Play offs Keuken Kampioen Divisie sportweekend

Het sportweekend: The most wonderful time of the year is al begonnen

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Onze analisten Robbert en Hein blikken op deze plek vooruit op het sportweekend.

Wie pakt het laatste Eredivisie-ticket via de play-offs?

Hein: Ik begin met de huiskamervraag, Robbert. Welke Eredivisie-club heeft zich als laatste gehandhaafd via de play-offs?

Robbert: Dat is natuurlijk de huidige pechvogel: Roda JC.

Hein: En daarvoor moeten we alweer terug naar 2017. Promoveren via de play-offs lijkt er dit seizoen ook niet in te zitten voor de mannen uit Kirchroa. Vanavond, exact 2 weken na de Wim Frijns-affaire, mogen ze een 1-3 achterstand goed maken tegen NAC Breda. Die ploeg heeft juist met het schaamrood op de kaken de play-offs gehaald, maar is dichterbij de Eredivisie dan bijna-promovendus Roda. Het moge duidelijk zijn: pas over 223 dagen is het Kerstmis, maar voor mij is The most wonderful time of the year al begonnen.

Robbert: Eerst nog maar eens het einde afwachten van de Eredivisie, die ook 1 instromer meebrengt in jouw favoriete play-offs om degradatie en promotie: Excelsior, RKC óf Heracles, dat net als 2 jaar geleden aan een even totaal onverwachte als onnodige vrije val is begonnen. Nog maar een paar weken geleden maakte het gehakt van nota bene nummer 4 AZ (5-0). De Alkmaarders kunnen zelf zondag nog nummer 3 worden. Er hangt zelfs nog een mogelijke beslissingswedstrijd met FC Twente om die 3e plaats in de lucht. Intussen heeft vertrekkend Feyenoord-trainer Arne Slot het plan geopperd om de play-offs om Europees voetbal in de toekomst maar te schrappen. Het programma is al veel te vol.

Hein: Dat ben ik wel met Slot eens. Die play-offs om Europees voetbal zijn meestal een moetje, met als inzet wedstrijden in de 2e Conference League-voorronde, ergens halverwege juli. Nee, dan de play-offs om promotie en degradatie, dat is bijna leven en dood. Een genot voor mij en alle andere voetbalfans, maar een verschrikking voor de Eredivisie-club die er per ongeluk in verzeild raakt.

Robbert: Heracles, bedoel je?

Hein: Vraag inderdaad maar aan het dolende Heracles, dat 3 punten voorsprong heeft op RKC en Excelsior. Overmorgen is het PSV-RKC en Feyenoord-Excelsior, dus normaal gesproken moet dat wel goedkomen voor Herman Finkers en de zijnen. Maar er kunnen altijd gekke dingen gebeuren. Een nederlaag van onze rolstoeltennisgigant Diede de Groot, om maar eens wat te noemen…

Leontien van Moorsel Tour de France Femmes 2024
Lees ook: Tour de France start in Nederland, Leontien van Moorsel strijdt voor maatschappelijk doel: “Veel vrouwen in Nederland kunnen niet fietsen”

Hoe reageert Diede de Groot op een unieke nederlaag, na 145 zeges op rij?

Robbert: Tja, na 145 gewonnen duels op rij hè! En dat zo kort voor Roland Garros en de Spelen, allebei in Parijs. Wat gaat dat doen met het zelfvertrouwen van de ‘onoverwinnelijke’? Wil je trouwens weten welke olympische kwalificatietoernooien er allemaal zijn het komende weekend?

Hein: Graag zelfs!

Robbert: Oké, maak even je riemen vast, Hein. Komt-ie: breaking, skateboarden, BMX-freestyle, klimmen, tafeltennis, 3×3 basketbal (vrouwen), terwijl het EK kleiduivenschieten ook bepalend is voor plaatsing voor Parijs. De al geplaatste volleybalvrouwen spelen in de Nations League en kunnen ons laten zien hoe goed ze zijn en of ze enige kans maken. Tot zover onze olympische update. We blijven het volgen.

Hein: Nog even over onze Diede: ik zie het als iets positiefs, een wake-up call, die ze beter nu kan krijgen dan tijdens de olympische finale. Ik moet terugdenken aan het schier onverslaanbare Hongaarse voetbalteam uit de jaren 50, met Ferenc Puskás als sterspeler. Die hebben in 6 jaar tijd maar 1 wedstrijd verloren, maar dat was nou net de WK-finale van 1954. Laten we hopen dat deze zeldzame nederlaag van Diede haar scherp houdt. Zie Max Verstappen, die zondag in Emilia-Romagna wraak mag nemen na een net zo zeldzame nederlaag in Miami.

Bert Wagendorp Wilfried de Jong Ventoux De Laatste Ronde
Lees ook: Bert Wagendorp en Wilfried de Jong over De Laatste Ronde, vervolg van Ventoux: “De dood komt het verhaal binnen, dan moeten ze praten”

Nog meer Nederlands succes in de Giro?

Robbert: Wie ook zelden verliest, is Tadej Pogačar. We constateerden vorige week al dat hij na het openingsweekend de Giro niet meer kon verliezen. Daar heeft hij de afgelopen week nog een schepje bovenop gegooid. Mathieu van der Poel heeft er juist een schepje afgehaald en bekend gemaakt dat hij ditmaal niet gaat mountainbiken op de spelen. Het risico is te groot. Hij gaat zich op de Tour en de wegrace in Parijs concentreren.

Hein: En geef Mathieu eens ongelijk. Het parcours van de wegrit in Parijs is hem op het lijf geschreven, zonder vervelende plankjes bovendien… De Giro blijft nog interessant om te volgen, ook al steekt Pogi er inderdaad met kop en schouders bovenuit. We hebben Nederlands succes gehad met Olav Kooij, maar ook een vervelende valpartij met Fabio Jakobsen in de hoofdrol.

Robbert: Dat uitgerekend hij zo hard moest vallen, is wel extra wrang na zijn lange revalidatie na zijn val in de Ronde van Polen in 2020. Gelukkig stapte hij woensdag nog op zijn fiets om die laatste kilometer in de Giro af te leggen. Maar hij zag er wel behoorlijk aangeslagen uit en heeft toch de strijd moeten staken. Er zijn ook nogal wat voetballers die zo vlak voor het EK zwaar geblesseerd moeten afhaken. Laatst nog de Fransman Lucas Hernández. Maar Memphis Depay is voor de zoveelste keer op de terugweg.

Hein: Ik hoop vooral dat Frenkie de Jong op tijd fit is, na een moeizaam seizoen in Barcelona. Hij zit in elk geval in de gisteren gepresenteerde voorselectie. Want we zitten nog volop in de promotie- en degradatiespanning, maar over een maand is het al Nederland-Polen in Hamburg. Hopen dat het Volksparkstadion dan weer van Oranje is.

(Foto: Cor Lasker/ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Dockertje says:

    Altijd maar dat k . t voetbal hele avonden maar door en over de formule 1 zoals afgelopen zondag 15-5 een samenvatting van een schamele 12 minuten bij de nos !!
    Hou m’n hart vast champion league gaat beginnen !!