Ziekenhuizen versoepelen maatregelen

Ziekenhuizen versoepelen, maar laten niet alle maatregelen los

Nederland is per 25 september 2021 een nieuwe fase van versoepelingen ingegaan. Zo is de 1,5 meter maatregel op veel plaatsen losgelaten. Toch geldt dit niet overal. Bijvoorbeeld in ziekenhuizen. Zij houden voorlopig vast aan de 1,5 meter afstand en ook andere maatregelen blijven van kracht. Welke, dat verschilt per ziekenhuis. Kijk dus voor u naar het ziekenhuis gaat op de website van het ziekenhuis of neem contact met hen op over de geldende regels. 

Ketsbare gezondheid patiënten

Veel ziekenhuizen geven op de website aan de 1,5 meter afstand-regel te handhaven. Er komen daar immers mensen met een kwetsbare gezondheid. De afstand biedt hen extra bescherming. U ziet dit onder andere terug in de beschikbare zitplaatsen. Het dragen van een mondkapje is niet in elk ziekenhuis verplicht.

Begeleiding mag weer

Zo stapt het UMC Utrecht af van het dragen van een mondkapje. Dat wil zeggen, het is niet verplicht, het mag wel. Op de website laten ze weten wel de 1,5 meter afstand te handteren en alleen te komen als u geen klachten heeft (verkouden, klachten die bij corona passen etc. en of u in het buitenland bent geweest). Zij adviseren het liefst om zoveel mogelijk alleen te komen, maar u mag weer iemand meenemen als u dat liever wilt. De maatregelen gelden voor iedereen, gevaccineerd of niet.

Mondkapjes beleid wisselt

Het Radboudumc in Nijmegen vraagt patiënt en bezoeker nog wel het mondkapje te dragen. Heeft u er geen bij u, dan wordt er bij de ingang 1 aan u verstrekt. Ook hier geldt nog steeds de 1,5 meter afstand-regel. Bij de ingang worden u ook nog een aantal gezondheidsvragen gesteld. In het Radboud UMC zijn begeleiders weer welkom, maar het liefst niet meer dan 1. Er zijn voorwaarden waaronder meer begeleiding wel mee mag.

Bezoek weer toegestaan

Ook regionale ziekenhuizen hanteren in veel gevallen nog de 1,5 meter afstand-regel en het dragen van een mondkapje. Er zijn zelfs regionaal afspraken gemaakt. Zo hebben de ziekenhuizen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe met elkaar afgesproken om de 1,5 meter afstand-regel en mondkapjes plicht overal nog te hanteren. De ziekenhuizen wijzen erop om de website te raadplegen voor uw bezoek. In veel ziekenhuizen zijn er nog wel wat beperkingen voor bezoek (in aantal), maar het is wel weer toegestaan.

Staking 28 september

In veel (academische) ziekenhuizen wordt dinsdag 28 september 2021 gestaakt. Er worden dan zondagsdiensten gedraaid. Dit betekent dat alleen acute, spoedeisende zorg wordt verleend. Heeft u een afspraak staan die niet doorgaat, dan wordt u hierover gebeld. Ook ingrepen die niet uitgesteld kunnen worden gaan gewoon door. Bezoek is binnen de bezoektijden van het ziekenhuis ook gewoon toegestaan.

Ga voorbereid naar het ziekenhuis

Heeft u (binnenkort) een afspraak in het ziekenhuis? Controleer dan kort voor uw bezoek wat de dan geldende maatregelen in het ziekenhuis zijn. Zeker het mondkapjesbeleid verschilt per ziekenhuis. Alle ziekenhuizen hebben op de website de regels staan. Heeft u geen internet, neem dan contact op met de polikliniek waar u een afspraak heeft. Zij kunnen u ook vertellen wat de regels zijn. Volg in het ziekenhuis de aanwijzingen van het personeel.

(Bron: UMC Utrecht, Radboudmc, Radar)

Geef een antwoord