Andries Noppert WK voetbal

Het WK van MAX Vandaag: hopen op burgerlijke ongehoorzaamheid, toch nog 1 jongensboek

Het Nederlands elftal is na 8 jaar terug op het WK voetbal, onder ongewone omstandigheden. Het controversiële toernooi in Qatar vindt namelijk niet in de zomer, maar in november en december plaats. Voetbalvolgers Robbert en Hein bespreken op deze plek de stand van zaken rondom Oranje. In deze aflevering: het naderende Oranje-debuut van keeper Andries Noppert en de ophef over de OneLove-aanvoerdersband.

Hein: “Nu begint er toch weer een beetje wedstrijdspanning te komen, Robbert. Hoe zou het met Andries Noppert gaan?”

Robbert: “Hein, ik denk dat hij het meest van allemaal in spanning zit. Debuteren in Oranje is 1. Maar dat doen tijdens een WK is 2. Ik zou de keuze voor Noppert door Louis wel begrijpen trouwens. Ik hoorde laatst van Bas Kuipers, aanvoerder van Go Ahead Eagles, die met hem heeft gespeeld, dat iedereen bang is voor zo’n grote keeper met zo’n woeste blik in de ogen. Dan heeft ‘ie ook nog eens de spanwijdte van een Jumbojet. Hij reikt met z’n handen van paal tot paal. En met z’n hoofd steekt hij bijna boven de lat uit. Ik zou zo’n eigenwijze keuze wel kunnen waarderen van onze strateeg.”

Hein: “Ik vind het alleen al leuk vanwege het verhaal. In 1 jaar tijd van reservekeeper bij Go Ahead Eagles naar 1e keeper van Oranje, toch nog een jongensboekverhaal tijdens zo’n cynisch, harteloos toernooi. Bas Kuipers zou ik ooit ook wel een interland gunnen, hele sympathieke jongen. En over sympathieke jongens gesproken: ben je een titelkandidaat met Nathan Aké, Cody Gakpo en Vincent Janssen in de basis?”

Robbert: “Weten we de basiself dan al? Of speculeren we erop los? Ach, dat doet iedereen toch? Kijk die Aké, die lijkt wel de tweelingbroer van de jonge Gullit. Dat wekt misschien wel vrees op bij de tegenstanders. Maar alle gekheid op een stokje. Zo’n Aké zit natuurlijk niet zomaar bij Manchester City. Die kan wel wat hoor. En Gakpo heeft alles van een toekomstige ster. En dan nog eentje zonder kapsones ook. Vincent Janssen heeft in zijn AZ-periode al een een korte interlandperiode beleefd. Toen viel hij nooit tegen. Vooral niet toen hij bij zijn debuut tegen Engeland op Wembley zonder aarzelen een penalty nam… én scoorde. Ook dat vond ik toen erg jongensboekachtig. Of je direct ook titelkandidaat bent, is weer een ander paar mouwen. Maar als je een bondscoach hebt…”

Hein: “Ja, daar maak ik me ook niet zoveel zorgen om. Dat gedoe met die aanvoerdersband daarentegen…”

Robbert: “Gelijk heb je, Hein. Ik vind het schandalig dat de FIFA er naast een boete meteen sportieve gevolgen aan verbindt, als een land toch met die aanvoerdersband aan de aftrap verschijnt. Virgil zou direct van de scheidsrechter geel krijgen. Maar wat zou de FIFA vinden van een burgerlijk ongehoorzame scheidsrechter, die weigert deze kaart uit te delen? Zou ik mooi vinden.”

Hein: “Ja, zeker. Of een speler die na een doelpunt zo’n band onder zijn shirt vandaan tovert. Ik snap ook wel dat de spelers daar nu eenmaal zijn om hun werk te doen, maar ik hoop stiekem op 1 iemand die op durft te staan.

Robbert: “En ik hoop ook op een overwinning op Senegal, toch de kampioen van Afrika. Zij spelen dan wel zonder Sadio Mané, maar wij zonder Memphis. Ik zeg een bescheiden 1-0. En jij?”

Hein: “Ja, de 1e wedstrijd valt nooit mee, behalve in 2014 dan. Deze had je nog van me tegoed, maar ik ga ook voor een degelijke 1-0.”

(Foto: ANP)

Geef een antwoord