huisarts

Gezondheid testen? Daar komt geen huisarts meer aan te pas

Steeds meer mensen met gezondheidsklachten of zorgen om hun lichamelijke gesteldheid, nemen het heft in eigen handen. Zij ondergaan liever een particuliere gezondheidscheck dan dat zij naar de huisarts gaan. Dat blijkt uit nieuw onderzoek uitgevoerd door verschillende Nederlandse medische ethici. 

Gezondheidschecks in trek

Al tijden last van een nare hoest? Of van hartkloppingen? Er zijn anno 2018 talloze (thuis)tests die kunnen uitwijzen wat er aan de hand is. 1 op de 10 Nederlanders maakt hier gebruik van, blijkt uit het onderzoek van de medische ethici. Om dit te concluderen, laten zij 1300 mensen een gezondheidsenquête invullen over gezondheidschecks die buiten het medische traject plaatsvinden.

Total Bodyscan

Dergelijke onderzoeken moet de patiënt vaak zelf betalen en zijn er in alle soorten en maten. De meest ingrijpende is de Total Bodyscan, waarbij iemand contrastvloeistof toegediend krijgt en vervolgens door een scan gaat. Zo kan er goed worden gezien of het lichaam afwijkingen vertoont. Deze Total Bodyscan is in Nederland verboden, omdat de overheid vindt dat deze grondige tests kunnen leiden tot overdiagnose. Dat wil zeggen dat er een afwijking wordt gevonden die zonder de scan nooit voor problemen zou hebben gezorgd. Ook mag niemand in Nederland naar een medisch specialist zonder verwijsbriefje van de huisarts.

Hoewel ze in Nederland niet plaatsvinden, worden zulke scans in het buitenland wel veelvuldig uitgevoerd. Het onderzoek van de medische ethici wijst uit dat 13 procent van alle mensen die een dergelijke test in het buitenland hebben ondergaan naar een arts zijn gegaan met de resultaten. 35 procent past de levensstijl aan naar aanleiding van de onderzoeksresultaten.

Nadelen

Hoewel het dus positief kan uitpakken, wijzen de wetenschappers er ook op dat de uitkomst van zo’n gezondheidstest een momentopname is. Een tijd later kan het lichaam alsnog een ernstige ziekte ontwikkelen. Natuurlijk zijn tests die gedaan worden in het reguliere medische circuit ook momentopnames, maar hier kan wel makkelijker overgegaan worden tot observatie van de klachten.

Waarom gaan deze mensen niet naar de dokter?

Een ruime meerderheid van de mensen die een alternatieve gezondheidscheck hebben ondergaan, doen dit volledig buiten de (huis)arts om. Waarom zij dit doen? De onderzoekers denken dat dit voortvloeit uit de maatschappelijke ontwikkeling dat mensen steeds beter grip willen houden op de eigen gezondheid. Volgens hen is dit een onontkoombaar gegeven.

(Bron: NRC, onderzoek Komt een test bij de dokter)

Geef een reactie

Reactie

    Abbertje says:

    Dat dit gebeurd, lijkt mij niet zo verstandig. Ziekte etc. moet je met huisarts bespreken.

    Maar wat als je geen huisarts kan krijgen? 7 jaar geleden ben ik verhuisd naar Amsterdam. Ik heb mij daar laten inschrijven. Door onprettige omstandigheden was ik genoodzaakt mij over te laten schrijven naar een Gezondheidscentrum, dat is nu 2 jaar geleden en ben inmiddels aan mijn 5e huisarts toe ín dat gezondheidscentrum.. De huisartsen die daar komen werken zijn jonge vrouwen en zijn waarschijnlijk net afgestudeerd. Binnen het jaar vertrekken zij weer en ik krijg dan wéér een andere huisarts toegewezen. Dat is niet prettig omdat ik op leeftijd ben ( 82 jaar). Huisarts komt ook zelden naar mij toe. Als ik kom te overlijden óf ernstig ziek ben, staat er een onbekende huisarts naast mijn bed.

    Zo’n “gezondheidscentrum” mag naar mijn mening, als zij geen huisartsen kunnen krijgen, géén nieuwe patiënten aannemen, maar doen dat wel! Wat kan daar de oorzaak van zijn? Het blijkt dat huisartsen van de zorgverzekeraar voor iedere nieuwe patiënt per kwartaal, een vergoeding krijgt. M.a.w. dat levert een huisarts wel het nodige op. Daar zou een zorgverzekeraar beter op moeten letten. Per slot gaat het toch om de patiënt.