coronavaccin

Hoe zit het? Welk vaccin krijgen Nederlanders toegediend in de eerste vaccinatieronde?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: welk vaccin krijgen Nederlanders toegediend in de eerste vaccinatieronde?

1e vaccinatieronde

Over de hele wereld is begonnen met het vaccineren tegen het coronavirus. In Nederland gaat het vaccinatieprogramma binnenkort ook van start; de eerste 269.000 uitnodigingen zijn op het moment van schrijven verstuurd. Deze mensen werken allemaal in de zorg en vormen samen met zorgmedewerkrs die nog ene uitnodiging moeten krijgen de 1e vaccinatieronde. Het doel is om deze op 6 januari 2021 te laten starten, maar welk vaccin krijgen mensen dan precies?

Goedgekeurd door het EMA

Vooralsnog lijkt iedereen in de eerste ronde het Amerikaanse BioNTech/Pfizer-vaccin te krijgen. Dit vaccin wordt in december 2020 goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). De EMA buigt zich namens de lidstaten van de Europese Unie over het keuren van medicijnen. Niet goedgekeurde medicijnen mogen niet worden toegediend, waardoor andere coronavaccins nu nog niet binnen de EU gebruikt mogen worden. Voor de hele EU zijn 300 doses van het Amerikaanse vaccin beschikbaar, maar momenteel wordt er onderhandeld over meer vaccins.

Meer vaccins

Toch is het niet zeker dat het Pfizer-vaccin het enige medicijn zal zijn dat toegediend wordt tijdens de 1e vaccinatieronde.  Het EMA heeft op 6 januari 2021 het Moderna-vaccin goedgekeurd en er liggen verschillende vaccins ter beoordeling bij het agentschap. Zo bekijkt het momenteel de werking van het Britse AstraZeneca-vaccin. Ook het Belgische vaccin van farmaceut Janssen wordt getest. Van al deze vaccins zijn er doses beschikbaar voor Nederland.

Hoe snel is snel?

Volgens het Nederlands College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, dat namens Nederland deel uitmaakt van het EMA, is de beoordelingsprocedure versneld, waardoor het aannemelijk is dat bepaalde vaccins snel toegelaten zullen worden op de Europese markt en er dus snel ook gevaccineerd kan worden met andere middelen. Hoe snel ‘snel’ in dit geval is, is niet te zeggen. Wel is zeker dat mensen niet zelf mogen kiezen welk vaccin zijn ontvangen. Zij krijgen wat er voorradig is.

Conclusie:

Op 6 januari begint het vaccineren tegen het coronavirus. Dit gebeurt met het tot nu toe enige goedgekeurde coronavaccin binnen de Europese Unie: het BioNTech/Pfizer-vaccin. Zodra het EMA meerdere vaccins goedkeurt, worden daarmee ook mensen gevaccineerd. Het is dus niet met zekerheid te zeggen of iedereen uit die binnen de 1e vaccinatieronde valt ook daadwerkelijk met hetzelfde middel behandeld zal worden.

(Bron: EMA, Rijksoverheid, RTL Nieuws, Europa Nu, Nederlands College ter Beoordeling van Geneesmiddelen)

Geef een reactie