Hersenonderzoek bij ééneiige tweelingen

Hoe komt het dat de ene persoon gezond ouder wordt, terwijl de ander problemen krijgt met het geheugen? Het VUmc en het Nederlands Tweelingen Register doen momenteel hersenonderzoek bij eeneiige tweelingen zonder geheugenproblemen om hier meer over te weten te komen.

Geheugenproblemen

Bij het ouder worden vinden er veranderingen plaats in de hersenen. De ene persoon kan met goede geestelijke vermogens heel oud worden, terwijl veroudering bij de ander gepaard kan gaan met milde tot ernstige geheugenproblemen. Een veelvoorkomende oorzaak van ernstige geheugenproblemen is de ziekte van Alzheimer. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de stapeling van het eiwit amyloid in de hersenen de eerste stap is in de ontwikkeling van deze ziekte. Met tweelingenonderzoek wordt het ontstaan en de gevolgen van de amyloidstapeling op de ontwikkeling van geheugenproblemen onderzocht, zodat ze dit proces beter kunnen begrijpen.

Mogelijke erfelijke achtergrond

Het onderzoek wordt uitgevoerd bij tweelingen die gezond zijn en nog niet of nauwelijks beperkingen hebben met hun geheugen. In de toekomst wordt het hierdoor hopelijk beter mogelijk om de ziekte van Alzheimer te herkennen en om nieuwe behandelingen te ontwikkelen. Door het onderzoek uit te voeren bij eeneiige tweelingen komen de onderzoekers meer te weten over de mogelijke erfelijke achtergrond van het wel of niet krijgen van amyloidstapeling en geheugenproblemen.

Tweelingen gezocht

Het VUmc is nog op zoek naar een aantal oudere eeneiige tweelingen (vanaf 70 jaar) die zich willen inschrijven in het tweelingenregister (NTR) en daardoor in aanmerking zouden kunnen komen voor het onderzoek. Bent u een tweeling en heeft u interesse in dit onderzoek? Of kent u tweelingen die mogelijk interesse hebben? Neem dan contact op met Dr. Anouk den Braber van het VUmc: a.den.braber@vu.nl of tel. 020 – 598 2723.

Geef een reactie

Reactie

    luigi14 says:

    Mijn vrouw en haar tweelingzus zijn op 08-01-1944 als eeneiige tweeling in Amsterdam geboren en hebben interesse in het aangekondigde onderzoek.