droge ogen

Last van droge ogen? Dit zijn mogelijke oorzaken en oplossingen

Bijna iedereen heeft wel eens last van droge ogen. Knipperen gaat dan lastiger en het kan jeuken. Dat droge gevoel wordt veroorzaakt door te weinig traanvocht. Hoe ontstaat het en kan het kwaad?

Traanvocht

Onze ogen worden vochtig gehouden door traanvocht wat gemaakt wordt in de traanklieren. Deze klieren produceren ook het vocht voor onze tranen. Dit vocht gaat uitdroging tegen en beschermt de ogen tegen beschadigingen. Samen met het talk uit de klieren in onze oogleden, blijft het vocht op de ogen liggen en drogen ze niet uit. Het vocht zorgt er in combinatie met knipperen voor dat het vocht verdeeld wordt over het oog. Daarnaast voert het stof en vuil via de wimpers en onze ooghoeken af. Het vocht bevat ook een eiwit, lysozym, dat de bacteriën in onze ogen onschadelijk maakt.

Oorzaken droge ogen

Belangrijk dus om de ogen vochtig te houden. Maar er zijn omstandigheden die de ogen uit kunnen drogen. Bijvoorbeeld te lang naar een beeldscherm kijken. We knipperen in verhouding dan minder, waardoor er niet genoeg vocht in de ogen komt. Ook lensdragers hebben vaker last van droge ogen. Van sommige medicijnen is bekend dat het droge ogen kan veroorzaken en wie in de overgang is kan hier ook mee te maken krijgen. Mensen die last hebben van hooikoorts hebben gedurende het seizoen vaak drogere ogen. Maar ook rokerige ruimtes of tocht en de airconditioning kunnen een oorzaak zijn.

ogen wrijven
Lees ook: Wrijft u ook in uw ogen als u moe bent? Hier komt dat door

Klachten

Geïrriteerde ogen, gevoel alsof er zand in de ogen zit, rode ogen, wazig zien en veel tranen zijn maar een aantal klachten die bij droge ogen op kunnen treden. Het kan naast bovengenoemde oorzaken ook ontstaan doordat de traanbuizen of talgklieren niet goed werken. Het kan ook om blefaritis gaan. Dat is een ontsteking van de ooglidranden of de talklieren in het oog. Er is dan een behandeling van een oogarts noodzakelijk. Maar ook mensen met diabetes en bepaalde vormen van reuma hebben meer kans op droge ogen.

Wat kunt u zelf doen?

Aan sommige oorzaken kunt u niets doen. Bijvoorbeeld het feit dat als we ouder worden, we ook vaker last krijgen van droge ogen. Maar er zijn manieren om het zoveel mogelijk te voorkomen. Het belangrijkst (en misschien wel moeilijkste) advies is om niet re wrijven in de ogen. Daardoor kan alleen maar meer irritatie ontstaan. Zit u veel achter een beeldscherm? Kijk vaker weg en knipper met de ogen. Doe ze even dicht en draai met de ogen. Ventileer goed in huis. Zeker in de tijd dat de kachel in huis aangaat, daalt de luchtvochtigheid. En draagt u lenzen en heeft u last van droge ogen? Doe dan wat vaker uw bril op. Dan krijgen uw ogen even rust.

Houden klachten aan, ga dan naar de huisarts of oogarts. Droge ogen zijn namelijk vatbaarder voor ontstekingen, omdat de afweer minder goed werkt.

(Bron: Thuisarts, Het Oogziekenhuis Rotterdam, Libelle)

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. 2021 says:

    De artikelen die jullie online zetten zijn vaak interessant. Jammer genoeg staan er regelmatig taal- of typfouten in. Deze keer heeft de schrijver echt wel zitten slapen.

  2. Ankla says:

    2021 Waar zijn we mee bezig, uitleg krijgen van de artikelen of schoolmeester in de spelling van Nederlandse taal spelen ?