Louis van Gaal Qatar

Het WK van MAX Vandaag: Oranje-koorts of gewoon 37 graden?

Het Nederlands elftal is na 8 jaar terug op het WK voetbal, onder ongewone omstandigheden. Het controversiële toernooi in Qatar vindt namelijk niet in de zomer, maar in november en december plaats. Voetbalvolgers Robbert en Hein bespreken op deze plek de stand van zaken rondom Oranje. We trappen af met een vooruitblik op het toernooi en de openingswedstrijd Nederland-Senegal.

Hein: “Zo, daar gaan we dan, nog 1 nachtje slapen tot Nederland-Senegal. Is de spanning al een beetje voelbaar, Robbert?”

Robbert: “Ik lig al nachten wakker, Hein. De ene nacht uit medelijden voor Jasper Cillessen, de andere nacht vanwege de hoop die Louis van Gaal ons geeft. Hij heeft ons toch min of meer een wereldkampioenschap beloofd. Maar het dan wel opdragen aan de arbeidsmigranten daar hè!”

Hein: “En dat is nu juist waarom ik er nog niet warm voor loop. Die hele Qatar-geschiedenis, een WK in de herfst… Ik woon in Utrecht in de Sterrenwijk: normaal gesproken hét epicentrum van de Oranje-koorts, maar ik heb nu nog maar 1 versierd huis gezien. Vandaag heb ik zelf een wedstrijd tegen JSV Nieuwegein. Eerlijk gezegd ben ik daar meer mee bezig dan met Oranje-Senegal.”

Robbert: “Het zal voor iedereen een beetje moeilijk worden om echt enthousiast te worden. Ik woon in Amsterdam-Noord op schootsafstand met een leren knikker van Floradorp, normaal gesproken ook één grote versierde Oranje-buurt. Nog niets gezien, eerlijk gezegd. De roze huisjes zijn nog steeds roze. Trouwens daar ook nog niet de traditionele kerslichtjes gezien, maar dat heeft dan weer een heel andere reden. Toch denk ik dat een goed resultaat tegen Senegal in 1 keer voor een oranjestemming in het land kan zorgen. Wat jij? We hebben sowieso de beste coach van allemaal.”

Hein: “Daar zal hij het zelf vast niet mee oneens zijn. Ik ben toch wel benieuwd wat hij uit deze selectie haalt. In 2002 had hij een selectie met gearriveerde topspelers in de kracht van hun leven en ging het helemaal mis. In 2014 had hij een groep jonge honden, plus Sneijder, Van Persie en Robben die het nog 1 keer wilden laten zien. En we weten allemaal hoe dat afliep. Deze selectie zit er naar mijn idee tussenin: al meer toernooi-ervaring dan de ploeg van 2014, maar nog minder laten zien dan de ploeg uit 2002. Als iemand alsnog voor dat ouderwetse Oranje-gevoel kan zorgen, dan is het Van Gaal wel. Maar persoonlijk denk ik dat het vanaf de eventuele kwartfinale pas echt gaat leven. Zie het vorige EK.”

Robbert: “Ik voorspel je dat de koorts per wedstrijd zal toenemen als de prestaties daarnaar zijn. Saaie gelijkspelletjes zullen niet helpen. Wat wél? Nou, bijvoorbeeld een legendarisch mooi doelpunt te maken, zoals Van Persie’s Bakhuys-achtige zweefkopbal tegen Spanje in 2014. Die uitslag, 5-1 voor Oranje, hielp toen ook mee bij het opstuwen van de koorts. Hein, op dit moment is mijn lichaamstemperatuur nog gewoon 37 graden. Laten we op maandag matchday verder praten.”

Hein: “Ja, ik weet nu nog niet of ik een 1’tje, 2’tje of 3’tje ga inzetten. Die houd je nog van me tegoed.”

(Foto: ANP)

Geef een antwoord