kanker

Kanker belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen

Al een aantal jaren op rij sterven in Nederland de meeste vrouwen aan hart- en vaatziekten. Maar in 2016 is kanker de meest voorkomende doodsoorzaak onder vrouwen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Kanker is al jaren belangrijkste doodsoorzaak bij mannen

In 2016 overlijden in totaal 149.000 mensen aan kanker en hart- en vaatziekten. 30 procent, 45.000, sterven aan kanker en 26 procent, 39.000 aan hart- en vaatziekten. Bij mannen is kanker al meer dan 10 jaar de belangrijkste doodsoorzaak. Bij vrouwen is het nu voor het eerst dat er meer sterfgevallen door kanker dan door hart- en vaatziekten zijn.

Meeste vrouwen overlijden aan longkanker

Longkanker is sinds 2007 de soort kanker waar vrouwen het vaakst aan overlijden. Dit aantal is in de afgelopen 20 jaar verdubbeld. Overlijden er in 1997 nog 1.900 vrouwen aan longkanker, in 2016 zijn dat er 4.400. Daarmee overlijdt maar liefst 21 procent van de kankersterfte bij vrouwen aan longkanker, gevolgd door borstkanker (15 procent) en darmkanker (12 procent). Bij mannen sterft 25 procent aan longkanker, gevolgd door darmkanker en prostaatkanker (beiden 11 procent).

Lichte daling

Hoewel de absolute getallen van het aantal sterfgevallen jaarlijks toeneemt, neemt het aantal relatief gezien af. Wanneer de cijfers gezien worden naast de bevolkingsgroei en de vergrijzing, dan neemt het aantal mensen dat sinds de jaren 80 sterft aan kanker af. De daling is het best te zien bij mannen. Bij vrouwen is de daling  minimaal en dat komt vooral  door de toename van het aantal sterfgevallen door longkanker. De oorzaak daarvan is mogelijk te zoeken in het rookgedrag van vroeger. Longkanker is namelijk in veel gevallen een gevolg van roken.

(Bron: NOS/CBS)

Geef een reactie