Gorinchem

Het beste ziekenhuis van Nederland staat in Gorinchem

Het Rivas Beatrixziekenhuis in Gorinchem is het beste ziekenhuis van het land. Althans, dat wijst de Ziekenhuis Top 100 van het Algemeen Dagblad (AD) uit. Het ziekenhuis scoort bijzonder goed op bijna alle 36 onderdelen waarop het wordt beoordeeld.

Score van 90 procent

Het is niet de eerste keer dat het de top 100 aanvoert; in 2016 gebeurt dit ook al. Volgens berichtgeving van het AD scoort het ziekenhuis 90 procent van het totaal aantal punten dat er te behalen valt. Er wordt door de krant op 36 onderdelen getest en op verschillende scoort het Rivas Beatrixziekenhuis maximaal. Zo wordt de controle op ondervoeding, pijn en delier geprezen en wordt er hier goed omgegaan met de medicatie. Medicamenten worden elektronisch voorgeschreven en bij ouderen en kinderen wordt het medicijngebruik gecontroleerd bij opname en ontslag.

Uitzonderlijk

Het is heel uitzonderlijk dat een ziekenhuis 2 keer achter elkaar door het AD wordt uitgeroepen tot beste ziekenhuis van Nederland. Dit is slechts 1 keer eerder voorgekomen in het geval van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Dat wint zowel in 2013 als 2014.

Hekkensluiter

Hoewel de volledige lijst pas op 3 november 2017 bekend wordt gemaakt, heeft het AD al wel laten weten dat de MC Slotervaart in Amsterdam deze afsluit. Hier wordt niet zo goed gecontroleerd op het gebied van pijn en delier. Ook liggen mensen hier langer in het ziekenhuis dan verwacht of moeten weer opgenomen worden na ontslag.
Dit ziekenhuis blijft trouwens al langere tijd steken in de onderste regionen van de lijst. In 2016 staat het op plaats 64 en in 2015 op plek 82 van de 100.

(Bron: Algemeen Dagblad, ANP)

Geef een reactie