Half miljoen hartpatiënten heeft problemen door goedkopere medicatie

Ruim een half miljoen hartpatiënten hebben problemen omdat ze goedkopere medicijnen moeten slikken. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel, het kenniscentrum voor de gezondheidszorg, in opdracht van patiëntenorganisatie Hart&Vaatgroep.

Bijwerkingen

4 op de 10 mensen die medicatie voor hun hartvaatstelsel slikken, ondervinden problemen als de apotheek overstapt op een goedkopere variant van het voorgeschreven medicijn. Sommige mensen raken in de war, vertrouwen de nieuwe pillen niet en slikken minder of helemaal niet meer. Anderen ervaren bijwerkingen doordat er andere hulpstoffen in de pil worden gebruikt.

Extra bezoeken huisarts en ziekenhuis

Het beleid bepaalt dat alleen de goedkoopste pil wordt vergoed, tenzij er medisch noodzaak is voor een duurdere variant. “Het beleid heeft honderden miljoenen euro’s bespaard, maar niemand weet hoe hoog de verborgen kosten zijn als gevolg van de problemen die mensen ervaren met een nieuw medicijn”, zegt Hans van Laarhoven van de Hart&Vaatgroep. Kosten als ziekenhuisopname, ziekmelden, extra bezoeken aan de huisarts en cardioloog. “Eén dag in het ziekenhuisbed kost 1500 euro, voor dat bedrag kun je een leven lang cholesterolverlagers slikken. En als het uiteindelijk een hartoperatie wordt, heb je het over vele tienduizenden euro’s.”

Ruimhartiger polisvoorwaarden

Het Nivel pleit voor aanvullend onderzoek naar de verborgen kosten door goedkopere medicijnen. Apothekersorganisatie KNMP pleit voor “ruimhartiger polisvoorwaarden” van zorgverzekeraars, waardoor patiënten minder vaak hoeven te wisselen van medicijnen. Dat is minder verwarrend voor patiënten, terwijl het niet duurder hoeft uit te pakken, stellen de apothekers in reactie op een rapport van Nivel.

(Bron: ANP en AD)

Geef een reactie

Reacties (4)

 1. Hanneman says:

  Het zoveelste gatverdamme verhaal. Zo’n 500.000 mensen in serieuze problemen door de poendwang van de verzekeraars. Ergens in die monstrueuze kantoorgebouwen wordt door eigenlijk zorgplichtigen een beleid uitgestippeld om meer en almaar meer dollars binnen te harken zonder enig oog voor zorgbehoevenden. De wet en de politiek aan hún kant én met een eigen interpretatie van wat hun eigenlijke verplichtingen zijn. Medische noodzaak is waarschijnlijk nergens echt goed gedefinieerd dus zal altijd worden ontkend en als die noodzaak toch, zeer tegen de zin van de verzekeraars, aanwezig is zal er door hen alles aan worden gedaan om dat zo kort, tijdelijk mogelijk te laten zijn. Immers moeten die honderden miljoenen wél worden verdiend. Een pleidooi voor onderzoek naar verborgen kosten haalt niets uit. Men heeft het te druk met onderzoeken naar hoe er mogelijk nóg minder medicijnen kunnen worden vergoed aan bij voorbeeld mensen die in hun jeugd te weinig gymnastieklessen hebben gehad, of mensen al dan niet voldoende cholesterolverlagende producten hebben gebruikt, zich bij het beoefenen van hun sport té onbeheerst hebben laten gaan in de drang een prestatie te leveren enz. enz.
  Eigenlijk is bovenstaand artikel een zoveelste pleidooi voor het nationale zorgfonds.

