gezond verstand, honing

Gezond Verstand: lippenbalsem en middel tegen acné

In het programma Gezond Verstand presenteren kandidaten uit het hele land hun originele huis-, tuin- en keukenremedies tegen uiteenlopende kwalen aan een panel van 3 huisartsen. De deelnemers geloven heilig in de geneeskracht van hun eigen middeltjes. Maar werken ze ook echt?

Moeder Nga en dochter Tu hebben een familierecept uit Vietnam meegenomen: een goud masker tegen acné. Marco heeft bijen bij zich, bijengif is namelijk zijn wondermiddel. Margot maakt van de bijenwas een lippenbalsem. Tot slot presenteert mevrouw Habing haar zelf ontwikkelde hoestdrank.

Zelfgemaakte lippenbalsem

Om de lippen het hele jaar door te voeden met een natuurlijke balsem heeft Margot een eigen recept bedacht. Hoofdingrediënt is bijenwas.

 • 3 eetlepels bijenwas-snippers
 • 2 eetlepels kokosolie
 • 2 theelepels amandelolie

Vermaal de bijenwas tot snippers met een rasp of met een mesje. Doe vervolgens alle ingrediënten samen in een pannetje en laat au bain-marie smelten. Blijf roeren tot het mengsel helemaal gesmolten is en een geheel vormt. Giet het mengsel in een potje en laat afkoelen en hard worden. Eenmaal hard geworden dan kunt u de balsem met uw vinger uit het potje halen en op uw lippen smeren.

Kurkuma-, honing- en yoghurtmasker tegen acné

Dit recept is afkomstig uit Vietnam van moeder Nga en dochter Tu. Het masker heeft een zuiverende werking voor de huid.

 • 1 eetlepel kurkuma poeder
 • 1 eetlepel honing
 • 1 eetlepel yoghurt

Doe alle ingrediënten in een kommetje en roer goed door elkaar. Blijf roeren tot het mengsel geel is. Het is een masker dat u dagelijks op  kunt doen. Belangrijk is wel om het iedere keer opnieuw te maken, want de belangrijke werkstoffen kunnen vervliegen. Reinig eerst uw gezicht en verwijder make-up resten. Was uw gezicht met lauw water. Het reinigen van uw gezicht met lauw water zorgt ervoor dat de poriën open komen te staan, waardoor het masker goed opgenomen kan worden. Droog uw gezicht af met een handdoek en breng het masker aan met een kwastje. Laat het 10 minuten zitten en was daarna af met lauw water. Breng het masker dagelijks aan tot u het gewenste resultaat heeft, minimaal 14 dagen. Let op: het geel van van de kurkuma kan het gezicht tijdelijk wat geler doen lijken.

Gezond Verstand is te zien op dinsdag 6 juni 21.25 uur op NPO 1.

Geef een reactie

Reacties (23)

  Betst says:

  Het middel tegen acne werkt prima!
  Gebruik het ondanks dat ik geen acne heb gehad! Ik eet het dagelijks en voeg cocosolie en gember toe!
  Ik heb artritis en artrose etc .en als ik niet voldoende gebruik heb ik meer pijn daar ik geen medicijnen wil gebruiken!
  Ook cocosolie als SPF en afpersing werkt prima evenals voor je huid aks lippen!
  Leuk programma!

   Betst says:

   Afpersing moet zijn aftersun?

  Whoppie says:

  Echt een leuk programma, waar we ook nog iets aan hebben. Ik ben benieuwd naar de volgende aflevering.

  Ansss says:

  Fijn zo’n programma wat me wellicht ook nog verder helpt. Ik heb 2 vragen:

  @ Nga en Tu: Zou dit middel ook kunnen werken bij eczeem (in plaats van de hormoonzalven)?
  @ Betst: hoe gebruik je de cocosolie als zonnebrand en aftersun?

  Ik ben erg benieuwd!!

