Vuelta Angliru

Het sportweekend van MAX Vandaag: A12-taferelen bergop tijdens de Vuelta

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Onze analisten Robbert en Hein blikken op deze plek vooruit op het sportweekend.

Hein: Ha Robbert, ik heb deze week Nando Boers bij Tijd voor MAX gezien, voor zijn boek over Jumbo-Visma. En hij had zich geen betere timing kunnen wensen: nummer 1, nummer 2 en nummer 3 in de Vuelta, wat een ongekende overmacht.

Robbert: Ex-wielerjournalist Bert Wagendorp noemde deze overmacht deze week in een column: het ‘clubkampioenschap’ van Jumbo-Visma. Hij beredeneert daarin dat voorspelbaarheid in de sport dodelijk is voor de interesse van de liefhebbers. Hij trekt de lijn door naar Max Verstappen, die ook maar blijft winnen en records breken. Natuurlijk ligt er een taak bij de concurrentie, maar we stevenen af op iets zoals 10 landskampioenschappen op rij voor Bayern München in Duitsland en Paris Saint-Germain in Frankrijk. Is dat nog wel leuk? Overigens is dat boek van Nando Boers een voltreffer, een wielerklassieker op zich. Het is een heel interessant kijkje in de keuken van het Nederlandse succesteam.

Hein: Dat is het inderdaad. Leuk dat een Nederlandse ploeg zo ongekend dominant is, ook voor Nando Boers, maar het zou niet goed zijn voor de sport als dit de komende jaren zo blijft. Ik ben alvast benieuwd naar het wielerjaar 2024, hoe gaan Tadej Pogacar en Remco Evenepoel zich tegen deze superploeg wapenen? Terug naar het hier en nu: waar ga jij voor zitten dit sportweekend?

Robbert: Wist je dat het WK gewichtheffen bezig is? In Riyad, Saoedi-Arabië, niet direct het meest vrije land ter wereld. Naar die sport kijk ik meestal pas tijdens de Olympische Spelen. Dat volg ik normaliter helemaal niet, maar dán ineens wel, tenminste als er landgenoten meedoen. Heb jij dat ook? Maar op zo’n WK zijn er wel tickets voor diezelfde Spelen in Parijs te verdienen. Dus helemaal logisch is mijn kijkgedrag niet. Wat ook bezig is, is de poulefase van de Davis Cup. Dat is in Split (Kroatië). Nederland zit in een groep met de VS. Maar ik zie 0 mensen zitten op de tribunes. Hoe leuk is dat…

Hein: Best aparte opzet inderdaad. 4 poules, 4 speelsteden in de Davis Cup. En in Manchester, Valencia en Bologna loopt het ook al geen storm. De amusementswaarde van sportwedstrijden is grotendeels afhankelijk van het decor, dus mijn aandacht heeft de Davis Cup nog niet. Het andere uiterste is weer het meerennende publiek tijdens de grote bergetappes in het wielrennen. De Guardia Civil in Spanje heeft er zijn handen vol aan, maar zelfs die massale inzet is niet genoeg.

Robbert: Het lijkt wel onze A12 met klimaatdemonstranten op de weg. Ongelofelijk dat dat publiek niet wegrent, wegens die voorspelbaarheid van de koers. Ik richt mijn aandacht eventjes op de hervatting van de Eredivisie, na de 2 gewonnen EK-kwalificatiewedstrijden van Oranje. Ik ben eigenlijk heel benieuwd naar hoe FC Utrecht het ervan af gaat brengen onder nieuwe trainer Ron Jans. Ze moeten zaterdag uit tegen promovendus Heracles. Ook een mooie pot is FC Twente-Ajax op zondag. Benieuwd of het Amsterdamse vreemdelingenlegioen stand zal houden in De Grolsch Veste. In mei ging het daar nog helemaal mis. Pikant detail: het is een vader-zoon treffen. Papa Maurice Steijn als trainer van Ajax tegen zoon Sem bij de Tukkers.

Hein: Steijn junior kan zijn vader meteen met grote problemen opzadelen, als Ajax zondag weer niet wint. En dat is zeker niet ondenkbaar. Voor de interlandperiode leek het helemaal nergens op tegen Excelsior en Fortuna Sittard, het lijkt me sterk als er zondag in Enschede al een ingespeeld elftal staat. Morgen kan de wereld er weer heel anders uitzien, dat is nou het mooie aan voetbal, maar op dit moment sla ik FC Twente hoger aan dan Ajax. Sowieso gaan we interessante weken tegemoet: eerst een Europese midweek, daarna De Klassieker Ajax-Feyenoord.

Robbert: Ik denk dat men daar in Rotterdam hoopvoller naar uitkijkt dan in Amsterdam. Maar laten we dat volgende week pas gaan bekijken.

(Foto: Manuel Bruque/EPA)

Geef een reactie