andijvie

Dit zijn de vele gezondheidsvoordelen van andijvie

Vooral tijdens de koude maanden ligt andijvie volop in de schappen. En andijvie is niet alleen lekker, maar ook erg gezond. Kent u de volgende gezondheidsvoordelen van deze groente al?

Goed voor uw botten

Doordat andijvie veel calcium en magnesium bevat draagt het eten van deze groente bij aan gezonde botten, en de werking van zenuwen en spieren. Calcium zorgt voor sterke botten en magnesium is hetgeen wat de goede werking van uw zenuwen en spieren kan bevorderen.

Positief effect op de bloeddruk

Een andere stof die andijvie rijk is, is nitraat. Deze stof kan een positief effect hebben op de bloeddruk. Samen met kalium, wat ook in andijvie zit, zorgt dit voor een goede bloeddruk en vochtbalans. Ook bevat andijvie veel vitamine K, wat de bloedstolling bevordert. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat een wondje sneller geneest en draagt ook extra bij aan sterke botten.

Goed voor de darmflora

Daarnaast draagt het eten van andijvie ook bij aan een gezonde stoelgang, dit komt doordat andijvie allerlei gezonde vezels bevat die goed zijn voor de darmen. Wanneer u regelmatig andijvie eet, kan dit ervoor zorgen dat voedingsstoffen beter worden opgenomen en dat eventuele gifstoffen sneller worden afgevoerd.

Krachtig immuunsysteem

Ook bevat andijvie veel anti-oxidanten die goed zijn voor uw immuunsysteem. Dit komt doordat anti-oxidanten tegen bacteriën ingaan en ervoor zorgen dat slechte bacteriën uit uw lichaam verdwijnen.

Gezonde ogen

Wortelen staan er dan misschien bekend om dat zij goed zijn voor uw ogen, maar dat geldt ook voor andijvie. In andijvie zit namelijk veel vitamine A, wat bijdraagt aan gezonde ogen. Zo kan het bijvoorbeeld nachtblindheid voorkomen.

Stralende huid

Vitamine A is overigens niet alleen goed voor uw ogen, het draagt ook bij aan het gezond houden van uw afweersysteem, hart, huid en haar. Deze vitamine zorgt ervoor dat de huid straalt, doordat het celvernieuwing stimuleert, waardoor er sneller nieuwe cellen ontstaan.

Welke soort andijvie?

Genoeg redenen dus om binnenkort een keer een lekkere andijviestamppot of -salade op tafel te zetten. Maar maakt het dan eigenlijk uit welke soort andijvie u gebruikt? In Nederland worden 2 verschillende soorten andijvie verkocht: de gewone en de gekrulde andijvie. De gekrulde variant wordt ook wel frisée genoemd. Het maakt voor de smaak en het bereiden eigenlijk niet uit welke soort andijvie u kiest, ook qua voedingsstoffen zitten beide soorten op ongeveer hetzelfde niveau. Kiest u voor ingevroren andijvie? Die soort kan wel net wat minder voedingsstoffen bevatten.
(Bron: Margriet.nl GezondNu.nl, Voedingscentrum, InfoNu.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (6)

    Amar says:

    Maakt het uit hoe de andijvie wordt klaargemaakt?

    van Zandwijk says:

    Geachte lezer op de redactie,

    Vreemd uw advies over andijvie.
    Oordeel eens mee ; is andijvie een wintergroenten ? Nee dat is het niet want het groeit niet zonder warmte +15 graden.
    Dus is het een zomer groente of gekweekt in kas binnen maar meestal buiten de Nederlandse grens.
    Dit product wordt kunstmatig snel opgekweekt en tegen ongedierte bestreden.
    Een twijfelachtig product en met weinig veiligheid controle toegelaten op de Nederlandse markt.
    De druk van commerciële criminelen krijgt de overhand.
    Ik bedoel dit als voorbeeld: 8 van de 12 maanden verse sperziebonen verkrijgbaar in de grote supermarkten hoe kan dit?
    Uit welk land Marokko misschien .? Waar is het Nederlandse seizoenproduct gebleven.
    Doorgedraaid op de veiling te duur en verminderd door te veel milieu eisen.

    Helaas wij gewone Nederlanders worden mede door deze informatie op een dwaalspoor gezet met ons koopgedrag.

    Alstublieft Max ga daar tegen in verzet. Ik reken op u.

    Met een vriendelijke groet,

    Martin van Zandwijk

      polletje says:

      Rond deze tijd staan er niet erg veel groenten meer op het veld: misschien nog wat prei, wortelen en spruitjes. Dankzij moderne CA-opslagtechniek zijn we niet meer zo strikt gebonden aan de seizoenen waarin onze groenten en fruit geoogst worden. Doordat we onmogenlijke eisen stellen aan Europese boeren, zullen we in toenemende mate afhankelijk worden van voedselproducenten van buiten de EU: Midden -en Zuidamerika waar de voedselveiligheid ver te zoeken is. In 2018 werden er op G&F uit die landen nog residuen van 72 soorten gewasbeschermingsmiddelen gevonden, die bij ons al jarenlang verboden zijn (zelfs DDT).

    polletje says:

    In het stukje over andijvie worden een aantal gezondheidsclaims genoemd. Ik ben benieuwd of MaxVandaag mij een wetenschappelijk belastbare studie zou kunnen noemen voor een van de genoemde claims? De Gezondheidsraad kon mij die in ieder geval geen enkele geven. De bronnen die hier genoemd worden hebben weinig tot geen wetenschappelijke waarde.

    GerdaH says:

    Is andijvie wel een wintergroente? Hoe wordt het dan opgeslagen. ’s Winters kan het toch niet buiten groeien. Volgens mij komt de andijvie die nu wordt verkocht, uit het buitenland.
    Zomers komt andijvie van het land en is ook veel goedkoper dan ’s winters.

    polletje says:

    GerdaH: groenten worden opgeslagen in gasdichte pakhuizen. Er wordt zoveel mogelijk zuurstof weggezogen en scrubbers halen de kooldioxide die planten produceren uit de atmosfeer. Hierdoor komt het leven vrijwel tot stilstand. Tegen de tijd dat de groenten de handel in gaan word er weer zuurstof in het pakhuis geblazen en de groenten of fruit weer tot leven gewekt.