   MAX Vandaag says:

   Beste Ansss, bedankt voor uw bericht en wij hebben inmiddels antwoord gekregen op uw vraag aan Nga en Tu: Het is het waard om uit te proberen! Vroeger en nu in Vietnam kennen wij niet precies het verschil tussen acne en eczeem. Wij hebben altijd het masker gesmeerd op huidplekken met slechte huid (puistjes, droog, ontsteking, littekens). Het werkt op de meeste huidplekken, vermijd wel de ogen en mond. Het is verschillend per persoon hoe snel je resultaat kan zien. Ik raad aan om het minstens 14 dagen te gebruiken, net zoals bij het masker. Daarna kan verminderd worden met 1x smeren elke 2-3 dagen. Dank u wel voor de vraag ik hoop dat ik duidelijk ben in mijn antwoord. Met vriendelijke groet,

   Nga

  voetreflex-totaal says:

  Ik wil iets kwijt over de bijen:
  Mijnheer liet de bij prikken op acupunctuurpunt “dikke darm 11”. Mensen die last hebben van een tennis elleboog (laterale epicondylus), golfers elleboog (mediale epicondylus), artritis van de elleboog of wat voor klachten aan de elleboog dan ook, krijgen zeker Dikke Darm 11 gezet. Rotar Cuff syndroom, Frozen shoulder en elke andere schouderklacht worden ook geholpen door het punt Dikke Darm 11. Bepaalde soorten Carpaal Tunnel Syndroom kunnen ook verbeteren door Dikke Darm 11 te gebruiken, omdat deze in de buurt ligt van de onderarm strekspieren, welke vak betrokken zijn bij polspijn.
  Het bijengif kan helpen, maar het kan ook te maken hebben met de lokalisatie van het punt.

   Caro0 says:

   wat n boeiende aanvulling ,ik bestudeer TCM en acupressuur en vind daarom dit weer leuk om te weten !

  San Dra says:

  Leuk programma! Dat kurkuma ontsteking remmend is, wist ik al via Pinterest. Een vergelijkbaar recept is daar ook te vinden. Leuk dat het getest is en dat het resultaat positief is??.

  Voor wat de kokosolie betreft, deze heeft maar een hele lage spf helaas. Ik meen gelezen te hebben tussen de 5 spf en de 10 spf… Als aftersun of als dagcreme tegen rimpels werkt het prima. Het hydrateert hel goed en dat is waar de huis behoefte aan heeft..

  Al met al geniet ik op en top van dit geweldige programma???

   voetreflex-totaal says:

   wat betekent spf?

   Michelvanderaa says:

   spf staat o.a. voor sun protection factor 😉

  Caro0 says:

  Ik vind het jammer dat smeerwortel voor artrose is ingezet. Smeerwortel is wel degelijk een plant met medicinale werking (het is ook een ingrediënt van bv SRL gelei voor spieren en kneuzingen) ,volgens mij geschikt bij botbreuken,kneuzingen ,spierpijnen ,maar niet echt voor artrose …

  Beaa says:

  Hallo,

  Bij ’t recept van de lippenbalsem staat het 3e ingrediënt helaas niet vermeld.

  Heel fijn en leerzaam dit programma!

  Vriendelijke groet

   MAX Vandaag says:

   Beste Beaa, hartelijk dank voor uw bericht. Dat was inderdaad even weggevallen, maar staat er nu bij: amandelolie.

  voetreflex-totaal says:

  Inderdaad een heel leerzaam programma. Enkel vind ik het jammer dat de jury alleen maar uit huisartsen bestaat en niet bijvoorbeeld wordt aangevuld door natuurgeneeskundigen, fytotherapeuten of homeopaten. Dan zou het inhoudelijk wat ruimer kunnen bekeken worden.

  cmoi says:

  Kurkuma tegen acné kende ik ook uit Indonesië. Voor wie toch iets sterkers nodig heeft: ik gebruik al jaren
  Efracea 40 mg capsules en gezichtscreme rosiced (op recept via de huisarts) en als ik teveel chocola eet gaat het meteen mis……….

  cmoi says:

  Fijn programma Gezond Verstand, juist ook heel leuk dat middeltjes worden getest en je meteen ook de uitslag daarvan te horen krijgt.

  Zou een vervolgprogramma misschien moeten gaan over Gezond (vegetarisch!) Eten ?

