Laptop

Een laptop aanschaffen? Hier moet u op letten

Bent u van plan een (nieuwe) laptop aan te schaffen, dan zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. Niet alleen de prijs, schermgrootte en accuduur, maar ook het soort besturingssysteem en de hoeveelheid geheugen zijn punten van aandacht bij de aankoop. Heeft u geen idee wat uw voorkeur heeft? Wij helpen u op weg.

Een laptop kiezen

Bij een laptop zijn alle onderdelen van een desktopcomputer (de computer met een los beeldscherm, toetsenbord, muis en systeemkast) in 1 omhulsel verwerkt. In tegenstelling tot de desktopcomputer, kunt u een laptop overal mee naar toe nemen, makkelijk opbergen en heeft het een accu die het apparaat een paar uur van stroom kan voorzien. Er worden veel verschillende laptops aangeboden die niet allemaal uit dezelfde onderdelen bestaan. Denk voor uw aankoop eens na over waarvoor u de laptop wilt gebruiken en wat de laptop nodig heeft om aan uw eisen te voldoen. Die bepalen namelijk de kwaliteit en de prijs van het apparaat.

Processor en werkgeheugen

Een basislaptop van kwaliteit heeft een goede processor. De processor zorgt voor de snelheid van de laptop en bepaalt wat u er allemaal mee kunt. Bij de meeste merken betekent hoe hoger het cijfer van de productlijn, hoe beter de processor. Voor eenvoudig gebruik is 3 al goed genoeg. Zaken als videobewerking of het spelen van een spelletje vragen een grotere processor, 5 of 7 bijvoorbeeld. Dit geldt ook voor het werkgeheugen. Een geheugen van minimaal 8GB is meestal voldoende voor een werkgeheugen. Let op, het werkgeheugen is niet hetzelfde als het opslaggeheugen.  De programma’s van de laptop draaien op het werkgeheugen, maar de bestanden die u opslaat, komen op de opslagruimte. Heeft u veel opslagruimte nodig, kies dan voor een laptop met een opslag ruimte van 128GB.  Voor beide geldt hoe meer GB, hoe meer ruimte voor bestanden.

Accucapaciteit

Een laptop met meer geheugen en een goede processor heeft meer stroom nodig. Dit haalt het apparaat uit de accu. Is de accu leeg, dan moet deze aan de adapter in het stopcontact. Door een laptop te kiezen met een hoge accucapaciteit, kunt u er langer gebruik van maken zonder elke keer een stopcontact te zoeken. De prestaties van de accu worden meestal uitgedrukt in uren. Echter, wijkt dit in de praktijk vaak af. Hoe lang u met een accu doet, hangt namelijk af van uw gebruik. Houd er rekening mee dat dit dus niet overeen kan komen met de productspecificaties van de laptop.

Bediening

Heeft de laptop stroom, dan kunt u deze bedienen. Hiervoor gebruikt u het toetsenbord en touchpad (de muisbediening). In de winkel kunt u even aanvoelen wat u prettig vindt om mee te werken. Wanneer u niet gewend bent met een touchpad te werken, kunt u het makkelijker maken door een externe muis aan te sluiten. Die zit meestal niet inbegrepen bij de laptop en dient u zelf nog aan te schaffen.

Besturingssystemen

Of de laptop aangenaam is in gebruik, heeft naast de bediening, ook te maken met het besturingssysteem. Op de meeste laptops staan de besturingssystemen Windows van Microsoft, MAC OS X van Apple of Chrome OS van Google. Deze zijn allemaal erg verschillend en hebben hun eigen voor en nadelen. Om te ontdekken welke uw voorkeur heeft, kunt ze het beste even proberen. Vraag in de winkel of ze de verschillen kunnen laten zien. Waar u bij Chrome OS rekening mee moet houden, is dat deze draait op programma’s die via het internet worden gestart. Een slechte internetverbinding beperkt de functionaliteit van het systeem. Het voordeel is wel, dat u geen data kan kwijtraken bij een defect en niet of nauwelijks last heeft van virussen. Dit wordt namelijk beide geregeld via de internetverbinding door Google.

Het beeldscherm

Een ander belangrijk onderdeel van de laptop is het beeldscherm. Deze kunnen glanzend of mat zijn. Een glanzend scherm geeft video’s en foto’s mooier weer, maar weerspiegelt snel. Dit kan vervelend zijn met fel licht zoals tl-buizen en de zon. Wilt u buiten aan de slag met de laptop, dan kunt u beter voor een mat scherm kiezen. De resolutie van het scherm speelt ook een grote rol, dit bepaalt de scherpte van het beeldscherm. Een hoge resolutie betekent dan ook een hoge schermkwaliteit.

Afmeting en gewicht

Bij het aanschaffen van een laptop moet u ook nadenken over de afmeting en het gewicht. Neemt u de laptop vaak mee, dan kunt u beter een kleine lichte aanschaffen. Denk er aan dat een laptop van goede kwaliteit, met een grote processor, accu en geheugen, zwaarder en groter is dan een laptop met minder vermogen. Het is dus een kwestie afwegen waar uw eigen voorkeur naar uit gaat. Online kunt u veel informatie vinden over laptops. Om ze te vergelijken kunt u terecht op verschillende vergelijkingssites zoals bijvoorbeeld de Consumentenbond of Tweakers.

(Bron: Seniorweb, Parool, Consumentenbond, Tweakers)

Geef een reactie

Reacties (3)

  RaymondL says:

  Denk eraan dat de nieuwe laptop straks ook geschikt is voor Windows 11 De specificaties zijn dus belangrijk. TMP chip is een voorwaarde anders kan men geen Windows 11 draaien straks. Het support en de updates voor Windows 10 vervallen over 3 jaar. (2025)

  Pascal Van Eijden says:

  Als je voor een Windows laptop gaat dan even wachten tot de volledige uitrol van Windows 11 wat al geïnstalleerd staat.

  Heer Bommel says:

  Ik heb vanaf 1990 tot 2012 Windows gebruikt omdat het bedrijf waar ik werkte dat nu eenmaal gebruikte. Ik werkte voor een grote telecom multinational en ben zelf telecom ingenieur. Ik gebruik al sinds 1975 diverse computers.
  Vanaf 2011 ben ik privé overgestapt op uitsluitend Apple-producten. Ik raad dat ook al mijn vooral oudere vrienden en familie aan.
  Ja, dat spul is wat duurder. Maar je hebt zo ontzettend weinig sores met Apple spullen. Het communiceert prima met elkaar (smartphone, laptop, computer, ipod etc.) en is hoogst ongevoelig voor virussen en hackers. En het gaat lang mee. Ik heb mijn iMac al sinds 2011 en die doet het nog prima. Kostte toen wel ca. €1.000 maar in 10 jaar vind ik dat geen geld.
  Ik help af en toe een oudere buurvrouw nog met haar Windows laptop. En ik moet zeggen dat het niet meer zo beroerd is als in de Vista tijd e.d.
  Maar het blijft behelpen en je moet nog steeds veel te veel van het systeem ‘begrijpen’ om er ordentelijk mee om te kunnen gaan.