4Daagse Nijmegen

“In het bruisende Nijmegen lopen we over de finish. De binnenkomst is groots!”

De Nijmeegse 4Daagse is na 2 jaar van afwezigheid weer terug. Maar ook dit jaar is het anders. Het is geen 4-, maar een 3Daagse geworden vanwege het warme weer op dinsdag 19 juli 2022. Onverminderd enthousiast zijn de wandelaars woensdag 20 juli van start gegaan. Wij volgen onze collega Esther Versluis die de tocht loopt samen met haar moeder. Hieronder haar verslag van dag 1 (wat eigenlijk dag 2 is).  

Dag 1 is eigenlijk dag 2

“Dag 1, nou ja dag 2 volgens het reglement. Een warme dag. De wekker gaat om 3.00 uur. Hup richting Nijmegen. De eerste stop is bij de camping in Lent. Vanaf daar spring ik samen met mijn moeder op de fiets naar de start.”

Roze Woensdag

“Richting Nijmegen komen wij veel wandelaars tegen. Allen bijna gehuld in roze kleding. Val gelijk door de mand dat dit mijn 1ste keer wandelen is. Iedere dag heeft een bepaalde kleur. In dit geval ‘roze’ woensdag. Roze Woensdag is een lhbti-evenement dat jaarlijks plaatsvindt op de 2e dag van de Nijmeegse 4daagse. De organisatie is in handen van Stichting Roze Woensdag, die het stokje overnam van stichting Gay Festival Nijmegen.”

Wat een feest!

SoepjeDe fiets plaatsen we in de 4Daagse stalling. Vlakbij de start. Om 5.00 uur lopen we… wat een feest! Langs de kant van de weg staan talloze feestgangers te zingen. Voordat we het doorhebben zitten we op 10 kilometer. Een kop koffie drinken we en starten 5 minuten later weer om snel richting de 20 kilometer te komen. Om 09.00 uur is het zover. De eerste 20 zijn een feit. De wandelaars om mij heen vertellen dat een kop soep het goed doet na deze afstand. Dus braaf eten wij op dit tijdstip een soepje.

Als helden binnengehaald

“Tijdens de tocht blijft het een feest. Het is zo bijzonder om in elk plaatsje als een held binnen gehaald te worden. De komkommers, dropjes en tuinslangen water vliegen om je oren. Elk dorp heeft zijn artiest die voor een muzikale noot zorgen.”

Het is warm…

“Helaas is het vandaag nog erg warm. Je voelt het zweet van je hoofd stromen. En je ziet af en toe iemand niet meer tegen de hitte kunnen. Naar, maar dankbaar dat wij gisteren een dag oversloegen door de extreme hitte.”

De binnenkomst is groots

“Om half 2 is het zover. In het bruisende Nijmegen lopen we over de finish. De binnenkomst is groots, men zingt en danst wat los voor alle wandelaars. Op naar een mooie nieuwe dag morgen. Vol enthousiasme moet ik zeggen zin in, maar voor nu zeg ik; wat was de 1ste dag leuk!”

Nijmeegse 4Daagse

Nog een goede tip: “loop met de militairen mee. Ze lopen stevig door, maar in een fijn tempo. Voor je het door hebt ben je zo een aantal kilometer verder.” 

(Foto’s: Esther Versluis)

Geef een reactie