Duitsland statement WK voetbal

Het WK van MAX Vandaag: Duits statement, klassiek luxeprobleem voor Oranje?

Het Nederlands elftal is na 8 jaar terug op het WK voetbal, onder ongewone omstandigheden. Het controversiële toernooi in Qatar vindt namelijk niet in de zomer, maar in november en december plaats. Voetbalvolgers Robbert en Hein bespreken op deze plek de stand van zaken rondom Oranje. In deze aflevering: de veelbesproken teamfoto van de Duitse ploeg en de aanloop naar Nederland-Ecuador (en de rest van het toernooi).

Hein: “Aflevering 4 alweer. Voordat we op Nederland-Ecuador gaan vooruitblikken: wat vond je van het statement van de Duitsers? En kunnen/mogen we zoiets ook van Nederland verwachten?”

Robbert: “Mooi statement van Duitsland. Maar dan moet je daarna eigenlijk wel de wedstrijd winnen, wat ze niet deden. Ze verloren zelfs van Japan (2-1). Nu lopen ze het risico dat gezworen tegenstanders van de OneLove-aanvoerdersband, Duitsland om hun gebaar voor inclusiviteit gaan uitlachen. Een kampioen wordt nooit in de zeik genomen. Benieuwd waar Oranje zelf mee komt. Maar ook met welke opstelling.”

Hein: “Dat zijn de risico’s als je je hoofd boven het maaiveld steekt inderdaad. Maar los van het feit dat Duitsland uiteindelijk heeft verloren, het is wel hét beeld van het toernooi tot nu toe. Voor de voetballiefhebbers telt het resultaat tegen Japan, maar de rest van de wereld ziet vooral dit gebaar. Ik vind het gedurfd en ik kan er wel waardering voor opbrengen. Terug naar het Nederlands elftal: ik denk dat de basisplek van Vincent Janssen op de tocht staat. Davy Klaassen solliciteert juist naar een basisplekje, maar ten koste van wie?”

Robbert: “Van Gaal zei in de persconferentie dat hij een streep heeft gezet onder de hele OneLove-kwestie. Hij vroeg zich af of Duitsland nog wel de focus op de wedstrijd had. Dus we hoeven helemaal niets meer te verwachten op dat gebied. Terug naar het voetbal zelf en jouw vraag over een mogelijke basisplaats voor Klaassen. Dat blijft onduidelijk. Het valt niet uit te sluiten. Maar als Gakpo naar de positie van Vincent Janssen zou worden doorgeschoven, komt er op het middenveld vanzelf een plekje vrij voor Davy. Wat we wél nu al weten, is dat de speeltijd van Memphis omhooggaat van 30 naar 45 minuten. Per wedstrijd zal hij extra speelminuten gaan krijgen. En dat is goed nieuws.”

Hein: “Ja, dat is uiteindelijk de speler die voorin het verschil moet maken. En Marco van Basten was in 1988 ook net op tijd fit en moest daarna in het toernooi groeien. Arjen Robben in 2010, hetzelfde verhaal. Die voortekenen zijn alvast veelbelovend. Kunnen we verder nog verrassingen in de opstelling verwachten?”

Robbert: “Wat dacht je van Timber in plaats van De Ligt? Zeker nadat hij zichzelf ongelukkig vond spelen tegen Senegal. Hij stond op rechts in de achterhoede van 3 met daarnaast nog 2 wingbacks. Sterker nog: hij zei dat Timber op die plek beter uit de voeten kan dan hij. Ik zeg: doen!”

Hein: “Ja, ik vond De Ligt niet zo slecht, maar wel heel wild. Dat kan later in het toernooi tegen hem werken. Timber lijkt me een prima alternatief. Verder staat het achterin wel toch, met het Friese slot op de deur?”

Robbert: “Daar zou ik inderdaad niets meer aan doen. Wist je dat ook Courtois, de beste keeper ter wereld volgens velen, Noppert bleek te kennen? De ene ‘lichtmast’ kent de andere, moet je maar denken. Dat we met 3-0 gaan winnen, had ik eerder al voorspeld toch? Wat verwacht jij…? Blijf je bij je eerdere voorspelling van 1-0? Dan zijn we door naar de volgende ronde.”

Hein: “Ja, ik houd het op een zuinige 1-0 tegen een stugge, fysiek sterke tegenstander. En het klinkt hautain, maar dan zouden we op een klassiek luxeprobleem uitkomen in de laatste poulewedstrijd. Wel of geen B-team opstellen tegen Qatar?”

Robbert: “Néééééé, nóóóóit meer doen alstublieft! Herinner je je EK 2008 in Zwitserland en Oostenrijk nog? Toen deden we dat – na flinke discussie hierover in de media ook – tegen Roemenië. Met als gevolg dat we er meteen uitlagen in de knock-outfase tegen het Rusland van Hiddink. De scherpte van het team was aangetast of iets dergelijks. Dat wil je écht niet. Do-de-lijk! Hou het bij de basiself. Of in elk geval niet meer dan 3 wisselspelers opstellen. Het is vragen om problemen.”

Hein: “Eerst Ecuador. Wordt vervolgd…”

(Foto: Friedemann Vogel/ANP)

Geef een reactie

Reacties (4)

  Willem Janssen says:

  Een geluk dat de wedstrijd geen 75 minuten duurde….! Met dat baggervoetbal dat het Nederlands elftal speelde komen ze niet erg ver….!

  Adriaan K says:

  Dat ik dit nog eens ooit zou zeggen….(opgevoed door vader die de oorlog heeft meegemaakt) ik ben trots op Duitsland. Tenminste geen laffe watjes die zich de mond laten snoeren!

  gert385 says:

  Vanwaar die adoratie voor Depay? Wat ik meestal zie, is dat hij de confrontatie aangaat om te tonen hoe balvaardig hij wel is, maar doorgaans loopt hij dan toch vast. Bovendien vraag ik mij af, waarom hij met “Memphis” aangeduid wordt, dit is toch zijn voornaam? IJdelheid?

   MAX Vandaag says:

   Beste gert385,

   Memphis Depay speelt met alleen zijn voornaam op zijn shirt, omdat zijn vader (de naamgever van zijn achternaam) in zijn jeugd uit zijn leven is verdwenen. IJdelheid is dus niet de belangrijkste reden hiervoor. Om vergelijkbare redenen draagt Virgil van Dijk ook zijn voornaam op zijn rug: ook hij heeft het in een groot deel van zijn jeugd zonder zijn vader moeten stellen.