  MLammers says:

  Smeerwortel kan gebruikt worden in een zalf met andere bestanddelen als Arnica. Bij artrose heb je d e ontsteking, de pijn en de behoefte aan kraakbeen aanwezig en gezond houden- smering dus. Tegen de pijn en ontsteking helpt Arnica, voor de smering aanmaak heb je de smeerwortel nodig. Een gewricht verwarmen kan averechts werken bij ontstekingen – olie doet dat per definitie. Dus ook de ”drager” zou je moeten bekijken. Zalf gelei of olie maakt groot verschil terwijl de werkzame stoffen dezelfde kunnen zijn. Ook de manier van extraheren van de werkzame stoffen is belangrijk: extractie via alcohol is bij diverse makers van dit soort producten de gangbare en meest bewezen zinvolle bereidingswijze. Dus bij artrose kan je zeer goed smeerwortel gebruiken, kijk zelf wat beter voor jou werkt- een gelei of een zalf- en kies een product waar ook andere bestanddelen, Arnica (Valkruid), berkenblad, alruin, (rozemarijn) en hars van de lariks zijn toegevoegd. Binnen korte tijd voel je een laagje in je gewrichten ontstaan waardoor bewegen gesmeerder loopt. Daarbij Omega 3 olie innemen, vitamine D en ontstekingsremmer Kurkuma en letten op je eten….Dan kan een paracetamolletje hopelijk langdurig de pijnstiller zijn die voldoende kan helpen. Over het programma: wetenschappelijk gezien moet je altijd 1 stof /verandering/wijziging in de setting testen, zodat je een eventuele verandering slechts aan 1 zaak kan toewijzen. In het geval van de smeerwortel zou dit nogmaals onderzocht moeten worden met een combinatieproduct. En daarna ook nog verder met het aanpassen van het voedingspatroon en gebruiken van supplementen als bv omega 3 olien, en supplement chondroitine glucosamine en msm( een natuurlijke pijnstiller). Kortom- het verder doorzetten van het programma met opzet van langduriger onderzoek, etenspatronen en supplement gebruik zou mooi zijn. Leuke programma (a la patent zoeken) !

  Henri33 says:

  Smeerwortel, symphytum officinalis, is een al zeer lang bekend geneeskruid. Smeerwortel, de naam zegt het al, U moet de wortel smeren! In het boek van dr. Vogel, de Kleine Dokter, kunt al de kwalen vinden waarvoor smeerwortel een remedie kan zijn. Zelf heb ik het veel gebruikt zowel uit- als inwendig.
  Een smeersel zelf maken is nooit een probleem geweest! Alleen vind ik het opmerkelijk dat deze al lang bekende huismiddelen hier weer tevoorschijn komen terwijl het streven van de huisartsenvereniging toch is om deze trend zo veel mogelijk te weren.

  sophietjexoxo says:

  Ik heb last van acné en besloot het masker uit te proberen. Ik heb het recept van de Kurkuma-, honing- en yoghurtmasker tegen acné precies gevolgd en ook 10 minuten op laten zitten.
  Het rook lekker, voelde koel aan.
  Nou na 10 minuten afwassen en daar komt het, MIJN GEZICHT IS GEEL.
  En na 3 keer wassen is het nóg niet weg.
  Gelukkig kon micellair water van niveau mij redden.
  Het zou wel fijn zijn als er werd verteld dat het je gezicht kon kleuren.
  Ik weet niet precies of het helpt maar ik denk niet dat ik het nog een keer ga doen.

   MAX Vandaag says:

   Beste sophietjexoxo, bedankt voor uw reactie. Wat goed dat u dat aangeeft, we hebben het er bij het recept bij gezet.

  JOohanna says:

  Was blij met het recept voor het masker tegen acné, dus ben het gaan proberen.
  Maar ook ben ik verder gaan lezen over kurkuma en kwam het volgende tegen:
  Onderzoek heeft uitgewezen dat kurkuma de werking van geneesmiddelen beïnvloedt en dus gevaarlijk zou kunnen zijn.
  Helaas moet ik veel geneesmiddelen gebruiken, dus vraag ik me af of bovenstaande bewering waar is en zo ja, of die dan ook geldt bij uitwendig gebruik van de kurkuma.

  Pruimentijd says:

  Heb de hoestdrank gemaakt en werkt heel goed! Het teveel aan suiker kun je gemakkelijk compenseren
  door tijdelijk geen koekje bij de koffie te nemen. Je gebruikt het tenslotte maar tijdelijk en niet als voedsel.

  Yentl says:

  Hoi,
  Ik heb veel last van acné maar ik ben bang om dit masker te testen. Ik zou graag willen weten of dit je gezicht heel erg verkleurd want ik wil liever niet voor paal lopen, maar ik wil wel super graag van mijn acné af.