beste ziekenhuis

De beste ziekenhuizen van Nederland staan in Brabant en Zuid-Holland

Feest bij het RIVAS Beatrixziekenhuis in Gorinchem en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Deze 2 ziekenhuizen voeren de Ziekenhuis Top 100 van het Algemeen Dagblad aan. Het hospitaal in Gorinchem is het beste streekziekenhuis en dat in Den Bosch het beste klinische ziekenhuis. Morgen, op 8 november 2019, maakt de krant de testresultaten van de andere onderzochte ziekenhuizen bekend.

Voldoende operaties in Den Bosch

Beide ziekenhuizen zijn geen onbekende in de hoogste regionen van de lijst van het AD. In 2017 voert het RIVAS Beatrixziekenhuis de lijst ook al aan en het Jeroen Bosch Ziekenhuis wordt in 2018 ook al verkozen tot het beste van Nederland. Dat heeft dat ziekenhuis vorig jaar te danken aan de goede zorg op de cardiologie- en oncologie-afdelingen. In 2019 wordt het Jeroen Bosch Ziekenhuis vooral geprezen om de pijnmetingen die zij dagelijks uitvoert bij zijn patiënten. Ook voert het ziekenhuis voldoende blaas- en prostaatkankeroperaties uit. Het deed er respectievelijk 46 en 125, waar 20 en 50 operaties de ondergrens is.

Goede controle in Gorinchem

Het ziekenhuis in het Zuid-Hollandse Gorinchem mag zich in 2017 het beste streekziekenhuis noemen omdat het ziekenhuis destijds vakkundig controleert op delier, ondervoeding en pijn. Ook het voorschrijven van medicamenten gebeurt op een kundige manier. In 2019 is dit nog steeds goed op orde, waardoor het ziekenhuis zich wederom nummer 1 mag noemen.

Niet perfect

Natuurlijk zijn beide ziekenhuizen niet perfect en gaat er ook hier weleens iets mis. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis laat bijvoorbeeld punten liggen bij de complicaties na een kankeroperatie. In Gorinchem gaat het ook weleens mis na een kankeroperatie. Het percentage mensen dat hier overlijdt na een darmkankeroperatie is net iets hoger dan het landelijk gemiddelde, schrijft het AD.

Samenstelling van de lijst

Het is de 16e keer dat het AD de ziekenhuis van Nederland langs de meetlat legt. De krant beoordeelt de ziekenhuizen op 33 onderdelen die iets zeggen over het niveau van de zorg, zoals de complicaties tijdens operaties en het toezicht op medicijngebruik. Deze gegevens moeten ziekenhuizen jaarlijks aanleveren bij onder meer de Inspectie van de Gezondheidszorg en zijn dus ook inzichtelijk voor de krant. Academische ziekenhuizen worden niet in kaart gebracht door het AD, net als privéklinieken.

(Bron: AD, archief)

Geef een reactie