[show_post id="123631"]

Helpt cranberrysap bij het voorkomen en genezen van een blaasontsteking?

Cranberrysap en blaasontsteking, die 2 zijn voor veel mensen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar hoe terecht is dat? Klopt het dat cranberrysap inderdaad een blaasontsteking kan helpen voorkomen? Of genezen?

Blaasontsteking echte vrouwenkwaal

Bijna de helft van alle vrouwen krijgt minstens eenmaal in haar leven te maken met een blaasontsteking. Bij mannen gaat het om 1 op de 20. Dat verschil zit hem in het feit dat bij vrouwen de plasbuis en anus dichter bij elkaar liggen en bacteriën zodoende eerder een urineweginfectie veroorzaken. Soms kunnen de klachten bij vrouwen worden verholpen door veel te drinken, maar wanneer dat niet helpt, is een antibioticakuur nodig. Sommige mensen zweren echter bij het drinken van cranberrysap.

Kan cranberrysap een blaasontsteking genezen?

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat cranberrysap een blaasontsteking niet kan genezen. Wel is het goed om veel te drinken, maar of dat cranberrysap is, of iets anders, is minder relevant.

Plassen
Lees ook: Moet u vaak plassen? Dit kunnen de oorzaken zijn

Kan cranberrysap een blaasontsteking voorkomen?

Cranberrysap kan wel degelijk helpen een blaasontsteking te voorkomen. Dit komt door het anti-oxidant proanthocyanidine dat de veenbes rijk is. Dit stofje zorgt ervoor dat de poepbacterie E. coli zich niet kan hechten aan de blaaswand. En die zodoende ook niet kan infecteren. Daarnaast maakt cranberry de urine zuurder, wat ook helpt om een blaasontsteking te voorkomen. Dokter Ted geeft in zijn online spreekuur op MAX Vandaag ook aan dat het preventief kan helpen wanneer u elke dag een glas cranberrysap drinkt. Buiten dat de blaas er baat bij heeft, is het ook nog eens een smakelijk drankje. Kies wel voor een variant met minder suiker. Sommige sappen zijn namelijk meer siropen. Dit is ook de reden dat cranberrysap niet in de Schijf van Vijf staat.

Wetenschappelijke website Scientias geeft aan dat een sterk geconcentreerde vloeistof, capsules of tabletten het best werken. Wel geven ze aan dat er nog meer onderzoek nodig is naar de dosering. Het is op het moment van schrijven nog niet duidelijk hoeveel er moet worden geconsumeerd en wat in het geval van sap, een capsule of een tablet het beste van de 3 werkt.

Een belangrijk detail is volgens Scientias verder, dat het bewijs voor de preventieve werking van cranberrysap geldt voor vrouwen met terugkerende urineweginfecties, kinderen en mensen die vatbaarder zijn na een medische ingreep. Het huidige bewijs is nog niet afdoende voor ouderen en zwangere vrouwen. Maar gelukkig geldt in dit geval: baat het niet, dan schaadt het niet. Mits er dus gekozen wordt voor een variant met zo min mogelijk suiker.

Niet gebruiken bij blaaspijnsyndroom

Wie te maken heeft met het blaaspijnsyndroom kan beter geen cranberrysap drinken. De zuurdere urine kan dan namelijk meer pijn van de blaaswand veroorzaken. Op de website van blaascentrum.nl geeft Drs. Erik Arendsen aan dat het slikken van d-mannose een alternatief kan zijn. Dit supplement zorgt er net als het stofje proanthocyanidine in cranberrysap voor dat E-coli bacteriën zich niet aan de blaaswand hechten. In plaats daarvan hechten ze zich aan het supplement zelf en verlaten zo de blaas met de urine. Wel is daar nog meer wetenschappelijk onderzoek voor nodig.

(Bron: dokter Ted, Scientias, Quest, blaascentrum.nl, Radar, Voedingscentrum, Thuisarts.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Guillaume says:

  Waarom blijft D-Mannose door dr. Ted onbesproken? Recente onderzoeken op o.m. het Radboud Ziekenhuis hebben uitgewezen dat dit middel tot onverwacht goede resultaten leidden, met een concentratie waar granberrysap bij lange na niet aan toekomt.

   MAX Vandaag says:

   Beste Guilliaume, bedankt voor uw reactie. De video van het online spreekuur van dokter Ted is van begin vorig jaar, dus daar heeft hij recente ontwikkelingen niet in kunnen meenemen. In het artikel zelf belichten we het supplement wel. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag

  Jeanna says:

  Ik gebruik al jaren cranberry capsules/pillen en de laatste twee jaar D-mannosecapusules. Altijd de aanbevolen hoeveelheid. Toch krijg ik elk jaar weer minstens twee maal blaasontsteking. Niettemin blijf ik het middel gebruiken onder het mom van: baat het niet, het schaadt ook niet!