 2. oosterwijck says:

  Wat ruimhartiger polisvoorwaarden? … Weer dat gezeik over dure medicijnen? De farmacie industrie moet een nutsvoorziening worden en niet een speelplaats voor criminele pillendraaiers. De gehele gezondheidszorg bestaat uit geldwolven (uitzonderingen daargelaten). De gemiddelde Nederlander betaald €5000 per jaar voor de gezondheidszorg en komt in geen jaren in een ziekenhuis of bij de huisarts. Dat ziektekosten zo hoog zijn, komt door de absurd hoge prijzen van een ziekenhuisbed, honoraria van een arts en crimineel hoge medicijnprijzen. Daarbij komt ook nog de winstmarge, van 5 miljard per jaar, die ziektekostenverzekeraars maken. Omdat ze hun bestuursleden en aandeelhouders miljardair willen maken van de ziektekostenpremie die arme sloebers betalen. De vrije marktwerking heeft alleen alle prijzen voor een kwaaltje opgedreven, in plaats van getemperd. De gezondheidszorg moet een nutsvoorziening worden, zoals hij altijd was, voordat wiegel zijn plan losliet op de ziekenfondsen. De zieke mens hoeft niet zo veel te kosten, als de dokter niet zoveel honoraria vraagt en de farmacie niet zoveel voor zijn medicijnen vraagt. Flikker alle (overbodige) bestuursleden en aandeelhouders, die miljarden per jaar opstrijken (van mijn en jouw premie) uit de ziekenhuizen en een bed kost nog maar de helft (of nog minder).

 3. oosterwijck says:

  Dure medicijnen! … Een pil tegen Hepatitis C 140x zo duur. Ja je leest het goed, het is geen typefoutje. Het medicijn Solvaldi van de pillendraaier, Gilead in Amerika, vraagt $84.000 voor een kuur, wat neerkomt op $ 1000 per dag. Voor Europa strijkt Gilead over het hard en vraagt maar €600 per dag voor een kuur. Dat is evenveel als een dure Apple Iphone, elke dag. Stel je een voor dat je elke dag een brood koopt bij de Aldi voor €1 en van de ene op de andere dag moet je voor een brood €140 betalen. Dan wordt je toch gek. … Maar niet de ziektekostenverzekeraar, die betalen gewoon 140x zo veel zonder morren. Waarom worden die niet gek? … Ze berekenen de meerprijs gewoon door aan Jou en mij. Daarom stijgen de ziektekosten exorbitant, niet omdat wij veel zieker worden, maar de pillendraaiers meer hebberig worden. Dit is gewoon crimineel gedrag.

 4. oosterwijck says:

  Dure medicijnen! … Een pil tegen Hepatitis C is in een jaar tijd 140x zo duur geworden. Ja je leest het goed, het is geen typefoutje. Het medicijn Solvaldi van de pillendraaier, Gilead in Amerika, vraagt $84.000 voor een kuur, wat neerkomt op $ 1000 per dag. Voor Europa strijkt Gilead over het hart en vraagt maar €600 per dag voor een kuur. Het is onbegrijpelijk dat de prijs onderhandelbaar is, dat betekend dat er een ruime winstmarge wordt gecalculeerd. Maar een medicijnkuur die $84.000 kost, is pure speculatie. Het wordt tijd dat er een Nut systeem komt (zonder winstoogmerk) voor de farmacie industrie. Gezondheid mag geen speculatieve handel zijn van geldwolven. De prijs van een Solvaldi kuur kost evenveel als een dure Apple Iphone, elke dag weer. Stel je eens voor, dat je elke dag een brood koopt bij de Aldi voor €1 en dat je van de ene op de andere dag moet er voor een brood €140 betaald worden. Dan wordt je toch gek. … Maar niet de ziektekostenverzekeraar, die betalen gewoon 140x zo veel zonder morren. Waarom worden die niet gek? … Ze berekenen de meerprijs gewoon door aan Jou en mij. Daarom stijgen de ziektekosten exorbitant, niet omdat wij veel zieker worden, maar de pillendraaiers meer hebberig worden. Dit is gewoon crimineel gedrag.