EK 2024 Nederlands elftal Oranje Evert ten Napel

Evert ten Napel over Oranje en het EK: “In de poule hebben we het al moeilijk genoeg”

Zondag 16 juni, vrijdag 21 juni en dinsdag 25 juni 2024, deze 3 data staan al maandenlang rood omcirkeld in de agenda’s van voetballiefhebbers. Dan speelt het Nederlands elftal op het EK tegen Polen, Frankrijk en Oostenrijk. Maar gaan we Oranje ook terugzien in de finale, op zondag 14 juli in Berlijn? En welke landen moeten we nog meer in de gaten houden? Tijd voor een voorbeschouwing met voormalig sportcommentator Evert ten Napel.

16 van de 24 landen gaan door: zit Oranje erbij?

Aan dit EK in Duitsland doen 24 landen mee, verspreid over 6 poules. De NOS heeft een overzicht met het volledige speelschema. Na de groepsfase gaan 16 van die 24 landen door. Alle nummers 1 en 2 plaatsen zich sowieso voor de knock-outfase, samen met de 4 beste nummers 3. Grote kans dus dat Oranje erbij zit, al is Evert ten Napel er nog niet helemaal gerust op. “Ik ben geen zwartkijker, dat zeker niet. Maar het wordt moeilijk genoeg. Eerst de poule doorkomen en dan zien we verder wel”, vertelt hij aan MAX Vandaag. “Ik verwacht wel dat Nederland door de poule heen zal komen, maar dat het met horten en stoten zal gaan.”

Polen, Frankrijk en Oostenrijk: “Dat wordt geen appeltje eitje”

In het Volksparkstadion van Hamburg, sinds 1988 bekend terrein voor Oranje en Evert, is de 1e wedstrijd tegen Polen. “Dat wordt al een hele lastige klus, denk ik. Die Polen hebben Robert Lewandowski, wij hebben geen Lewandowski (inmiddels geblesseerd geraakt, red.). En die Poolse spelers spelen bij grote buitenlandse clubs, net als bijna al onze jongens.”

De 35-jarige sterspeler Lewandowski speelt bijvoorbeeld bij FC Barcelona, samen met de eveneens geblesseerd afgehaakte Frenkie de Jong. “Die Polen zijn stug en lastig, dat hebben we in het verleden al vaker gezien. Dat wordt geen appeltje eitje. En Oostenrijk ook niet”, blikt Evert alvast vooruit op de 3e groepswedstrijd, Nederland-Oostenrijk in het Olympisch Stadion van Berlijn.

Bart Verbruggen Memphis Depay Oranje sportweekend
Lees ook: Het sportweekend: tevreden met de nummer 1 van Oranje?

Wie zijn de grootste EK-favorieten?

Tussendoor stuiten Ronald Koeman en zijn spelers in Leipzig op Frankrijk. Daarmee is direct één van de grootste kanshebbers op de eindzege genoemd. “Zij hebben een heleboel goede spelers, maar vooral Kylian Mbappé. Die hebben wij niet. En andere landen ook niet. Daarnaast verwacht ik dat Duitsland als gastland ook ver zal komen. Voor de rest is het allemaal koffiedik kijken.” En Oranje dan? “Wij zijn zeker geen favoriet, in de poule hebben we het al moeilijk genoeg”, is Evert stellig.

Sowieso is de bekende oranjekoorts lang niet overal in Nederland uitgebroken. “Bij mij in Ermelo is er wel een oranje straat, die doen altijd wel mee. Maar het is nog zeker geen hosanna, nee”, aldus Evert, die het EK vanuit huis zal volgen. “Ik ben een liefhebber, hoor. En de wedstrijden van het Nederlands elftal heb ik geblokt, daar ga ik uiteraard naar kijken. Maar er zullen ook wedstrijden zijn dat ik iets anders te doen heb, dan sla ik die over. Als zich iets voordoet in de familie of het gezin, dan ga ik niet roepen: ik moet voetbal kijken.”

De Olympische genen van…

Over de familie Ten Napel gesproken: na het EK zijn Evert en dochter Carrie ten Napel te zien in De Olympische Genen van… Deze online serie draait om de familie van bekende olympische en paralympische sporters. Zo komen de ouders van baanwielrenner Harrie Lavreysen, rolstoeltennisser Diede de Groot en roeiers Finn en Karolien Florijn en aan het woord. De serie is vanaf maandag 22 juli hier op MAX Vandaag te zien.

Diede de Groot rolstoeltennis Roland Garros Wimbledon Paralympische Spelen
Lees ook: Diede de Groot over zeldzame nederlaag, na 145 rolstoeltenniszeges: “Kan een keer gebeuren, alsnog supertrots op mezelf”

(Foto: Koen van Weel/ANP)

Geef een reactie