laptop

Een oververhitte en lawaaiige laptop? 7 tips om dit te voorkomen

Hoge temperaturen zijn niet alleen voor ons, maar vooral voor onze laptops een behoorlijke uitdaging. Als u intensief gebruikmaakt van uw laptop, kan deze oververhit raken en veel lawaai maken (blazen). MAX Vandaag geeft 7 tips om dit te voorkomen.

Geef uw laptop niet te veel taken

Als u aan het werk bent, moet uw laptop veel dingen tegelijkertijd regelen. Denk aan bestanden downloaden, data verwerken en internetpagina’s in de lucht houden. Al deze taken kosten veel energie en zorgen voor extra warmte, zeker als u Google Chrome gebruikt. Daarom is het raadzaam om alleen de hoognodige programma’s en tabbladen open te houden. Via Taakbeheer (Control-Alt-Delete of Control-Shift-Escape) kunt u het energie- en dataverbruik van uw systeem bijhouden.

Gun uw laptop rust

Het kan ook geen kwaad om, tijdens de lunch bijvoorbeeld, uw laptop van tijd tot tijd dicht te klappen. Of om af te sluiten, als uw werkdag voorbij is. Zo hoeft de batterij niet continu actief te zijn en hoeft er niet constant warmte afgevoerd te worden.

Laptop
Lees ook: Een laptop aanschaffen? Hier moet u op letten

Let op de ventilatieruimte

Waar komt het beruchte ‘geblaas’ vandaan? In de meeste laptops zitten ingebouwde ventilatoren, die warme lucht afvoeren en het systeem draaiende houden. Meestal zit het luchtrooster aan de zijkant of onderkant. Zorg ervoor dat deze ventilatoren niet geblokkeerd worden en dat ze hun werk kunnen blijven doen. Dat kunt u doen door uw laptop op een egaal, hard oppervlak te zetten, uw tafel of bureau bijvoorbeeld. Nog beter is het om voor een extra verhoging te zorgen. Dat kan een speciaal ingerichte standaard, maar ook een stapel papier of een dik boek zijn. Zo voorkomt u ook nekklachten.

Zorg voor extra ventilatiemogelijkheden

Sommige speciaal ontworpen standaarden hebben nog een extra voordeel. Zij hebben een ingebouwde koeling, die de ventilatoren kan ontlasten. Als uw laptop op zo’n standaard staat, ontstaat er extra ruimte om warme lucht af te voeren. Zo krijgt het apparaat meer hulp bij de temperatuurregulering en maakt het beduidend minder lawaai.

Houd uw laptop up-to-date en veilig

Hoe langer u gebruikmaakt van uw laptop, hoe groter de kans dat het systeem veroudert. De stuurprogramma’s krijgen dan steeds meer moeite om grote bestanden te verwerken en processen in de lucht te houden. Door regelmatig updates door te voeren – dat gebeurt vaak automatisch – kunt u dat voorkomen. Daarnaast is het raadzaam om een degelijke virusscanner te installeren. Als uw laptop wordt getroffen door cybercriminelen, is dat al helemaal niet bevorderlijk voor het systeem.

toetsenbord
Lees ook: Digitip: toetsenbord schoonmaken

Zorg voor een koele omgeving

Als het toch al boven de 25 graden is, zoek de warmte dan niet op. Zet uw laptop niet in de volle zon en zorg voor een aangename kamertemperatuur. Frisse lucht – via bijvoorbeeld een ventilator of een open raam – zorgt voor betere prestaties van uw laptop (en waarschijnlijk ook van uzelf).

Houd uw laptop schoon

Soms kan het niet anders, maar probeer zo weinig mogelijk in de buurt van uw laptop te eten. Zo kunt u voorkomen dat er kruimels en andere etensresten in belanden. Wat na verloop van tijd wel kan gebeuren, is dat er stof en vuil in het apparaat binnendringt. De ventilatoren hebben dan meer moeite om warme lucht af te voeren, waardoor de laptop opwarmt en harder gaat blazen. Speciale spuitbussen met luchtspray kunnen de laptop weer schoonmaken en stofvrij houden. Daarvoor moet u wel de onderkant van het apparaat openschroeven. In dit artikel gaan we dieper in op het schoon houden van uw PC.

(Bronnen: Algemeen Dagblad, Coolblue, Techpulse, PC-en-internet.infonu. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

    Dirck says:

    Op ouderjaarsavond tijdens de Oliebollen en niet echt schone handen vershoudfolie er over gedaan….
    Kruimels en vettige zooi en in 1x weg!

    Geleerd van de tandarts die ook alles netjes en schoon wilde houden.
    En op 4 blokjes schuim is er onder meer ventilatie dan de rubber pootjes van 2mm hoogte!