boostervaccin

Corona boostervaccin: wat doet het? En wanneer krijgt u het?

Tegen corona gevaccineerde 60-plussers krijgen binnenkort een uitnodiging voor een zogenoemd boostervaccin. Wat doet dit vaccin? Is het hetzelfde als een 3e prik? En wanneer krijgt u het?

Wat is een boostervaccin?

De term boostervaccin doet al enige tijd de ronde. In sommige andere landen worden ouderen al enige tijd geleden gevaccineerd met een extra dosis van 1 van de goedgekeurde vaccins. Het doel van zo’n prik is om de afweer tegen het coronavirus op peil te houden. Zeker bij oudere gevaccineerden is dit van belang, omdat uit onderzoek blijkt dat zij na een afgeronde prikkenserie minder afweer hebben dan mensen uit andere leeftijdsgroepen.

Is een boostervaccin hetzelfde als een 3e prik?

Het boostervaccin wordt ook weleens de 3e prik genoemd. In feite is dat het natuurlijk ook, want wie al 2 keer gevaccineerd is, krijgt bij het zetten van het boostervaccin voor de 3e keer een naald in de arm. Het blijft overigens wel bij deze letterlijke overeenkomst, want er zijn ook een aantal verschillen. Zo is de echte 3e prik uitsluitend bedoeld voor mensen die na 2 vaccinaties mogelijk nog niet voldoende afweer hebben opgebouwd. Denk bijvoorbeeld aan Nederlanders met een afweerstoornis of ernstig zieken. Zij krijgen 3 keer een prik met dezelfde dosis, zodat zij wel voldoende afweer opbouwen.

Een boostervaccin is bedoeld voor mensen die na een afgeronde prikkenreeks in 1e instantie al voldoende afweer hebben opgebouwd. De 3e prik is dus puur bedoeld als extra prikkel en daarom bestaan de boosterprikken van fabrikant Moderna bijvoorbeeld uit een halve dosis. De boostervaccins van Pfizer bevatten wel volledige doses.

Pijn prikplek
Lees ook: Pijn op de prikplek verminderen na vaccinatie (tegen corona)

Welke vaccins worden ervoor gebruikt?

De boostervaccins die gebruikt gaan worden, zijn mRNA-vaccins. Dat wil zeggen dat het een prik van – we noemen ze hierboven al – Moderna of Pfizer is. Bij een mRNA-vaccin wordt een stukje eiwit van het virus via het vaccin in het lichaam gebracht, waarna het lichaam zelf afweer moet opbouwen. Ook als u bij de 1e ronde 1 van de eveneens goedgekeurde prikken van Janssen of AstraZeneca heeft gehad, krijgt u tijdens de boostervaccinatie-ronde Moderna of Pfizer. Dit kan geen kwaad en u kunt niet zelf kiezen welke u krijgt.

Wanneer kunt u aanspraak maken op een boostervaccin?

Op de website van de Rijksoverheid staat dat 80-plussers als eerste worden uitgenodigd om een boostervaccin te halen. Zij kunnen binnenkort een brief van de GGD in de bus verwachten en kunnen dan een prikafspraak maken. Hierna worden alle jongeren 60-plussers uitgenodigd; zij zijn vermoedelijk vanaf januari 2022 aan de beurt. Ook zorgmedewerkers die direct contact hebben met patiënten, komen in aanmerking voor een dergelijke prik. Het gaat om mensen werkzaam in:

 • ziekenhuizen;
 • verpleeghuizen;
 • kleinschalige woonvormen;
 • klinische medisch-specialistische revalidatie;
 • huisartsenpraktijken;
 • ambulancediensten;
 • intramurale gehandicaptenzorg;
 • geestelijke gezondheidszorg (ggz) en ggz-crisisdienst
 • wijkverpleging.

Ook personen die in een zorginstelling wonen en boven de 18 jaar zijn, komen in aanmerking voor een boosterprik.

Zijn er voorwaarden?

Iedereen die een 1e prikkenreeks heeft afgerond en 60 jaar of ouder is, kunnen een dergelijk vaccin halen. De enige voorwaarde is dat de laatste coronaprik minimaal 6 maanden geleden gezet moet zijn. Volgens het RIVM heeft het anders vrij weinig nut om u opnieuw te laten vaccineren. Bij vrijwel iedereen van boven de 60 is dit in december 2021 al het geval, maar het is wel handig om dit in het achterhoofd te houden als u zich later heeft laten vaccineren.

Wilt u meer weten over boostervaccinatie? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.

(Bron: Rijksoverheid, RIVM, GGD)

Geef een reactie

Reacties (15)

  dragon says:

  Net zolang laten vaccineren tot de dood intreedt, dan krijg je in elk geval géén corona meer.
  en ook geen last meer van bijwerkingen.

   Harry B says:

   De spijker op zijn kop.

   woeffie says:

   Helemaal gelijk.

  Herman Baas says:

  Voor enige jaren terug ben ik afgekeurd doordat ik een eenzijdig ongeval heb gehad en na een strijd met het UWV mocht ik gelukkig vrijwilligerswerk blijven doen.
  Momenteel werk ik als vrijwilliger in de ouderenzorg en ook als mantelzorger met mensen in de zorg.
  Volgens mij zou het logisch zijn als mijn werkgever die prik voor zijn team van vrijwilligers aan zou vragen, gelijk met de doelgroep.
  En zo is de “zorgbonus” ook al aan de neus van de vrijwilligers in de zorg voorbij gegaan…

   Jeanmarchand says:

   Stop dan je vrijwilligerswerk. Dat is de enige taal die zij enigszins kunnen vatten.

