Long COVID

Long COVID: wat zijn de klachten en is het te behandelen?

Uit recent onderzoek van gezondheidsinstituut Nivel blijkt dat 1 op de 5 coronapatiënten die tijdens de 1ste en 2e golf een coronabesmetting doorliepen, hier langdurige klachten aan over hebben gehouden. Zogeheten Long COVID. Wanneer is er sprake van Long COVID? Is de diagnose goed vast te stellen, wat zijn de klachten en is er een behandeling? 

Long COVID of post-COVID syndroom

Hoewel er steeds meer bekend is over COVID, is er ook nog een hoop onduidelijk. Bijvoorbeeld over Long COVID, ook wel het post-COVID syndroom (PCS) genoemd. Dit zijn langdurige klachten die ontstaan na een coronabesmetting. En omdat er nog zoveel onduidelijk is, is het ook niet eenvoudig om een diagnose vast te stellen. Maar de impact is enorm. De klachten kunnen van enkele weken tot meerdere maanden aanhouden en grijpen enorm in op het dagelijks leven van de patiënt.

Klachten

De meest voorkomende klachten zijn:

  • vermoeidheid kortademigheid
  • pijn op de borst
  • spierpijn
  • hoofdpijn
  • hartkloppingen
  • aanhoudende verhoging
  • langdurig verlies van reukvermogen
  • depressieve gevoelens
  • vergeetachtigheid

Niet iedereen heeft alle klachten en sommige klachten blijven langer aanhouden, maar nemen in de loop van de tijd in ernst af. Wel zijn de klachten vaak zo ingrijpend dat het mensen niet in staat stelt om te werken of in mindere mate. Sommigen komen zelfs met moeite de dag door.

Over wie meer kans loopt op Long COVID-klachten is ook nog nauwelijks iets bekend. Het RIVM meldt dat er iets meer vrouwen dan mannen er last van lijken te hebben. Astmapatiënten en mensen met een verhoogd BMI, lijken ook vaker langer klachten te houden na een besmetting. Maar zelfs mensen met een niet al te ernstig ziekteverloop, kunnen na een besmetting langdurig klachten hebben.

Behandeling langdurige coronaklachten

Voor Long COVID is er niet 1 specifieke behandeling. Dit komt omdat de klachten variëren van persoon tot persoon. Soms kan een fysiotherapeut, of andere paramedische zorg, helpen, bijvoorbeeld met ademhalingsoefeningen en opbouwen van de conditie.  Het belangrijkste is dat u niet met de klachten blijft doorlopen. Neem contact op met uw huisarts en bespreek uw klachten. Hij of zij kan u doorverwijzen naar bijvoorbeeld een longarts of andere medisch specialist.

Coronaplein

Het Longfonds heeft een platform opgericht waar Long COVID-patiënten terecht kunnen met vragen over advies bij herstel en waar u in contact kunt komen met lotgenoten. Die informatie is te lezen op Cornaplein.nu

C-support

Om mensen met Long COVID te ondersteunen is de stichting C-support opgericht in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Zij ondersteunen en adviseren mensen met langdurige coronaklachten en delen deze kennis met (zorg)professionals. Ze kijken mee wat de impact van de klachten op alle leefgebieden zijn en wat er nodig is om uw situatie te verbeteren. Dat kan zijn door de inzet van de juiste zorgprofessionals, maar ook juristen, financieel adviseurs en arbeidsdeskundigen als het gaat om werk en inkomen.

Omdat er nog veel onduidelijkheid is, doet onder andere het RIVM voortdurend onderzoek naar Long COVID.

(Bron: Nivel, RIVM, RTL Nieuws, Rijksoverheid, C-Support, Longfonds. Foto:  Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Anne Burm says:

    Uit ervaring in mijn naaste omgeving, wil ik erop wijzen dat het overwegen van acupunctuur echt de moeite waard is. Mijn man had na covid nog veel last van vermoeidheid, 4 keer naar de acupuncturist en de vermoeidheid was verdwenen!