Duur 03:36
Gepubliceerd op 8 maart 2022

Dokter Teds Spreekuur: blaasontsteking

In Dokter Teds Spreekuur geeft dokter Ted van Essen in diverse video’s op MAX Vandaag uitleg en extra informatie over uiteenlopende medische onderwerpen. Na de zomerse kwalen, komen in deze 10-delige reeks algemenere onderwerpen aan bod. Deze keer: blaasontsteking.

Blaasontsteking

Een blaasontsteking komt vaak voor, vooral bij vrouwen. De ontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie die zich in de wand van de blaas nestelt. Die bacterie die de ontsteking veroorzaakt komt vaak uit de ontlasting. Via de plasbuis komt hij in de blaas terecht. En die is bij vrouwen korter dan bij mannen. Het geeft vervelende klachten als pijn in de buik, een branderig gevoel bij het plassen en steeds kleine beetjes plassen. Maar is dat goed dat vaak plassen? Helpt het drinken van cranberrysap om het te voorkomen? Wat kunt u nog meer doen tegen een blaasontsteking en is het te voorkomen?

Dinsdag 15 maart 2022 heeft dokter Ted het in Dokter Teds Spreekuur over eczeem. Bekijk hier alle video’s.

Geef een antwoord

Reacties (13)

  paulaslagers says:

  Vroeger had ik heel vaak een blaas ontsteking omdat het na onderzoek bleek, dat ik niet mijn blaas leeg plaste. Ik had als kind niet de rust om uit te plassen en zo bleef er steeds oude urine in mijn blaas zitten waardoor ik de ontsteking op liep.

  Louren says:

  Om te voorkomen dat er een bacterie in de blaas komt kan men een dubbelgevouwen wc papiertje in de Anus doen. Dat houd de poepvocht tegen. Helpt echt.

   Jojo52 says:

   Lijkt me niet fijn. Kun je er nog beter n tampon in doen.

  Ferdinand47 says:

  Belangrijk bij dit onderwerp is rekening te houden met transgender vrouwen belangrijk.
  Een transgender vrouw die geboren is als vrouw in een mannen lichaam, heeft nog een stukje prostaat en bij die vrouwen moet de behandeling hetzelfde zijn als bij mannen omdat er infectie kan zitten achter die prostaat waar antibiotica die bij vrouwen worden voorgeschreven, niet bij de ontsteking komt achter die prostaat. Zelf onze huisarts was daarvan niet op de hoogte en kreeg mijn vrouw langdurig verkeerde antibiotica met hele vervelende gevolgen.
  Zelfs na een waarschuwing van de uroloog, bleef de vervangend arts toch de verkeerde antibiotica geven.
  Daarop heeft de uroloog zeer heftig naar die arts gereageerd en is mijn vertrouwen in huisartsen sterk gedaald!

   Dokter Ted says:

   Dank voor deze aanvulling.

  Joepmeloen1950 says:

  Kook in wat onderdompelend water een ui
  Laat hem ff doorkoken
  Gooi het water met ui in een emmertje of oud pannetje
  Ga er eens 10 min bovenhangen
  Succes verzekerd.

  Vega says:

  Mijn zelf ontdekte methode: zodra ik een blaasontsteking voel opkomen, dus pijn bij het plassen neem ik onmiddellijk een bruistablet vit. C van 1000 mg in een glas water. Dit herhaal ik om het uur totdat ik ongeveer 4 tabletten op heb. Bij mij zet de blaasontsteking dan niet door en hoef ik geen kuur bij de huisarts te halen. Van verschillende kanten hoor ik dat dit veel te veel vit. C is maar een overdosis plas je toch weer uit!!! Dit vind ik voor mezelf beter dan weer een kuurtje. Heb nu al jaren geen blaasontsteking meer.

   Dokter Ted says:

   Fijn dat het u geholpen heeft. Even afwachten is sowieso een goed idee, want ongeveer in de helft van de gevallen gaan de klachten weer weg met veel drinken en geen medicijnen. Teveel vitamine C kan overigens wel tot nierstenen leiden.

  Elly68 says:

  Had een aantal jaren geleden elke 2 maanden blaasontsteking.
  Gezocht op internet wat nog zou helpen en dat bleek accupuctuur te zijn .
  In overleg met de uroloog naar een goede accuputrist gegaan (Prikt ook in de enkel).
  Sinds 3 jaar geen blaasontsteking gehad.

  Jane50 says:

  In mijn jonge jaren had ik bijna maandelijks een blaasontsteking, met veel medicijngebruik tot gevolg.
  Dankzij een collega raakte ik er definitief vanaf door het volgende:

  Na de sex meteen gaan plassen en spoelen. Nooit meer last gehad!!!

  Lodijk says:

  Dr Ted, Tom Brusse is 93 jr en heeft regelmatig een blaasontsteking,3 dagen wat bloed bij de urine,gebruik cran-berry thee,s-morgens bij het ontbijt..Urine naar de huisarts gebracht,.Krijg ik altijd een kuur van 20 tavletten genaamd AMOXICILLINE-
  VLAVULAANZUUR-AUROBINDO- 500 mg. ik wordt hier tegenwoordig enorm misselijk van,en dat overgeven stopt niet eerder of de gehele inhoud van mijn maag, moet eruit zijn…Gebruik dit medicijn als ik voldoende gegeten heb
  Vraag 1 hoe voorkom je een blaasontsteking Vraag 2 wat is er mis met dit medicijn.!!! .Waar komt dat bloed vandaan in je urine,, zit er toch ergens een wondje in de blaas???? .Ik heb wel aan een expiriment mee gedaan in het Radbout in \nijmegen en heb een stand al 15 jaar im mijn prostaat zitten van titanium..,dit even terzijde. Bedankt voor het luisteren hou doe tom brusse

   Dokter Ted says:

   Dag meneer Brusse,
   Op uw leeftijd komen blaasontstekingen vaker voor. Misschien dat die stent in uw prostaat ook wel een rol speelt. De kuur die u noemt wordt vaak aan mannen met urineweginfectie gegeven. Er zijn wel alternatieven, dus als u de misselijkheid niet met wat eten bij de capsules kunt voorkomen, dan zou u een volgende keer een andere antibioticum kunnen vragen.
   Bij een blaasontsteking komt vaak wat bloed in de urine. Het ontstoken weefsel sluit dan niet goed af en daardoor siepelen er wat bloedcellen mee. Dat kan geen kwaad, als dat maar weer verdwijnt.

  De Pintelier says:

  Indien mogelijk… niet te snel antibioticum maar werk preventief.
  Drink voldoende water.
  Knoflook is een prachtig ontstekingsremmend product.
  Gebruik cranberries of ongezoet cranberrysap.
  Solidago (guldenroede) is een uitstekend preventief middel en ook zeer effectief bij blaasontsteking.

Bekijk ook

Meer