  Fransjes says:

  Helaas weer een foutje van de organisatie.
  Na 3 maanden kreeg ik een oproep voor de derde prik nog niet wetend dat het niet kon.
  Ik heb hem gekregen maar als ik zo lees is deze prik dus voor Jan met de korte achternaam.
  Maasstad ziekenhuis bedankt.

   denktenk says:

   Heeft u al contact met het ziekenhuis gehad om welke reden u deze derde vaccinatie eerder heeft gekregen?
   Dat lijkt mij n.l. stap 1.

  Madelon says:

  Je krijgt wat van al dat geprikt!

   Adriaan K says:

   Je wordt er wel geprikkeld van…

  Justme58 says:

  at ik trouwens ook niet begrijp is dat ze niet eerst kijken naar alle mensen die wel AztraZeneca hebben gekregen, zeker in het begin werd dat veel gebruikt. Sanquin onderzoekt de afweerstoffen in het bloed van bloeddonoren en hebben ontdekt dat de mensen die AZ hebben gekregen veel minder afweerstoffen hadden dan mensen die al veel eerder met Pfizer waren gevaccineerd. Maar ja, deze overheid laat keer op keer zien dat ze niet nadenken.
  Ik ben blij dat ik indertijd de AztraZeneca heb geweigerd. Dat was eerst het enige vaccin dat ik kon krijgen omdat Hugo de Jonge vond dat een bepaalde leeftijdsgroep daar maar mee genoegen moest nemen. Toen ie eindelijk overstag ging waren we weer een paar maanden verder. Dus heb ik mijn (Pfizer)vaccins later dit jaar gekregen dus voorlopig nog ‘veilig’ tot zeker begin volgend jaar. Dat geeft mij nog tijd om alles nog eens goed te overwegen. Want die vaccins zouden je meer vrijheid geven maar dat blijkt steeds minder het geval. En hoe lang werkt die 3e prik?
  En wat als je die 3e prik niet wil, verlies je dan je QR code?
  En wat als blijkt dat ondanks een hoge vaccinatiegraad de druk op de zorg hoog blijft omdat er misschien nog een griepgolf aankomt? Krijg je dan weer van die toestanden dat je ‘zogenaamd niet verplicht maar o wee als je het niet doet,’ ook een griepvaccin moet nemen?
  Ik kreeg onlangs een verzoek om me aan te melden als proefpersoon voor het RS virus, als gezonde 60 plusser was ik daar geschikt voor. Mijn echtgenoot ook. Dat gaan wij zeker niet doen.
  Er is ineens een grote virusangst over de wereld gekomen. Mogen we straks niet meer ziek worden? Moeten we allemaal heel oud worden en dan Alzheimer krijgen? (een op de vijf mensen krijgt dat) Dat is pas erg, mensonterend, dat heb ik gezien als verzorgende in een verpleeghuis.
  Dan ga ik toch liever wat eerder naar wat hier na is.

  Ybbor says:

  Ik zie alleen maar negatieve reacties. Zijn er dan geen mensen die er positief over zijn ?

   Adriaan K says:

   Ik wel, want ik leef nog 😉

  Justme58 says:

  Toch iets om over na te denken.

  hpdetijd.nl/2021-09-09/niet-een-virus-maar-een-verzwakt-immuunsysteem-is-de-grootste-bedreiging-voor-de-volksgezondheid/

  denktenk says:

  Positief? Zeker wel! Realiseer je in de eerste plaats dat we met Covid-19 met de grootste gezondheidsdreiging in ruim honderd jaar te maken hebben (de laatste was de ellendige Spaanse griep-epidimie begin 19e eeuw). In korte tijd zijn nu enkele vaccins tegen Covid-19 ontwikkeld. De mRMA-vaccins zijn het resultaat van technieken waar al tientallen jaren aan werd gewerkt. Zonder vaccins had 2021 er dramatisch uitgezien. Vaccinatie zorgt er nog steeds voor dat de kans om in het ziekenhuis of de IC te belanden heel klein is. De Delta-variant van het virus is een uiterst besmettelijke vijand. Voorlopig blijft het dus een strijd tussen ons en het virus. Met de derde vaccinatie wordt het immuunsysteem verder versterkt en zijn we het virus nog meer de baas. Maar naast de vaccins worden er op dit moment ook medicijnen ontwikkeld waarmee de ziekteverschijnselen van Covid-19 thuis kunnen worden behandeld en ziekenhuis-opname of overlijden voor 90% wordt voorkomen. Kortom, we krijgen steeds meer wapens. En vergeet onze eigen wapens niet: handen wassen en/of desinfecteren, mondkapjes, afstand bewaren, ventileren, ventileren en testen bij klachten. Gezond eten en voldoende slapen.

  True says:

  Jammer dat alleen anti prikkers reageren
  Ik geloof nog in de goede bedoelingen van de medische wetenschap!
  Bovendien heb ik me niet alleen laten vaccineren om zelf niet ziek te worden maar vooral omdat ik me ook verantwoordelijk voel voor mijn omgeving.

  Wat mij betreft is de tijd om alleen maar aan jezelf te denken nu niet verantwoord!

  Maar als je geen prik wilt is dat je goed recht,
  Mocht je toch nog ziek worden, doe dan afstand van dat kostbare plekje op ic.
  Neem verantwoording voor de keuze die je gemaakt hebt!