) middagdutje normaal niet zo veel kwaad kan, is het beter dit tijdens het aanpassen aan de zomertijd even niet te doen. Dit vermindert namelijk de slaapdruk die u overdag opbouwt, waardoor u moeilijker in slaap komt.

Licht is een belangrijk onderdeel van de menselijke biologische klok. Zorg daarom dat u zo veel mogelijk in aanraking komt met daglicht. Door een half uurtje naar buiten te gaan, zo gauw het licht is, lukt het beter om wakker te worden en slaapt u ’s nachts beter. Herhaal dit later op de dag. Bent u niet in de gelegenheid om naar buiten te gaan, ga dan zo dicht mogelijk bij het raam zitten.

Verminder ’s avonds licht- en geluidsprikkels als u daar gevoelig voor bent. Lees later op de avond bijvoorbeeld liever een boek dan dat u nog even tv of op uw mobiel kijkt.

Bouw dagelijkse rituelen voor het slapen gaan in en start daar tijdig voor het slapen mee. Uw lichaam bereidt zich dan automatisch al voor op de nachtrust die erop volgt. Doe bijvoorbeeld de deuren op het nachtslot, kleed u alvast om en poets uw tanden.

(Bron: Archief, Hersenstichting. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Dirck says:

    Het enige goede uit de 2e wereld oorlog was alle Zomer / winter tijden in geheel Europa werd afgeschaft.
    Mogen ze van mijn ook gelijk doen.
    Op papier bedachte managers voordelen maar met Led lampen is het resultaat nihil.
    Wel zie ik elk jaar bij eerste week meer schade in verkeer en dat koste veel meer.
    Half slapende uur te vroeg opstaan geeft zoveel schade dat elke besparing weg is.

    De Koeien staan ook niet eerder op en bepalen nu zelf hoe laat ze naar de Melk Robot gaan.
    Als je meerdere klokken in huis hebt veel werk en totaal nutteloze klus.
    En als je in najaar om 2.30 te hard reed? Was dat Zomer of Winter tijd?

    Ook vele stoplichten gaan te laat aan of in najaar te laat… stop met deze onzin regels ooit bedacht en nooit besparing aangetoond.
    De Politiek heeft dit ooit goedgekeurd en klagen dat wij niet meer luisteren en doen wat zij willen.
    Ik ga steeds vaker eigen regels toepassen om die reden.

    WIM VAN STRALEN says:

    Ik heb gemerkt dat verandere van tijd is niet goed voor epilepsie mensen omdat deze mensen meer aanvallen krijgen en ik kan daar over mee praten omdat ik er over heen bent gegroeid.
    Ze de zomer en wintertijd gewoon afschaffen er al landen die niet meer meedoen.

    keesje39 says:

    @ Wim van Stralen:
    Ooit hadden we de wintertijd. [Die niet zo genoemd werd.] Tot de zomertijd werd ingesteld. De zomertijd is ons dus om zo te zeggen ‘opgedrongen’. Als er iets afgeschaft moet worden, ligt het dan ook voor de hand dat dat de zomertijd is.
    Zomer- én wintertijd afschaffen gaat niet, want wat moet de klok ons dan nog vertellen?