Nederlands elftal WK voetbal Qatar

Het WK van MAX Vandaag: “De beste Nederlander speelde bij de VS”

Het Nederlands elftal is na 8 jaar terug op het WK voetbal, onder ongewone omstandigheden. Het controversiële toernooi in Qatar vindt namelijk niet in de zomer, maar in november en december plaats. Voetbalvolgers Robbert en Hein bespreken op deze plek de stand van zaken rondom Oranje. In deze aflevering: een terugblik op de 2-0 overwinning tegen Qatar en een vooruitblik op de volgende wedstrijd tegen de Verenigde Staten.

Robbert: “Zakelijke overwinning. Dodelijk saai spel. Door naar de volgende ronde. We zitten op schema.”

Hein: “Eén onnodige gele kaart voor Aké, maar verder hebben de spelers mooi energie kunnen sparen. Franjeloze overwinning, punten in de tas, op naar de VS.”

Robbert: “Maar jongens nog aan toe, ik wist niet dat voetbal zó saai kon zijn. Als er een cup bestond voor statisch en steriel spel, dan zou Oranje die gewonnen hebben. Het Nederlands elftal van 2010 of dat van 2014 zou met minstens 4-0 gewonnen hebben. Maar oké, we zijn door naar de laatste 16. Zag jij behalve Gakpo en Frenkie nog lichtpuntjes, Hein?”

Hein: “Ik heb een reguliere kantoordag achter de rug, dus ik heb niet de hele wedstrijd gezien. De 1-0 viel toen ik op de trein stond te wachten, de 2-0 toen ik net thuis was. En daarna gebeurde er niet zoveel wat me kon bekoren. Wel balen voor Berghuis. Als hij ooit nog een keer wil scoren op een WK…

Robbert: “Zijn bal op de kruising – vooral het geluid daarvan – vond ik stiekem nog mooier dan zijn afgekeurde goal uit vlot combinatiespel. Met Berghuis kwam er eindelijk wat voetbal in de ploeg. Jammer dat het wisselbeleid verder zo schraal was. Koopmeiners was tegen Ecuador al geen schim van de goede speler die hij ooit bij AZ was. Waarom niet die kans gegeven aan ‘sleutelhanger’ Xavi Simons? Hij zou op dit WK de rol van Memphis uit 2014 kunnen vervullen. Maar ik blijf hoopvol, hoor. Na het zien van de wedstrijd Verenigde Staten tegen Iran, waar onze volgende tegenstander uit voortgekomen is. Hoe zie jij het verder gaan, Hein?”

Hein: “Ik zag een fitte, onverzettelijke ploeg met een paar aardige spelers. Niet dat ik een onheilsprofeet wil zijn, maar ik moet toch terugdenken aan het Tsjechië van het vorige EK.”

Robbert: “De beste Nederlander speelde bij de VS. Ik heb het over Dest, die koppend een schitterende voorzet gaf op Pulisic voor de winnende goal (1-0). De paralellen met het voortijdige exit op het EK zijn inderdaad opvallend. Alleen speelde Oranje toen onder De Boer in de poulewedstrijden beter dan nu. En dat zegt wat. Het niveau moet echt een paar streepjes omhoog om zaterdag die Amerikanen te verslaan.”

Hein: “Als ik een voorspelling mag wagen, een zwaarbevochten 2-1 tegen de toch al moegestreden Amerikanen. De individuele kwaliteiten moeten maar eens het verschil maken, met extra aandacht voor Memphis Depay.”

Robbert: “Goed gesproken, Hein! Laten we positief eindigen. Het kan namelijk alleen maar beter worden. Tegen de VS liggen er nieuwe kansen. Zij zijn als land ook meer bezig met het volgende WK dat zij mede organiseren. Die willen vooral nu bouwen aan een goede ploeg voor over 4 jaar, terwijl wij ons moeten bezighouden met het hier en nu. Ik ga voor een 2-0 zege voor Oranje. Ik kijk al stiekem een ronde verder. Dan zou Argentinië de volgende tegenstander kunnen zijn na een hoop mitsen en maren. Voorlopig zijn wij zonder kleerscheuren verder. En dat kan Messi nog niet zeggen.

Hein: “Juist. En dan kunnen we eindelijk écht beginnen.”

(Foto: Koen van Weel/ANP)

Geef een reactie