hoe zit het

Hoe zit het? Mag u anderen weer omhelzen?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: Mag u anderen weer omhelzen?

32 procent knuffelt weer

Hoewel het aantal besmettingen en coronadoden op dit moment teruglopen, is het virus nog steeds onder ons. Toch lijken steeds meer Nederlanders losser om te gaan met de regels. Het grootste ‘gevaar’ lijkt immers verdwenen. Zo blijkt uit onderzoek van het RTL-programma EditieNL dat 21 procent van de mensen hun familie en vrienden weer omhelzen. Met name mensen in de leeftijdscategorie 18 tot 34 jaar knuffelen er weer op los. 36 procent van de mensen uit die groep doet dit weer, tegenover 11 procent van de 65-plussers.

Altijd 1,5 meter

Maar knuffelen, mag dat strikt genomen eigenlijk wel? Op de webistes van het RIVM en Rijksoverheid staat het niet met zoveel woorden beschreven, maar de nog altijd geldende 1,5 meter-regel zegt eigenlijk al genoeg. Nederlanders boven de 18 jaar die niet bij elkaar in huis wonen moeten 1,5 meter afstand van elkaar houden. Dat betekent dus dat ze elkaar ook niet mogen knuffelen of een hand geven. De coronavirus wordt veelal overgedragen via vochtdruppeltjes afkomstig uit de mond of neus, waardoor knuffelen of handen schudden heel eenvoudig tot nieuwe besmettingen kunnen leiden.

Geen uitzonderingen

Geen geknuffel dus, maar wat als beiden een mondkapje dragen? In allerlei ruimtes waar mensen geen 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden is het dragen van een mondkapje immers verplicht om de kans op besmetting te verkleinen. Dat impliceert dat het een knuffel ook veiliger kan maken, toch? Nou, nee. “Het wel of niet dragen van een mondkapje, verandert niets aan ons advies. De basisregel is en blijft dus: houd afstand”, aldus een woordvoerder van het RIVM in een artikel op de site van RTL Nieuws over dit onderwerp. Ook de afwezigheid van coronaklachten is volgens het RIVM geen gegronde regel om uw naasten weer vast te pakken. Mensen die geen klachten hebben kunnen het virus wel bij zich dragen en door een knuffel overbrengen op anderen.

Conclusie:

Mensen die niet bij elkaar in huis wonen en boven de 18 jaar zijn moeten nog steeds 1,5 meter afstand van elkaar houden. Handen schudden of knuffelen wordt dan ook afgeraden. Mensen uit uw eigen huishouden mag u wel omhelzen.

(Bron Rijksoverheid, RTL, RIVM)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Bezorgde Nederlander says:

  Mensen luisteren voor geen meter, laat staan anderhalve meter. De jongeren in de leeftijdscategorie 18 tot 34 jaar knuffelen er weer op los. Heeft u ze ook gezien in Albufera en Knokke ? Mensen zijn de maatregelen zat kijk maar om je heen, begrijpelijk we zijn sociale wezens die in angstige en onrustige tijden het liefst dicht bij elkaar kruipen.
  Maar dit kan nu nog even niet voordat er een goed werkend virus is. Straks dus door dit asociale gedrag van de jeugd krijgen we weer een uitbraak en kunnen de ouderen weer terug in quarantaine.
  Dit is een dikke middenvinger naar niet alleen de ouderen maar ook naar de zorg.
  Wat erger is, is dat deze onverantwoordelijke jongeren ook nog straks eens voorrang hebben op de IC´s bij een tweede golf. Deze code zwart is vlug in elkaar gezet door de zogenaamde deskundigen en doktoren en deze mogen niet voor God gaan spelen door deze jongeren bij volle IC voorrang te gaan geven op de ouderen.
  Ik denk dat er straks dan nog een golf gaat uitbreken maar dan van korte gedingen en andere rechtzaken, want dit accepteren de ouderen nooit.
  MvG Bezorgde Nederlander

  Ettore says:

  Goed werkend virus ? Vaccin !