Gezond Verstand

Gezond Verstand: temoe lawak, Stinkende Gouw en bananenschillen

In het programma Gezond Verstand presenteren kandidaten uit het hele land hun originele huis-, tuin- en keukenremedies tegen uiteenlopende kwalen aan een panel van 3 huisartsen. De deelnemers geloven heilig in de geneeskracht van hun eigen middeltjes. Maar werken ze ook echt? 

Elly zweert bij de genezende werking van de bananenschil. Volgens haar helpt het tegen wratten. Ook Bert denkt een oplossing te hebben voor deze kwaal: de stinkende gouwe. En dan is er nog een kandidaat die een remedie gevonden denkt te hebben tegen acné.

Jamu thee tegen acné

De temoe lawak is familie van de gember. Het vindt zijn oorsprong op het Indonesische eiland Java. Temoe lawak wordt gebruikt in de keuken, maar ook als medicinale plant. In de wortel van de plant zit onder andere het stofje cucurmine. Dit heeft een ontstekingsremmende werking.

In de traditionele geneeskunde van Indonesië wordt temoe lawak gebruikt om acné tegen te gaan. Tegenwoordig zijn er ook crèmes met temoe lawak te verkrijgen. Dit is mogelijk nog een betere toepassing van de plant dan er thee van te trekken. Let op: het is niet aan te raden om tijdens de zwangerschap te veel van deze thee te drinken. Het kan namelijk contracties in de baarmoeder opwekken.

Gezond verstand, stinkende gouweStinkende Gouwe tegen wratten

 • 3 stengels van de Stinkende Gouwe
 • mesje
 • pleister

Om de remedie goed en volledig uit te voeren, dient u de behandeling 3 dagen lang 3 maal daags uit te voeren. Breng het sap uit een stengel van de Stinkende Gouwe direct aan op de wrat. Probeer de huid eromheen zoveel mogelijk te vermijden. Laat het sap minimaal 5 minuten intrekken. Plak er vervolgens een pleister omheen. De pleister moet ook aan de binnenkant worden ingesmeerd met het sap van de plant. Laat de pleister minimaal 1 uur zitten en verwijder hem. Was uw handen na de behandeling. Zit de wrat op uw hand of vinger, maak dan deze plek niet nat. Stop met de behandeling na 3 dagen. De wrat kan mogelijk eerst zwart worden en er dan binnen 14 dagen afvallen.

Bananenschil tegen wratten

Om de behandeling juist uit te voeren heeft u het volgende nodig:

 • bananenschil
 • schaar
 • verband
 • tape

Voor deze remedie heeft u een lange adem nodig: hij duurt 21 dagen. Knip elke dag een vierkant blok uit een bananenschil zo groot dat het de gehele wrat bedekt. Wrijf eerst de wrat goed in, met de zachte kant van de bananenschil. Leg vervolgens het stukje schil op de wrat en fixeer (vast, maar niet te strak) met verband en tape. Laat de schil minimaal een uur zitten en verwijder hem dan. Het is nog niet bewezen effectief, maar het is het uitproberen waard.

Gezond Verstand is te zien op dinsdag 30 mei 21.25 uur op NPO 1. Meer weten over de beweegredenen van Gezond Verstand? Neem dan een kijkje op de pagina Wat u wilt weten over Gezond Verstand.

Geef een reactie

Reacties (6)

 1. Holistiekje says:

  Ik heb me nogal gestoord aan de “onwetendheid” van het artsenpanel en de suggestie die wordt gewekt dat het hier om een onderzoek gaat dat representatief zou zijn en waarop grond advies mag worden gegeven. Als voorbeeld wil ik de bananenschilbehandeling aanhalen. Dit is een bekende remedie (die de mevrouw die werd geïnterviewd niet als eerste heeft ontdekt). Van deze behandeling is niet alleen al bekend dat hij gewoon werkt, maar er is zelfs een wetenschappelijk onderbouwing voor. (Google is your best friend.) Als tiener had ik zelf ook een aantal wratten en die waren destijds binnen 2 weken na het starten van de bananenschilbehandeling verdwenen. Het ging om wratten die ik al jaren had. Natuurlijk is dat geen bewijs, maar vrienden en bekenden heb ik geadviseerd om hetzelfde te doen. Ik ken niemand bij wie de behandeling niet heeft gewerkt. Nogmaals: Google even en lees waarom het werkt. Ik vind het misleidend dat het programma de indruk wekt dat het om een broodjeaapverhaal zou gaan en jammer voor de mensen die er baat bij zouden hebben. Zo zou je de behandeling het beste kunnen uitvoeren: livestrong.com/article/248241-how-to-remove-warts-with-banana-peels/ (tea tree olie is niet nodig). Succes!

  1. Sylvana2 says:

   Temoe Lawak=jamoe=Djamu=Koenjit=Kurkuma. Is zeer gezond. Internet staat er vol mee.

 2. jacknl says:

  er ia genoeg op het internet over te vinden
  bv op infonu deels met bronvermelding
  en nog vele andere nederlandse en buitenlandse websites

  jamu thee
  mens-en-gezondheid.infonu.nl/beauty/115943-exotische-en-tropische-schoonheid-geheimen.html
  en en.wikipedia.org/wiki/Jamu
  home.kpn.nl/jack-hearts/ammishaddai/Jamu.htm

  stinkende gouwe
  mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/108729-de-geneeskracht-van-stinkende-gouwe.html

  bananenschil
  eten-en-drinken.infonu.nl/producten/116951-is-een-banaan-gezond.html

  mocht max nog meer willen weten stuur dan een mailtje
  mvg jack

 3. Caro0 says:

  heel boeiend programma !

 4. Henri33 says:

  Huismiddeltjes?
  Het verbaast mij enorm dat de drie artsen in Uw programma, eigenlijk moet ik er om lachen, hier serieus het aangebodene gaan beoordelen terwijl hun “club”, de LHV, deze zeg maar, zoals zij zelf zeggen, kwakzalverij, op een ondubbelzinnige manier naar het grofvuil heeft verbannen!
  U kunt ALLES wat hier aangeboden wordt vinden op internet. Biohorma, dr. Vogel, is vooral bezig met kruiden maar mag van de LHV en de EU niet meer op zijn producten vermelden waarvoor het is bestemd is. Uw programma doet iets wat de LHV niet prettig vindt naar mijn mening!
  Henri33

 5. Aleid Smid says:

  Leuk, vermakelijk en soms ook interessant programma. De dame met de rauwe eieren was natuurlijk ruim over de top, maar toch zat er wel een kern van waarheid in dat eieren goed zijn voor de ogen. Wellicht interessant voor de artsen en andere serieus geinteresseerden: newtricious.nl/. Met vr.gr. en succes met het programma!