Kan het poetsen van uw tanden een longontsteking helpen voorkomen?

Kan tandenpoetsen een longontsteking helpen voorkomen?

Het is waarschijnlijk geen verrassing dat het goed poetsen van uw tanden bevorderlijk is voor uw gezondheid. Dat het mogelijk ook helpt om een longontsteking te voorkomen, is dat misschien wel. Kan een gezond gebit inderdaad een longontsteking helpen voorkomen? We vragen het aan longarts Leon van der Toorn.

Verband tussen mondverzorging en longontsteking goed voor te stellen

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat er mogelijk een verband is tussen tandenpoetsen en de kans op een longontsteking. Met name bij mensen die in het ziekenhuis liggen en daardoor al een verzwakt immuunsysteem hebben. De verklaring hiervoor is dat bacteriën vanuit uw mond in uw longen terecht kunnen komen.

We vragen aan Leon van der Toorn of dit klopt. Van der Toorn is als longarts werkzaam in het Erasmus MC in Rotterdam en is tevens voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT). Volgens de longarts is er geen onomstotelijk bewijs dat dit klopt, maar is een verband wel goed voor te stellen. “In de mondholte zitten veel bacteriën. Deze zijn vaak onschuldig, maar kunnen in een slecht gebit wel schade veroorzaken.” Bacteriën zijn niet per definitie slecht, mits er voldoende gezonde bacteriën aanwezig zijn. Als er echter te veel slechte, ziekmakende bacteriën zijn, verstoort dit de balans. In dat geval kan onder andere een longontsteking ontstaan. Van der Toorn: “We houden zeker rekening met een verband tussen mondverzorging en longontstekingen. Als mensen een longontsteking hebben met vervelende bacteriën vragen we ook altijd of het vanuit het gebit kan komen.”

Longontsteking
Lees ook: Alles wat u moet weten over een longontsteking

Verzwakt immuunsysteem

Het is vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem goed denkbaar dat slechte mondverzorging kan leiden tot bijvoorbeeld een longontsteking. Er zijn meer mensen met een verzwakt immuunsysteem dan we wellicht denken, zo waarschuwt Van der Toorn: “Het is niet zo dat alleen mensen met een chronische ziekte een verzwakt immuunsysteem hebben. Dit kan ook al gelden voor mensen met een slechte conditie of een ongezond voedingspatroon”.

Naast het bijkomende voordeel dat het goed poetsen van uw tanden mogelijk longontstekingen helpt voorkomen, is het hoe dan ook van belang om dit goed te doen. In eerdere artikelen leggen we uit hoe u uw tanden het beste poetst en waarom een regelmatig tandartsbezoek cruciaal is.

(Bron: Leon van der Toorn, Quest, Jama Network. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie